Πατούλης: «Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατούλης: «Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει»
Γιώργος Πατούλης
Ο Περιφερειάρχης, επισήμανε πως, «η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια κομβικής σημασίας διαδικασία, με προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε και ευκαιρίες  που δεν θα πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες».

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Αττικής το εφαλτήριο για την ψηφιακή μετάβαση και το πέρασμα στη νέα εποχή, γρήγορα και αποτελεσματικά, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα:« Η Περιφέρεια Αττικής στη νέα εποχή: ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη», που πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Αττικής στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4.0».

Κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης, επισήμανε πως, «η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια κομβικής σημασίας διαδικασία, με προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε και ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες. Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά, ότι βάσει πρόσφατων αξιόπιστων ερευνών, η υποστήριξη των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, θεωρείται ως η δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού» .

«Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει, ένας στόχος απόλυτα ρεαλιστικός βάσει της συνεπούς υλοποίησης των σχεδίων μας», σημείωσε ο κ Πατουλης και τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος καθώς «σε εθνικό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος σε σχέση τόσο με τους δημόσιους, όσο και με πολλούς ιδιωτικούς φορείς, καθώς αυτή τη στιγμή περισσότερες από 200 υπηρεσίες της διατίθενται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη».

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «σύντομα, ο αριθμός των ψηφιακά παρεχόμενων υπηρεσιών θα ανέλθει στις 253, ενώ παράλληλα παρέχεται διαδικτυακά αναλυτική πληροφόρηση για περισσότερες από 500 υπηρεσίες. Όλες διαθέσιμες μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των παρεχόμενων από αυτό υπηρεσιών να αφορά στην Περιφέρεια Αττικής». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως είπε, ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Αττικής θα αποτελέσει «πιλότο» στον τομέα των Ψηφιακών Υπηρεσιών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μεταξύ άλλων είπε πως: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που προσφέρουμε στον πολίτη υπηρεσίες έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου και ραντεβού σε δομές υγείας μέσα από έξυπνες συσκευές. Μοχλεύουμε πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών, όπως το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης, με πάνω από 490 ψηφιοποιημένα χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες εκθεμάτων και 25.000 δελτία ευρημάτων».

«Με πόρους του ΕΣΠΑ προσφέρουμε επίσης υπηρεσίες τηλεματικής σε περισσότερες από 1000 στάσεις στο δίκτυο του ΟΑΣΑ, αλλά και το πληροφοριακό σύστημα μεταφοράς μαθητών, μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται περισσότεροι από 25.000 μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση εγκαινιάστηκε και μια απο τις σημαντικότερες συνεργασίες, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο θα προγραμματιστούν κοινές δράσεις στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και θα προωθηθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές στους επαγγελματίες των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.