Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα
Κυριάκος Μητσοτάκης - Summit Meeting Θεσσαλονίκης
«Η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί, σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προκλητική ρητορική και τις απειλές που εξαπολύει καθημερινά η Τουρκία αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP), ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Κανείς δε μπορεί να δεχθεί το δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τη διεθνή ισορροπία και τα σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί» δήλωσε και πρόσθεσε πως «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άρθρο του στο Politico, στο οποίο προτείνει το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε.

"Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι "βασική προτεραιότητα πλέον είναι η ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής και ειδικά για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν διανύσει μία μακρά διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος και πάλι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας το 2003".

"Σήμερα θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προωθήσουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης σους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι, άλλωστε, η ένταξη τους θα είναι ουσιαστική" τόνισε.

Η ΝΑ Ευρώπη να προβάλλει το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».

Στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Ν.Α Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα - Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ελληνικές προκλήσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή

Νέο αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider