Γεωργιάδης: Το 2023 προβλέπεται να είναι μια ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Το 2023 προβλέπεται να είναι μια ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία
Ο υπουργός τόνισε πως «λόγω του Covid χάσαμε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Το 2023 φαίνεται να είναι μία ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία».

Με την Κυβέρνηση αυτή, η αγορά της ασφάλειας έχει πραγματικά βελτιωθεί. Το προηγούμενο έτος ήταν καλό για τον κλάδο» σχολίασε στην ομιλία του στο 22ο Insurance & Reinsurance Meeting της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στην Ύδρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όμως ο υπουργός τόνισε πως «λόγω του Covid χάσαμε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Το 2023 φαίνεται να είναι μία ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία».

Η ομιλία του κ. Γεωργιάδη:

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στην Ελλάδα, ειδικά τους ξένους φίλους μας και ειδικά εδώ στην Ύδρα. Είναι μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Λόγω του Covid χάσαμε δύο χρόνια και δυστυχώς εγώ έχασα την ευκαιρία να είμαι εδώ περισσότερο λόγω του Covid. Εύχομαι το μέλλον να είναι πιο εύκολο και πιο κανονικό και να μπορούμε να βλεπόμαστε κάθε χρόνο εδώ.

Και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η τουριστική μας περίοδος, και βλέπω τη συνάδελφό μου στη Βουλή την κυρία Κεφαλογιάννη η οποία ήταν μία από τις καλύτερες Υπουργούς Τουρισμού και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ χαρούμενη, φέτος ξεκίνησε νωρίς και πολύ δυνατά και αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022 θα έχει μεγάλη αύξηση δεδομένων των φοβερών συνθηκών που η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προξένησε στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά και στην δική μας οικονομία.

Θα κάνω μερικά σχόλια σε αυτά που άκουσα, επειδή, ξέρετε, πολλοί στη Βουλή λένε: δεν πρέπει ποτέ να προκαλείς τον Άδωνι γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί να απαντήσει. Και έχουν δίκιο, έχουν δίκιο.

Λοιπόν, τι έχει κάνει ήδη η Κυβέρνησή μας για τον τομέα αυτό;

Πρώτα από όλα υλοποιήσαμε το ιδιωτικό σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει. Προκάλεσε σοβαρό πολιτικό διάλογο στην Βουλή. Πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μεταρρύθμισης αυτής, εμείς, όμως, πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση αυτή καθώς δημιουργεί και για εσάς μία ολόκληρη νέα αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, λόγια, έχει ήδη γίνει, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Τι άλλο κάναμε και είμαι πολύ περήφανος για αυτό; Υπό την ηγεσία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδώσαμε το Προεδρικό Διάταγμα που σας επιτρέπει να κάνετε τις αυξήσεις στις αποπληρωμές για την ασφάλεια υγείας με ένα πολύ συγκεκριμένο και σταθερό τρόπο.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Δεν είναι σημαντικό μόνο για τα έσοδά σας, είναι σημαντικό να είστε ασφαλείς από κατηγορίες από όλους και ειδικά από τεράστια πρόστιμα από το Υπουργείο μας επειδή κάποιος υπάλληλος θεώρησε ότι αυτό που κάνατε δεν ήταν νόμιμο και έτσι να πάτε στα δικαστήρια και να ζείτε για πολλά χρόνια στα δικαστήρια προσπαθώντας να υπερασπιστείτε την απόφασή σας. Και αυτό, θα πρέπει να πούμε, δεν ήταν εύκολο. Αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Και με τις συνθήκες του πληθωρισμού τώρα δεν είναι εύκολο, για εμένα, πολιτικά, αλλά ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εσάς.

Για σκεφτείτε αν με αυτές τις συνθήκες του πληθωρισμού αυτό δεν είχε γίνει. Θα έπρεπε να πάτε στα δικαστήρια με χιλιάδες ανθρώπους για τις αποφάσεις σας.

Έτσι, λοιπόν, είναι μία συγκεκριμένη υλοποίηση των πραγμάτων και όχι μόνο λόγια.

Τρίτον, αυτό που ψηφίσαμε σήμερα. Ναι, δεν είναι ο καλύτερος νόμος που θα θέλατε, έχω δουλέψει πολλές δεκαετίες της ζωής μου στον ιδιωτικό τομέα, και φυσικά θα θέλατε να έχετε ένα νόμο που να κάνει υποχρεωτικά σχεδόν τα πάντα.

Για πολιτικούς λόγους, όμως, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας καταλαβαίνετε ότι σε εποχές τεράστιου πληθωρισμού με τον κόσμο να πρέπει να καλύψει τα έξοδα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στα επίπεδα που έχουμε σήμερα και στα επίπεδα του πληθωρισμού που έχουμε σήμερα, το να πείτε «θα κάνω υποχρεωτικό όλες οι ιδιοκτησίες να είναι ασφαλισμένες», αυτό θα προκαλούσε τεράστιες πολιτικές αντιδράσεις και για να είμαστε ειλικρινείς για κάποιους θα ήταν βάρος.

Και συμφωνώ απόλυτα, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά αυτή πολύ καλύτερα από το κράτος, για αυτό και πιστεύω στον ιδιωτικό τομέα. Αν πίστευα ότι το κράτος θα μπορούσε να τα κάνει όλα καλύτερα θα ήμουν κομμουνιστής, δόξα τω Θεώ δεν είμαι. Και τελικά το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα από αυτό.

Και στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και πολύ περισσότερων φυσικών καταστροφών αυτό θα μπορούσε να είναι τεράστιο κέρδος για το κράτος τελικά.

Αλλά η διαδικασία έχει ξεκινήσει από σήμερα.

Μην είστε τόσο συνδικαλιστές. Κάναμε πολλά. Ένα πράγμα δεν κάναμε: η αρχική υπόσχεση που σας έδωσα στο Μέγαρο το 2020, όταν είπαμε ότι θα νομοθετήσουμε την φορολογική μείωση για την ασφάλεια πυρός και εθνικών καταστροφών και όλα αυτά, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αλλά, πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής, θα το πω πρώτα στα λατινικά και μετά θα το εξηγήσω: «pacta sunt servanda», η πρωτότυπη ρωμαϊκή ρήση, πολύ διάσημη έπειτα από ό,τι είπε ο Σόιμπλε και αυτό που έγινε στη χώρα κατά τη δεκαετία της λιτότητας. Η πλήρης φράση όμως ήταν: «pacta sunt servanda rebus sic stantibus».

Αυτό σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αν οι συνθήκες είναι ίδιες.

Όταν κάναμε αυτή τη συμφωνία κανείς μας δεν ήξερε τίποτα για το τι σήμαινε Covid-19. Τρεις βδομάδες έπειτα από αυτή τη συζήτηση, μάθαμε για κάποια αρρώστια. Και η αρρώστια αυτή μας προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως γνωρίζετε, σε εμάς και σε όλους τους υπόλοιπους φυσικά, αλλά ας μιλήσουμε για την Ελλάδα και τη συμφωνία μας.

Έπρεπε να ξοδέψουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε την οικονομία μας. Και λυπάμαι που το λέω, δεν ήταν εύκολο να πηγαίνουμε στο Υπουργείο των Οικονομικών, υπό αυτές τις συνθήκες με χιλιάδες άλλα ζητήματα που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των μέτρων της καραντίνας και όλων των υπολοίπων, και να πιέσουμε για αυτή τη φορολογική μείωση. Ήταν κακή τύχη, για να είμαι πολύ ειλικρινής.

Και όπως καταλαβαίνετε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε χθες, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχαν 200.000 νέα περιστατικά Covid-19. Φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας όμως η αλήθεια είναι ότι ο Covid-19 είναι ακόμα εδώ και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σχετικά με αυτό, αν θα υπάρξει νέα μετάλλαξη και τι αυτό θα σημαίνει. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

Πριν από δέκα μέρες, είχα μία συνάντηση με τον κύριο Μπουρλά από τη Pfizer, και μου εξηγούσε ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί φέτος το χειμώνα με τον Covid. Ο Covid, λοιπόν, είναι ακόμα εδώ και επιπλέον έχουν αυτό τον πόλεμο και αυτό τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα του πολέμου, σχεδόν σε όλα.

Έτσι, λοιπόν, είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής: δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο επείγοντα θέματα.

Όμως, παρόλα αυτά παραμένουμε στην υπόσχεσή μας, είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι προηγουμένως, στο πρόγευμα, βρήκαμε ένα τρόπο να ξεκινήσουμε την διαδικασία για το πώς πραγματικά μπορούμε να το κάνουμε επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος και η θεωρία είναι καλή, αλλά στο τέλος πρέπει και να υλοποιήσεις.Για να υλοποιήσουμε, λοιπόν, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ισχύει ακόμα.

Με την Κυβέρνηση αυτή, η αγορά της ασφάλειας έχει πραγματικά βελτιωθεί. Το προηγούμενο έτος ήταν καλό για εσάς και εύχομαι τα χρόνια που θα είναι ακόμα καλύτερα.

Όμως, επειδή ήρθα χθες βράδυ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πρέπει να σας πω ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Το 2023 φαίνεται να είναι μία ταραγμένη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία.

Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα μέχρι τώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είμαι πολύ περήφανος και θέλω οι ξένοι φίλοι μας να το γνωρίζουν αυτό: το 2021 η Ελλάδα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 8,3%, σχεδόν διπλή από την αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών που κάνουν αυτού τους είδους τις προβλέψεις. Ήταν μεγάλη εθνική επιτυχία λόγω του τουρισμού και λόγω των επενδύσεων που πήγαν πάρα πολύ καλά πέρσι.

Είχαμε ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων των τελευταίων 18 ετών. Και μπορώ να σας πω ότι το 2022, και λόγω του τουρισμού και λόγω των επενδύσεων, θα είναι ένα πάρα πολύ καλό έτος και ο πόλεμος δεν εμπόδισε ούτε τον τουρισμό ούτε τις επενδύσεις.

Πάμε πάρα πολύ καλά, συνεχίζουμε να προσελκύουμε πολλές ξένες άμεσες επενδύσεις ειδικά στους τομείς των ΑΠΕ, της πληροφορικής και της γεωργίας.

Και αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι θεσμοί προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 3,3%, 3,4%, 3,5% για το 2022 και πάνω από 3% για το 2023. Μέχρι τώρα τα περασμένα χρόνια τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις.

Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο για το 2020, που ήταν η φοβερή χρονιά του Covid πριν το εμβόλιο. Οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ήταν ύφεση της τάξεως του 12% και του ΔΝΤ για ύφεση του 15% λόγω της τεράστιας εξάρτησής μας από τον τουρισμό, ο οποίος, ξέρετε, το 2020 ήταν σχεδόν μηδενικός.

Τελικά είχαμε ύφεση 9%, η οποία είναι μεγάλη, αλλά δεδομένων των συνθηκών ήταν τουλάχιστον 3% καλύτερη από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν λοιπόν συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο του να πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα από τις προβλέψεις, όπως κάναμε όλα αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε Κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν θέλω να ακουστώ πολύ αισιόδοξος, σας ξαναλέω: το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι δύσκολο και μας περιμένουν πολλές αναταράξεις, υπάρχει αβεβαιότητα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πραγματικά, υπάρχουν σενάρια είτε για σύντομη ειρήνευση στην Ουκρανία είτε για ένα πόλεμος ο οποίος θα συνεχίσει και θα είναι ακόμα χειρότερος τους επόμενους μήνες, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά.

Και φυσικά, το ξέρετε, όταν υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες είναι δύσκολο να επενδύσεις, είναι δύσκολο να πάρεις μεγάλες αποφάσεις στην οικονομία.

Σας λέω, όμως, ξανά: η Ελλάδα, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι σε καλή κατάσταση. Γιατί;

Πρώτον, επειδή οι επενδύσεις πάνε πολύ καλά, ο τουρισμός πάει πολύ καλά και η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο από την Ρωσία είναι σημαντικά χαμηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και μία νέα αγορά ανοίγει για την Ελλάδα. Μεταμορφώνουμε τη χώρα μας σε περιφερειακό διανομέα LNG, κάτι το οποίο στα επόμενα χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις και θα έχουμε έσοδα για τη χώρα και η χώρα θα αυξήσει την γεωπολιτική της αξία κατά πολύ. Και φυσικά οι σύμμαχοί μας στην περιοχή έχουν ήδη επενδύσει πολλά.

Πριν 15 μέρες ήμουν στο Άμπου Ντάμπι με τον Πρωθυπουργό, υπογράψαμε συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων για επενδύσεις στην Ελλάδα από την ADQ, μία από τις κρατικές επενδυτικές εταιρείες, τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτή την Κυριακή θα είμαι με το συνάδελφό μου τον Υπουργό Βιομηχανίας και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και 120 επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία, τους οποίους θα φιλοξενήσουμε στη Σαντορίνη. Και τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα για να συναντηθούν με πάρα πολλές δικές μας εταιρείες καθώς πολλές νέες επενδύσεις δρομολογούνται. Ίδιου τύπου αποστολές οργανώνονται ήδη για άλλες χώρες όπως το Κατάρ ή το Κουβέιτ.

Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε ένα περιφερειακό κόμβο επενδύσεων, σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας και μεσοπρόθεσμα οι υψηλές τιμές ενέργειας θα έχουν, είναι περίεργο που το λέω, καλή επίδραση σε εμάς. Και θα σας εξηγήσω γιατί.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι πριν από αυτό τον πόλεμο ήταν πολύ ακριβές. Και για την παραγωγή τους και την διανομή τους έπρεπε να χρηματοδοτηθούν. Τώρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας που βρίσκεις εκτός της πυρηνικής. Είναι πολύ πιο φθηνή από το να έχεις ενέργεια από φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ή λιγνίτη. Ξαφνικά, λοιπόν, το πλεονέκτημα της Ελλάδας από τον άνεμο κα τον ήλιο μας δίνει την δυνατότητα, και είναι εθνικό όραμα αυτής της Κυβέρνησης, όχι μόνο να στηρίξουμε τους εαυτούς μας και τις ανάγκες μας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα επόμενα χρόνια, το οποίο αν πετύχουμε αυτό το στόχο, και θα τον πετύχουμε, θα μειώσουμε το έλλειμά μας και θα βοηθήσουμε κατά πολύ την οικονομία μας, αλλά θα μπορούμε να είμαστε και εξαγωγέας ενέργειας στην περιοχή μας και να έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή αυτή τα επόμενα χρόνια.

Όχι το 2022 ή το 2023, διότι χρειάζεται χρόνος για τις αδειοδοτήσεις και για το δίκτυο, τα οποία είναι τα κύρια προσκόμματα, αλλά σε δύο χρόνια από τώρα πολλά πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών θα αρχίσουν να παράγουν ενέργεια και να συνδέονται με το δίκτυο. Και αυτό θα μας δώσει τεράστιες δυνατότητες στο μέλλον και στα χρόνια που έρχονται. Ακόμα, λοιπόν, και κάτω από αυτές τις συνθήκες η οικονομία της Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες για το μέλλον.

Και, ξέρετε, αυτός είναι ο κύριος λόγος που η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς που πίστευαν ότι ο πόλεμος και ο πληθωρισμός θα εμποδίσουν τις αναβαθμίσεις από τους θεσμούς, αυτό δεν συνέβη.

Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ξέρετε, πριν από λίγες μέρες στο Eurogroup ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, πιθανότατα τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα βγει από την επιτήρηση που έχουμε, επειδή πιστεύουν ότι έχουμε μία ορθολογική Κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι επενδύσεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Για να μην φανώ πολύ αισιόδοξος όμως, φυσικά έχουμε πρόβλημα στην κατανάλωση. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν εξαιρετικό, για να είμαι ειλικρινής, ήταν ακόμα καλύτερο από αυτό του 2019, όμως ο Απρίλης ήταν ο πρώτος μήνας που είχαμε μείωση της κατανάλωσης λόγω του πληθωρισμού πιθανότατα.

Ίσως ο τουρισμός θα σώσει την κατανάλωση φέτος, επειδή αν όλα τα εκατομμύρια που περιμένουμε να έρθουν θα έρθουν, αυτό φυσικά θα έχει μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση επίσης. Όμως, σε αυτό τον τομέα θα υπάρχει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

Και όσον αφορά την δική σας αγορά, έχω τη φήμη πολύ καλού πωλητή για να είμαι ειλικρινής, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πουλήσει ασφάλειες στην ζωή μου. Έχω πουλήσει βιβλία, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοδικά και τα λοιπά, αλλά όχι ασφάλειες. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Σέβομαι πάρα πολύ αυτή την δουλειά και μετά χαράς θα την έκανα.

Η αλήθεια, όμως, είναι, ας δούμε την άλλη πλευρά. Σε εποχές αβεβαιότητας η ανάγκη των ανθρώπων να ασφαλιστούν αυξάνεται, επειδή όταν θεωρείς ότι όλα πάνε καλά, μπορείς να το αποφύγεις αυτό το έξοδο. Όταν, όμως, φοβάσαι και δεν είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί, αν το αντέχεις οικονομικά θα το πληρώσεις. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι καλά για εσάς.

Ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Και η θέλησή μας είναι να ασχοληθούμε και να μιλήσουμε με την αγορά και όλους τους τομείς της αγοράς. Δεν προσποιούμαστε ότι ξέρουμε τα πάντα. Σε πολλές από τις αποφάσεις μας, μας βοηθήσατε να πάρουμε τις σωστές και όχι τις λάθος αποφάσεις. Μπορεί να πάρουμε μία απόφαση η οποία είναι κακή και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να την αλλάξουμε αν πραγματικά δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε.

Εννοώ ότι η θέλησή μας είναι να έχουμε διάλογο, συνεχή διάλογο με εσάς και να επιλύουμε προβλήματα. Όμως, χρειαζόμαστε ενθάρρυνση. Αν, λοιπόν, ο λόγος σας είναι «η Κυβέρνηση δεν υλοποίησε τίποτα» έπειτα από όλα όσα κάναμε, λυπάμαι που το λέω αλλά είναι αποθαρρυντικό και άδικο.

Η Κυβέρνηση έκανε πολλά. Εσείς θα θέλατε περισσότερα. Εγώ θα ήθελα περισσότερα, να είμαι ειλικρινής. Ήμαστε άτυχοι λίγο και δεν είχαμε ούτε ένα έτος κανονικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της θητείας μας, ούτε ένα έτος. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις μας.

Όμως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πιστεύει στην αγορά της ασφάλειας. Μία από τις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είμαι σίγουρος ότι την έχετε ακούσει, είναι ότι δουλεύουμε για εσάς. Αυτό δεν αληθεύει, δεν εργαζόμαστε για εσάς. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε στη δουλειά σας να γίνει όσο πιο εύκολη γίνεται, πρώτα από όλα γιατί είστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στην οικονομία μας και το σεβόμαστε αυτό. Το μήνυμά μας είναι ότι πάντα σεβόμαστε τους επενδυτές και το χρόνο και το χρήμα τους, όποιοι και αν είναι.

Δεύτερον, επειδή αν συνολικά αυτός ο τομέας πάει καλά, η συνολική επίδραση στην οικονομία θα είναι πολύ καλή. Βοηθώντας, λοιπόν, τον τομέα σας να πάει καλύτερα βοηθάμε τη χώρα μας και την οικονομία μας, αυτή είναι η πραγματική συζήτηση. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, ξέρετε, στο μυαλό τους δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς δουλεύει η οικονομία.

Όμως, όμως από την άλλη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τα πραγματικά όρια, τα οποία έχουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Στα πραγματικά όρια, όμως, θα πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε.

Δεν θα τα ξεπεράσουμε, και αυτή είναι τελευταία μου δήλωση, επειδή έχουμε τεράστια ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού να αντεπεξέλθουμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την εντολή που μας έδωσαν με έναν τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι σίγουρη και ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά η Ελλάδα να βρεθεί στην ίδια θέση που ήμαστε το 2010.

Όλοι, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους τους τομείς της οικονομίας, να ακούσουμε τους πολίτες μας και όλα τα προβλήματα που έχουν και θέλουμε να βοηθήσουμε όλους όσο περισσότερο μπορούμε.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία μας και στην κοινωνία για όλους τους λόγους που περιέγραψα, όμως όλες οι αποφάσεις μας είχαν πάντα ένα σκοπό: ποτέ να μην θέσουμε ξανά σε κίνδυνο την οικονομία μας γιατί έχουμε δει τι κόστισε αυτό στο παρελθόν και δεν θέλουμε ποτέ να το ξαναδούμε. Κανείς από εμάς δεν θέλει να το διακινδυνεύσει.

Έτσι, λοιπόν, με καλή θέληση αλλά με λογική θα συνεχίσουμε να κυβερνάμε, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιον θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.

Για να τους βοηθήσουμε, όμως, να κάνουν τη σωστή επιλογή θα πρέπει να ξεκινάτε σε όλους τους λόγους σας πρώτα με όλα τα καλά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά με όλες τις απαιτήσεις σας. Επειδή ένα ατύχημα να υπάρξει στις εκλογές και μετά τα δάκρυά σας θα είναι περισσότερα από τα έσοδά σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α. Γεωργιάδης: Στα επόμενα χρόνια μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια από ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider