Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Να δράσουμε συντονισμένα για την αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Να δράσουμε συντονισμένα για την αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Για συντονισμένη δράση απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο αποτελεί μια ευκαιρία «να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο».

Επεσήμανε πως η άμυνα Ελλάδας και Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στις τιμές ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις. «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Και θα είναι μια ευκαιρία για ακόμα μια φορά να συντονίσουμε τις κινήσεις μας. Χρειαζόμαστε, όλοι, ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών μας είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι θα μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Eurogroup, το οποίο επικύρωσε και επίσημα την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. «Κλείνει έτσι, αγαπητέ Νίκο, ένας 12ετής κύκλος, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κύπρου.

Αναστασιάδης: Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιαδης.

«Αυτό που είμαι βέβαιος θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση Ευρωπαϊκή Ένωσης - ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιοδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου», πρόσθεσε. «Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας στη διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και στην προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη δωρεά του κυβερνητικού αεροσκάφους: «Την ίδια ώρα θέλω να σε ευχαριστήσω, βεβαίως, για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς, με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία άλλα κίνητρα. Αυτό που θα ήθελα, όμως, επίσης να ευχαριστήσω είναι και για την δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακα», είπε, σημειώνοντας ότι ο σταθμός θα στοιχίσει περίπου 650.000 με 700.000 ευρώ.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας, για την ανοικοδόμηση του Πυροσβεστικού Σταθμού Επταγώνιας, για τον εξοπλισμό του και για την προμήθεια δύο πυροσβεστικών οχημάτων. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρακάθισαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλώνει τους τόνους ο Ακάρ: Να λύσουμε τις διαφορές με την Ελλάδα με διπλωματικά μέσα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται

Τουρκία: Σε εξέλιξη η απόλυτη «φίμωση» όποιου Μέσου δεν έχει την άποψη του... Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider