Reuters για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Συμφωνία ΕΕ επί της αρχής - «Αργότερα» οι δύσκολες αποφάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Συμφωνία ΕΕ επί της αρχής - «Αργότερα» οι δύσκολες αποφάσεις
Η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς το οικονομικό ρίσκο για την Ευρώπη μεγαλώνει. 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να έχουν μια πρώτη συμφωνία για ένα καθολικό εμπάργκο για την εισαγωγή πετρελαίου από την Ρωσία, παρά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τελευταία στιγμή, πριν την έναρξη της συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς το οικονομικό ρίσκο για την Ευρώπη μεγαλώνει.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνάντησης δείχνει πως οι ηγέτες των 27 Ευρωπαϊκών κρατών-μελών θα συμφωνήσουν επί της αρχής στο εμπάργκο πετρελαίου, όμως θα αφήσουν τις πρακτικές λεπρομέρειες και τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.

Το προσχέδιο, στο οποίο αναφέρεται το Reuters, - το οποίο πιθανόν να ενημερωθεί εκ νέου - θα επιβεβαιώσει πως το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Ρωσία θα περιλαμβάνει εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου, με εξαίρεση το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω πετρελαιαγωγού και αφορά στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία και στην Τσεχία, οι οποίες θα προχωρήσουν στην απαγόρευση «αργότερα».

Ωστόσο, οι ηγέτες θα ζητήσουν από τους διπλωμάτες και τους υπουργούς να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει επίσης τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών που συνεχίζουν να λαμβάνουν πετρέλαιο και όσων έχουν διακόψει την προμήθεια.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ευρύτερη συμφωνία για το «υπόλοιπο» πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank από το πρόγραμμα SWIFT, την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από την ΕΕ και προσθήκη νέων ονομάτων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που συνδέονται με τον Πούτιν στη λίστα των προσώπων που «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία. Όμως σύμφωνα με πηγές το πλήρες πακέτο, μαζί με το εμπάργκο στο πετρέλαιο, θα πρέπει να εγκριθεί συνολικά.

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε για συμφωνία επί του νέου πακέτου κυρώσεων.

Πρέπει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες για το ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες» σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Την άποψη πως μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία μπορεί να βρεθεί άμεσα εξέφρασε ο Όλαφ Σολτς, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε πέντε πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από περίπου τρεις μήνες, επιδεικνύοντας μια ασυνήθιστη ταχύτητα και ομοφωνία, δεδομένης της πολυπλοκότητας των κυρώσεων.

Όμως μια συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποδεικνύεται πιο δύσκολο από το αναμενόμενο, με τις συζητήσεις να «τραβάνει» για εβδομάδες, κυρίως λόγω της εξάρτησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο ρωσικό αργό.

«Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου αποτελεί το βασικό «εμπόδιο» για την επίτευξη της συμφωνίας.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Στέτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία - Οι εγγύησεις που ζητά η Ουγγαρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider