Κικίλιας: Οι τρεις πυλώνες για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Οι τρεις πυλώνες για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας.

Στις βασικές μεταρρυθμίσεις και τα έργα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως σημείωσε, «η κλιματική αλλαγή έχει γίνει κλιματική κρίση, κάποιοι μιλάνε για κλιματική κατάρρευση και η αντιμετώπισή της απαιτεί την συμβολή όλων, υπουργείων, φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων εθελοντικών οργανώσεων, κάθε πολίτη ξεχωριστά και του συνόλου του κοινοβουλίου και των αιρετών αρχόντων μας. Η προστασία της χώρας μας είναι πατριωτικό καθήκον όλων».

Η καινοτόμος αντίληψη για την προσαρμογή της χώρας προτάσσει τρεις πυλώνες δράσης, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα και όπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας της χώρας, ύψους 1,97 δισ. το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έχει αναμορφωθεί και αφορά τρία χρηματοδοτικά ταμεία, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Περιλαμβάνει την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης, του Πυροσβεστικού Σώματος με πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα και άλλες προμήθειες. Αφορά επίσης την προμήθεια 1700 πυροσβεστικών οχημάτων και τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος καθώς και την ενίσχυση την υποδομής της υπηρεσίες 112.

Ως προς την εκπόνηση της εθνικής στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προσδιορίζονται ειδικότεροι στόχοι όπως είναι με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η αύξηση ενεργειακής απόδοσης, η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης κλπ. Παράλληλα, προβλέπεται η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης κινδύνου καταστροφών το οποίο στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης κρίσεων αποτελεί τον εγκέφαλο αυτής της προσπάθειας και είναι επιβεβλημένη η αναβάθμισή του, η εκπαίδευση προσωπικού και η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του.

Υλοποιώντας τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, το υπουργείο προχωρά στην δημιουργία εθνικού μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό εντός του χερσαίου χώρου ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, ενισχύονται και οι υποδομές αεροδιακομιδής και οι υποδομές υγείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής για έγκαιρη διακομιδή ακόμη και για τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Η δημιουργία και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έρχεται να προστεθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είναι δομικό το πρόβλημα μετά από τον κατακερματισμό σχημάτων για την αποζημίωση των πληγέντων (αυτό ενέπλεκε 4 ή 5 υπουργεία). «Η μείωση της γραφειοκρατίας, η ορθολογική διαχείριση δημόσιων πόρων, η διασφάλιση της γρήγορης και δίκαιης αποζημίωσης των πληγέντων είναι στην καρδιά της προσπάθειας όλων μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κικίλιας: Η πρόληψη και η ετοιμότητα απαιτεί τη συνεργασία όλων μας και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κικίλιας: Εθνική προσπάθεια για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, δάση και περιουσίες - Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider