Τσεχία: Η κόπωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος κίνδυνος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσεχία: Η κόπωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος κίνδυνος
Η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται με τον τρόπο με τον οποίο ανέμεναν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, η υποστήριξη της Δύσης δεν ήταν επαρκώς μαζική και άμεση, ενώ ο χρόνος που σπαταλήθηκε για την προετοιμασία, έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να προετοιμασθεί για την ουκρανική αντεπίθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ κατά την διάρκεια σύσκεψης της διοίκησης του τσέχικου στρατού στην Πράγα.

Η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται με τον τρόπο με τον οποίο ανέμεναν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, η υποστήριξη της Δύσης δεν ήταν επαρκώς μαζική και άμεση, ενώ ο χρόνος που σπαταλήθηκε για την προετοιμασία, έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να προετοιμασθεί για την ουκρανική αντεπίθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ κατά την διάρκεια σύσκεψης της διοίκησης του τσέχικου στρατού στην Πράγα. Αποσπάσματα της ομιλίας του δημοσιεύει η České noviny.

Ο Πέτρ Πάβελ υπήρξε κατά το παρελθόν, στρατιωτικός καριέρας, στρατηγός και υπηρέτησε στις τσεχικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζοντας από διοικητής μοίρας αλεξιπτωτιστών ειδικού σκοπού και φθάνοντας έως τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα επιβραδύνεται, οι Ουκρανοί στρατιώτες για ευνόητους λόγους νοιώθουν όχι μόνο κουρασμένοι αλλά όλο και πιο πολύ απογοητευμένοι με την υποστήριξη της Δύσης, επισήμανε ο Πάβελ.

«Αυτό δεν είναι το καλύτερο σημείο αφετηρίας του πώς να περάσεις ένας βαρύ χειμώνα και να επιτύχεις υπεροχή επί του αντιπάλου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα μελετούσε, ανάπτυσσε την στρατιωτική του παραγωγή και την δεδομένη στιγμή είναι σε θέση να προμηθεύει τόσα ή περισσότερα όπλα και πολεμοφόδια, απ όσα μπορούμε εμείς να δώσουμε από την Δύση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Πάβελ, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, δεν κατέστη δυνατόν έως τον χειμώνα να αποκατασταθούν οι υποδομές αυτές και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και για τον πληθυσμό και για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, διδάσκουν πολλά μαθήματα για την προσαρμογή όχι μόνο του στρατού αλλά και του συστήματος διεύθυνσης και της αλυσίδας εφοδιασμού, είπε ο Πάβελ.

Κατά την γνώμη του προέδρου της Τσεχίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο και συγκεκριμένα την κόπωση, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο στις εμπόλεμες πλευρές αλλά και σε όλες τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν μία πλευρά.

«Αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση των πιέσεων με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης με συμφωνία. Η συμφωνία, εάν υπάρξει φυσικά, θα βασίζεται στην πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος εκφράζοντας την δική του πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider