Bloomberg: Ο Ντράγκι δεν θα κάνει πίσω στην απόφασή του για παραίτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Ντράγκι δεν θα κάνει πίσω στην απόφασή του για παραίτηση
«Σήμα» ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, από τη στιγμή που δεν έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στον διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό του, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

«Σήμα» ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, από τη στιγμή που δεν έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στον διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό του, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι και τον κάλεσε να προσπαθήσει να βρει στήριξη μεταξύ των κοινοβουλευτικών του συμμάχων. Υπενθυμίζεται πως η πρόθεση του Ντράγκι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ήρθε εν μέσω της κρίσης στη συνοχή της κυβέρνησης, με ένα από τους εταίρους της, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, να απέχει από την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη Γερουσία της Ιταλίας.

Ο Ντράγκι δεν είναι πρόθυμος να επανεξετάσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αναμένεται να εμμείνει στη θέση του όταν θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο της Ρώμης την Τετάρτη, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Κακό timing - Η κόντρα με τον Κόντε

Η παραίτηση Ντράγκι θα προκαλούσε αναταραχή στην Ιταλία, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που «κληροδότησε» ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και η αβεβαιότητα έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την Ευρωζώνης, όπου η πιθανότητα ύφεσης διογκώνεται. Σε περίπτωση που ο Ντράγκι παραιτηθεί, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο βασικές επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (θα πρέπει να γίνουν εντός 70 ημερών, πιθανώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει τη σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Από όταν ο Ματαρέλα έδωσε στον Ντράγκι το «τιμόνι» της Ιταλίας για να την κατευθύνει μέσα από την πανδημία στις αρχές του 2021, ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως θα παρέμενε στα καθήκοντά του μόνο έαν είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Επανέλαβε την ίδια γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κλιμακωνόταν η ένταση με τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ασκούσε κριτική στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης και τη στάση της απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai μετέδιδε πως ο Ντράγκι δεν φαίνεται να θέλει να το ξανασκεφτεί να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. «Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμείνει στην θέση του», μετέδωσε η Rai. Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο «σούπερ Μάριο» θα παρέμβει στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Μάριο Ντράγκι - Δεν αποδέχεται την παραίτηση ο Ματαρέλα

Ιταλία - Rai: Ο Ντράγκι δεν δείχνει να θέλει να το ξανασκεφθεί, έχει λάβει τις αποφάσεις του

gazzetta
gazzetta reader insider insider