Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο NATO
Συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, για «μασάζ» στις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις 2 σκανδιναβικές χώρες.

Τελευταία ενημέρωση: 09:39

Ως ιστορική στιγμή χαρακτηρίζει το NATO το επίσημο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εν μέσω των αντιδράσεων που προκαλεί η απόφαση της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στη Ρωσία, ενώ παραμένουν οι αντιδράσεις της Τουρκίας για το ζήτημα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», υποστήριξε ο Νορβηγός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», καθώς δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα» τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε μαζί την αίτηση», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.

Στο επίκεντρο η αντίδραση της Τουρκίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα έχει σήμερα συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι «θα επικρατήσει η λογική».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε στις δύο σκανδιναβικές χώρες, υποστηρίζοντας πως στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο Σολτς διαβεβαιώνει Σουηδία-Φινλανδία για στήριξη κατά τη μεταβατική φάση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Λαβρόφ: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μπορέλ για Φινλανδία και Σουηδία: Ελπίζω το NATO να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider