Πόλεμος: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει -αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει, λέει ο Ian Bremmer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει -αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει, λέει ο Ian Bremmer
Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει σε γεωπολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ian Bremmer, πολιτικό επιστήμονα και πρόεδρο του Eurasia Group. 

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει σε γεωπολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ian Bremmer, πολιτικό επιστήμονα και πρόεδρο του Eurasia Group.

«Η Ουκρανία μπορεί να χάσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Bremmer στο CNBC στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στο ΝΑΤΟ επειδή θεωρείται «παρίας».

«Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να είναι αποκομμένη, το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται και ο Πούτιν, που αισθάνεται ταπεινωμένος, ανασφαλής και σε πολύ χειρότερη γεωστρατηγική θέση από ό,τι ήταν προτού εισβάλει, τι πρόκειται να κάνει με το πιο ισχυρό κράτος-ταραξία στον κόσμο; Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ερώτημα που υπερβαίνει την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Bremmer.

Θα συνεχίσει η Δύση να βοηθά τον Ζελένσκι;

Ο πολιτικός επιστήμονας δήλωσε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία ήταν «εξαιρετική» και «πολύ παραπάνω από αυτό που ο καθένας πίστευε ότι ήταν δυνατό», με τη Γερμανία να μειώνει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στην αποστολή στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία. Όμως, αμφισβήτησε το κατά πόσον αυτή η βοήθεια θα συνεχιστεί.

«Θα ισχύει το 2024, με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές;» ρώτησε. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τότε».

Μένει να δούμε αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την «προσοχή και τη συνοχή» που εξασφάλισε από τη Δύση τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, σημείωσε ο Bremmer.

«Η απάντηση είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει. Όλοι εδώ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Bremmer.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν συμφωνήσει να εξοπλίσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης, αλλά δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει το πιο πρόσφατο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη.

«[Ο πόλεμος] είναι μια υπαρξιακή κρίση για την Ουκρανία, είναι μια υπαρξιακή κρίση για τον Ζελένσκι και την οικογένειά του προσωπικά - αγωνίζονται κυριολεκτικά για τη ζωή τους», δήλωσε ο Bremmer.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Βλέπει άνοδο των μετοχών της Κίνας έως και 24% φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider