Λάιεν: Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λάιεν: Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος
Η ΕΕ ετοιμάζει «μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Μια έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, εν μέσω έντονων επικρίσεων για τη δραματική αύξηση των τιμών.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε και πρόσθεσε πως η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι η αναζήτηση νέων αξιόπιστων εταίρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε».

Έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου το πλαφόν στο αέριο

Σε μία κίνηση που είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει δραστικά τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, και η οποία υπόσχεται να συμβάλει στη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», οι Βρυξέλλες, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy), σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr έχουν ήδη ξεκινήσει την τεχνική σχεδίαση του τρόπου εφαρμογής ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική επεξεργασία έχει προχωρήσει αρκετά, με συνέπεια το αργότερο έως το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμη από τεχνικής πλευράς, ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευσή της σε πολιτικό επίπεδο. Η διαβούλευση, από την οποία είναι πιθανό να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στο σχήμα του πλαφόν, θα γίνει σε πρώτη φάση από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε., ώστε στη συνέχεια η φόρμουλα να συζητηθεί από τους αρχηγούς των κρατών-μελών.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, η τεχνική επεξεργασία ενδέχεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να ολοκληρωθεί συντομότερα. Έτσι, είναι πιθανό η λύση να είναι έτοιμη, ώστε η συζήτησή της σε πολιτικό επίπεδο να «συγχρονισθεί» με την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή ανώτατου ορίων στις χονδρεμπορικές τιμές αερίου έχει προταθεί από τον Μάρτιο από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Σκοπός του πλαφόν είναι να αντιμετωπιστεί στη «ρίζα» του το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή το γεγονός ότι η εκτίναξη των τιμών στον ηλεκτρισμό οφείλεται στη «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο έχει εκτοξεύσει τα κόστη των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που λειτουργούν με το εν λόγω καύσιμο.

Έτσι, αν επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη, και έτσι αυτές αποκλιμακωθούν, τότε θα συμπαρασύρουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της «Γηραιάς Ηπείρου».

Δύο εναλλακτικά σενάρια

Με βάση τις πληροφορίες του Insider.gr, για την επιβολή του πλαφόν μελετώνται έως αυτή τη στιγμή δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο, που προς ώρας φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφορά το «μπλόκο» στις εισαγωγές καυσίμου στην Ευρώπη, οι οποίες θα έχουν τιμολογηθεί πάνω από το ανώτατο όριο που θα θεσπισθεί.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την επιδότηση των εισαγωγέων καυσίμου, ώστε αυτοί να το διαθέσουν στις ευρωπαϊκές αγορές σε κόστος που δεν θα υπερβαίνει το πλαφόν, και όχι στην (υψηλότερη) τιμή με την οποία προμηθεύτηκαν το αέριο. Η υποψήφια αυτή λύση θυμίζει την παρέμβαση στην οποία έχουν προχωρήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιδοτώντας το αέριο, ώστε να αποκλιμακώσουν τις χονδρεμπορικές ηλεκτρισμού τους. Ως αποτέλεσμα, σήμερα για παράδειγμα, η αγορά ρεύματος στην Ιβηρική διαμορφώνεται στα 188,42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν π.χ. στην Αυστρία αγγίζει τα 764,17 €/MWh.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Σκρέκα - Kerry: Η ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο επίκεντρο

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Ενέργεια: Το Βέλγιο προειδοποιεί για «10 φρικτούς χειμώνες» χωρίς πλαφόν στις τιμές αερίου 

gazzetta
gazzetta reader insider insider