Ιταλία: Ορκίζεται πρωθυπουργός το Σάββατο η Μελόνι – Η λίστα των υπουργών της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Ορκίζεται πρωθυπουργός το Σάββατο η Μελόνι – Η λίστα των υπουργών της
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία και την αποδέχθηκε.

Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, παρουσίασε τον κατάλογο των υπουργών της στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ αξιωματούχος του Προεδρικού Μεγάρου ανακοίνωσε ότι η Μελόνι, θα ορκιστεί μαζί με το υπουργικό συμβούλιο της το Σάββατο, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα).

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταϊάνι, της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι 26. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι της Κυριακής το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Ταυτόχρονα, για την Κυριακή στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα ορίσθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να παραδώσει το παραδοσιακό «καμπανάκι» στα χέρια της Τζόρτζια Μελόνι. Στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με 24 υπουργούς, έναν υφυπουργό παρά τη πρωθυπουργώ και την νέα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider