Μισέλ: Ζητά πιο δραστικά μέτρα για τις τιμές του φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μισέλ: Ζητά πιο δραστικά μέτρα για τις τιμές του φυσικού αερίου
«Είναι καλές οι προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Playbook του Politico.

Πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου, ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

O Σαρλ Μισέλ λέει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές και να διχάσει τις χώρες της ΕΕ.

«Είναι καλές οι προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Playbook του Politico.

Σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό», είπε ο Μισέλ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι κάτι θα έχουμε για το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζει ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις της ΕΕ επικεντρώνονται στη μείωση της ζήτησης στις ώρες αιχμής. «Αυτό είναι καλό. Είναι όμως αρκετό; Δεν είμαι σίγουρος», προειδοποιεί, προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να επιταχύνουν τις εργασίες για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου - ένα θέμα το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος, διότι θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί φθηνότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τις χώρες της ΕΕ που υπερθεματίζουν η μία την άλλη για τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι ότι τελικά όλοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση - ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουν πάρει οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. «Στο τέλος συνειδητοποιήσαμε ότι αν κάποια κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το εμβόλιο αλλά κάποια άλλα όχι, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον COVID για πολύ καιρό. Ελπίζω ότι αυτή η κοινή λογική θα επιστρέψει και σε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Καταλήγοντας, ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν να ρίξουν χρήματα στο πρόβλημα, με τις κυβερνήσεις να έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής 280 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Σε αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί το πακέτο επιδότησης 65 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση, καθώς και τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει να συγκεντρώσει η Επιτροπή μέσω ενός απροσδόκητου φόρου που θα αναδιανείμει στους καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από $70 δισ. έχασαν στο 24ωρο τα κρυπτονομίσματα - Το βλέμμα στην Fed

ΕΤΕπ: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση επενδύσεων

Έρευνα Bloomberg: Στο 80% η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη - Αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider