Ντράγκι: Δεν θα συνεχίσω να κυβερνάω αν αποχωρήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Δεν θα συνεχίσω να κυβερνάω αν αποχωρήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων
«Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με τελεσίγραφα, χάνει τον λόγο ύπαρξης της», δήλωσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν θα συνεχίσει να ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης ο Μάριο Ντράγκι εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων εγκαταλείψει τον συνασπισμό, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Για μένα δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς Πέντε Αστέρια», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Δεν υπάρχει κυβέρνηση Ντράγκι διαφορετική από την τρέχουσα».

Ο Ντράγκι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από πολλά κόμματα της ευρείας συμμαχίας του που τον θέλουν να αμβλύνει τις μεταρρυθμίσεις και πιθανώς να ανασχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια καίρια δοκιμασία την Πέμπτη στη Γερουσία, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης για ένα πακέτο βοήθειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο προκάτοχος του Ντράγκι ως πρωθυπουργός, έχει απειλήσει ότι τα Πέντε Αστέρια -το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο- θα μπορούσε να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Αν λάβει υποστήριξη από άλλα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος και της Λέγκας, ο Ντράγκι θα κερδίσει την ψήφο της Γερουσίας.

Ωστόσο, τα λόγια του Ντράγκι ανεβάζουν τον πήχη για τον Κόντε, ο οποίος ρισκάρει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και πιθανώς πρόωρες εκλογές, εάν τελικά αποχωρήσει.

Ο Ντράγκι έκανε ήδη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσει τις πολιτικές εντάσεις και θα το κάνει ξανά εάν ο Κόντε μείνει μακριά από την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να υποβάλει την παραίτησή του.

Κι άλλες «ανταρσίες»

Ακόμα κι αν μια κυβερνητική κρίση αποφευχθεί αυτή την εβδομάδα, ο Ντράγκι είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες «ανταρσίες» ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Προς το παρόν, ο Κόντε είναι η πιο άμεση απειλή καθώς αγωνίζεται να αναζωογονήσει τις τύχες του κόμματός του. Το πακέτο βοήθειας που θα ψηφιστεί την Πέμπτη περιλαμβάνει μέτρα για έναν αποτεφρωτή απορριμμάτων στη Ρώμη, κάτι για το οποίο διαφωνούν οι Πέντε Αστέρες.

Άλλα κόμματα του συνασπισμού έχουν επίσης αμφισβητήσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης και οι «φωνές» τους πρόκειται να γίνουν πιο δυνατές όσο πλησιάζουν οι προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με τα κόμματα να διχάζονται για το πώς θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Έχουν επίσης παραπονεθεί για τις προτεραιότητές του Ντράγκι και το στυλ ηγεσίας του, λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά συνεργάσιμος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, ζήτησε από τον Ντράγκι τη Δευτέρα να ξεκινήσει έναν γύρο επίσημων συναντήσεων για να ρωτήσει κάθε αρχηγό κόμματος στον συνασπισμό εάν είναι δεσμευμένοι να παραμείνουν στη συμμαχία. Ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι συμφώνησε στο κάλεσμα του Μπερλουσκόνι δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει μόνο «ό,τι είναι χρήσιμο για την Ιταλία και τους Ιταλούς».

Επηρεάζεται η κυβερνητική λειτουργία

Η αστάθεια ήδη επηρεάζει την ατζέντα της κυβέρνησης. Η έγκριση ενός άλλου πακέτου βοήθειας ύψους έως και 10 δισ. ευρώ αναβλήθηκε για τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τα ιταλικά spreads διευρύνονται, με το 10ετές να αυξάνεται κατά 200 μονάδες βάσης την Τρίτη.

«Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με τελεσίγραφα, χάνει τον λόγο ύπαρξης της», δήλωσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εάν η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει, συνεχίζει. Aν δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν συνεχίζει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: «Οσμή» κυβερνητικής αστάθειας στη συνομιλία Ντράγκι-Ματαρέλα - Οι «5 Αστέρες» στο επίκεντρο

Ντράγκι: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει εντός της κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider