Κοντογεώργης: Μια Ελλάδα υψηλών απαιτήσεων και υψηλών προδιαγραφών, αυτό ενδιαφέρει την κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντογεώργης: Μια Ελλάδα υψηλών απαιτήσεων και υψηλών προδιαγραφών, αυτό ενδιαφέρει την κυβέρνηση
Θέματα της επικαιρότητας, εγχώριας και διεθνούς, αλλά και θέματα πολιτικής στρατηγικής έθιξε ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Θέματα της επικαιρότητας, εγχώριας και διεθνούς, αλλά και θέματα πολιτικής στρατηγικής, προσέγγισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς, εν πρώτοις, για την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε δύο εκδηλώσεις, σε αυτήν για τον Κώστα Σημίτη και σε εκείνην για την Μαριέττα Γιαννάκου, ο Θ. Κοντογεώργης έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ θεσμικής και πολιτικής διάστασης. Η θεσμική συνίσταται, όπως εξήγησε, στο ότι «ψύχραιμα και με γενναιοδωρία οφείλουμε να τιμούμε εν ζωή ανθρώπους που έχουν βρεθεί στα ύπατα αξιώματα της χώρας. Έχουν διευθύνει τη χώρα και μπορεί να έχουν συνδεθεί με εθνικές κατακτήσεις, όπως είναι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός αυτό που έκανε χθες, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ήταν να βρεθεί στην εκδήλωση για τον κ. Σημίτη, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός».

Βεβαίως, ο Κ. Μητσοτάκης παρευρέθη και στην εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου, «αποδίδοντας φόρο τιμής στη δημόσια διαδρομή και την προσφορά μιας γυναίκας, επιστήμονος και πολιτικού, που είχε προσθέσει σε πολλά επίπεδα», υπογράμμισε συγχρόνως.

Στην πολιτική διάσταση, «οι επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν καταπέσει. Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη προοδευτική πολιτική, που έχει εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα, και το οικονομικό και το κοινωνικό [...] σε αυτήν την κοινωνική συμμαχία έχουν συμπτυχθεί πολλές δυνάμεις».

Εξάλλου, «το πολιτικό Κέντρο εκφράζεται και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία κυρίως. Υπάρχει μια συναποδοχή ότι οι πολιτικές -οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχίζονται σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων αλλά όχι μόνον- φέρνουν αποτέλεσμα. Είναι ένας χώρος που έχει απαιτήσεις, είναι αυστηρός και αυτό αναβαθμίζει την ποιότητα της δουλειάς που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα. Εμείς εμμένουμε -και αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία του πρωθυπουργού- ότι μας ενδιαφέρει το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Επ' αυτών εμείς καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά και επ' αυτών καλείται η αντιπολίτευση να αντιπροτείνει κάτι καλύτερο κάτι διαφορετικό».

Κάνοντας, επιπλέον, λόγο για «θετική αναμονή από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ακόμη ότι «αν αυτός ο χώρος προσδιορίζεται από το πολιτικό Κέντρο, υπάρχει μια καλή επικοινωνία και είναι ένας χώρος που μας ενδιαφέρει. Όμως οι πολιτικές αφορούν όλους τους Έλληνες και όσο μεγαλύτερη συναποδοχή υπάρχει στις πολιτικές αυτές, είναι καλύτερο προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτές».

Ενώ στο ερώτημα αν διαπιστώνει συνάφεια στις πολιτικές μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Σημίτη, απάντησε ως εξής: «Οι εποχές και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, όπως και τα πρόσωπα. Εάν υπάρχει μια συνάφεια, είναι στο διαρκές αίτημα του εκσυγχρονισμού και στη διαρκή μάχη που πρέπει να δίνουμε, ώστε τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά. Η προσπάθεια από τον πρωθυπουργό -η οποία ανεδείχθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου έκανε αναφορά στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό- είναι αυτή η διαρκής ανάγκη, δική μας και της κοινωνίας, προκειμένου τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά», σημείωσε με έμφαση. Με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «αυτό δεν σταματάει μπροστά και δεν πρόκειται να σταματήσει».

Επιπροσθέτως, «στον πυρήνα της δικής μας φιλοσοφίας και πρότασης διακυβέρνησης είναι, προφανώς, αυτός ο πολυδιάσταστος εκσυγχρονισμός. Μόνο έτσι, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μια σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες και να υπάρχει μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες».

Και, εν κατακλείδι, η εντολή που δόθηκε ήταν ότι «σε αυτή τη θητεία η Ελλάδα πρέπει να κλείσει βασικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, που είναι οι χρόνιες υστερήσεις και οι οποίες μας κρατούν σε απόκλιση από τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εμάς μας ενδιαφέρει μια Ελλάδα υψηλών απαιτήσεων και υψηλών προδιαγραφών. Αυτό ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και η εντολή, νομίζω, που έχουμε, είναι: "Κάντε το. Με τον τρόπο που εσείς νομίζετε καλύτερο" [...] Εμείς αυτό το σχεδιασμό έχουμε, αυτό προχωράμε», δήλωσε επίσης ο Θ. Κοντογεώργης. Και μπορεί «οι δημοσκοπήσεις απλά να επιβεβαιώνουν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα», αλλά «είναι αυξημένη η ευθύνη και η υποχρέωση».

Για τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποστήριξε, επικαλούμενος και το διεθνές περιβάλλον, ότι «μπαίνουμε σιγά σιγά στη σφαίρα του δομικού πληθωρισμού. Άρα θα έχουμε μια σταδιακή, θεωρούμε, αποκλιμάκωση των τιμών και στα τρόφιμα». Από την άλλη, «οι διαρθρωτικές εισοδηματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα παραμείνουν».

Και όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε συνδυασμό με την άσκηση του ρυθμιστικού-εποπτικού ρόλου της πολιτείας. «Με τους συνεχείς ελέγχους και τα πρόστιμα φαίνεται ένας σταδιακός εξορθολογισμός. Τις τελευταίες δέκα ημέρες είδαμε σημαντική αύξηση στον αριθμό των προϊόντων που μπαίνουν στο νέο μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής», κατέγραψε επίσης. Άλλωστε, η ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) «λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ενισχύεται με πολλούς τρόπους, οι έλεγχοι είναι συνεχείς και στο κομμάτι του μεικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά και σε εκείνο των παραπλανητικών εκπτώσεων».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο υφυπουργός κ. Κοντογεώργης αφού επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή και ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα», συμπλήρωσε: «Στη συζήτηση με τον κ. Μπλίνκεν, ο οποίος βρέθηκε τις ημέρες αυτές στην ευρύτερη περιοχή, (ο πρωθυπουργός) επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς, όπως έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα, και βέβαια για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Από την άλλη, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

Συν τοις άλλοις, «υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία για την παγκόσμια ασφάλεια [...] δεν επιθυμούμε ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Γι' αυτό ο διπλωματικός ρόλος της χώρας μας είναι έντονος. Η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και γι' αυτό αρκετοί αποτείνονται στη χώρα μας σε σχέση και με αυτήν την κρίση».

Κλείνοντας τη σχετική απάντηση, συμπέρανε δε, ότι «η χώρα μας έχει εξωτερική πολιτική αρχών και όχι ισορροπιών. Έχουμε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε παραδοσιακές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Η βασική μας θέση είναι ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν και πρέπει να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση», ενώ αναφέρθηκε, τέλος, και στην αποστολή βοήθειας από την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: «Πρώτα του προλαμβάνειν και μετά του θεραπεύειν» οι πολιτικές μας για τον προσεισμικό έλεγχο

Στουρνάρας σε Κύκλο Ιδεών: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές

Χατζηδάκης σε Κύκλο Ιδεών: Πλεόνασμα 1,1% φέτος παρά τον πόλεμο - Οριακές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider