Πλεύρης: Ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα ισχύσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα ισχύσει
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων» τονίζει ο Θάνος Πλεύρης.

Σταθερός στην απόφασή του να ισχύσει ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε γραπτή δήλωσή του. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων. Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback. Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση».

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στη δομή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, προβλέπουν τον επιμερισμό της σε δυο μεγάλες κατηγορίες (δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού), σε αναλογία 62-38, αντίστοιχα, για το 2022, μια αναλογία, που σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες του κλάδου, δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Τα ποσοστά που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ανακατανομή κυμαίνονται από 56/44, σε 58/42 και 60/40, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να καταλήγει κάπου μεταξύ 58/42 και 59/41.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης (Βουλή): Δίνουμε καθημερινή μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πανδημία

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση μολυσματικού στελέχους σε επτά χώρες στην Ευρώπη

Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του κ. Πολάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider