Πλεύρης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν
Σε όσους εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Είμαστε στη λύση του θέματος με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους που εκ των υστέρων εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για να λυθεί. Σε αυτούς τους 300.00 πολίτες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης είπε ακόμη πως «ο εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 80%» και ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για τα επικαιροποιημένα εμβόλια», σημειώνοντας ότι «αυτό που είπε και ο κ. Τσιόδρας είναι ότι παγκοσμίως υπήρξε υποτίμηση της πανδημίας».

«Με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στις ΜΕΘ είναι πολύ πιο ήπια, είναι μερικές δεκάδες οι διασωληνωμένοι χθες, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλιότερα είχαμε πάνω από 400 διασωληνωμένους», είπε, σημειώνοντας πως πλέον το σύστημα κινείται στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν κλινικές Covid, αλλά «οι ίδιες οι κλινικές να διαχειρίζονται τα περιστατικά κορονοϊού. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κρατάει μόνος του κλίνες και να μην δεσμεύουμε κλίνες εμείς κεντρικά».

«Το ζητούμενο είναι να μην φθάνει κάποιος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο εμβολιασμός προστατεύει να μην φθάσει κάποιος εκεί», πρόσθεσε ο Υπ. Υγείας.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι «δεν έχουν θέση στο σύστημα υγείας, διότι δεν πιστεύουν στην επιστήμη» και υπενθύμισε πως έχει κριθεί νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τονίζοντας πως το θέμα της επιστροφής τους στο ΕΣΥ θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «επανεξέταση δεν σημαίνει επιστροφή. Θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν δεν επιστρέψουν άμεσα, πάμε για μετά τις 31 Δεκεμβρίου για επανεξέταση της υπόθεσης». Προσέθεσε ακόμη πως «μιλάμε σήμερα για 2.100 άτομα, εκ των 200 είναι οι γιατροί, άρα δεν μιλάμε για κενά σε γιατρούς. Κυρίως είναι διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό».

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ο κ. Πλεύρης είπε πως τα εμβόλια συνταγογραφούνται για όλους, ωστόσο προς αποφυγή της ταλαιπωρίας πολλών πολιτών και της ανάγκης όλων να επισκεφθούν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο, εξετάζεται να υπάρξει εξαίρεση για κατηγορίες πολιτών.

Για τον Προσωπικό Γιατρό, ο Υπ. Υγείας επανέλαβε πως μέχρι το τέλος του έτους το μέτρο είναι πιλοτικό και από την Πρωτοχρονιά θα μπει σε πλήρη εφαρμογή, σημειώνοντας πως ήδη έχουν οριστεί 75.000 ραντεβού μέσω του νέου θεσμού. Ανέφερε ότι «στην Αττική έχουν εγγραφεί 2.300 γιατροί και προστίθενται κι άλλες ειδικότητες. Υπολογίζουμε άλλοι 1.000 γιατροί να μπουν στο σύστημα, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και ραντεβού για τον κόσμο».

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ανανέωση για όλο το 2023 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ, λέγοντας πως είναι 12.000 εργαζόμενοι, που παραμένουν για έναν χρόνο ακόμη και παίρνουν και μοριοδότηση, ώστε στις προκηρύξεις για θέσεις στο Δημόσιο, να μπορούν να γίνουν και μόνιμοι υπάλληλοι. Εξαίρεση, όπως είπε, θα αποτελέσουν όσοι καλύπτουν θέση ανεμβολίαστου υγειονομικού η σύμβαση του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή, σε περίπτωση που ο εν λόγω υπάλληλος επιστρέψει στην εργασία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη: Το αντιικό χάπι της Merck δεν μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

Τεχνολογία: Καρδιογράφημα και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα σε έξυπνο κινητό ρολόι

gazzetta
gazzetta reader insider insider