3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ - Μήνυμα Κόστα, επιστολή Σάντσεθ

Newsroom
Μοιράσου το
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ - Μήνυμα Κόστα, επιστολή Σάντσεθ
Χαιρετισμούς, που θα μεταδίδονται κατά τη διάρκεια των εργασιών, έχουν απευθύνει για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί.

Χαιρετισμούς, που θα μεταδίδονται κατά τη διάρκεια των εργασιών, έχουν απευθύνει για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί. Στη σημερινή πρώτη ημέρα προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Αντόνιο Κόστα, Γιολάντα Ντίαζ, Ενρίκο Λέττα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, απέστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το συνέδριο. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έδωσε το «παρών» και στη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει χαιρετισμό αύριο.

Πέδρο Σάντσεθ: Χρειαζόμαστε την ενίσχυση προοδευτικών φωνών

Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, εξέφρασε σύμφωνα με κομματικές πηγές, «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μία τόσο ειδική περίσταση», τονίζοντας πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Αντόνιο Κόστα: Σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, εξέφρασε τη χαρά του που μοιράζεται το βήμα με «έναν καλό φίλο, όπως είσαι εσύ Αλέξη». Στάθηκε στις κοινές μάχες που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες «ενάντια στη λιτότητα, για να φέρουμε ανάπτυξη στις χώρες μας και θέσεις εργασίας για τους πολίτες μας, με έναν δύσκολο συσχετισμό για τις προοδευτικές δυνάμεις». Τόνισε ότι, παρ' όλα αυτά, πάλεψαν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. «Και κερδίσαμε. Υπήρχε όντως εναλλακτικός δρόμος στη λιτότητα», σημείωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του, η προσφυγική κρίση, η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κρίση ενέργειας, η αύξηση των τιμών και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις «χρειαζόμαστε ισχυρές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι' αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη, μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».

Γιολάντα Ντίαζ: Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, επισήμανε ότι ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. Μίλησε για υπέρβαση των δισταγμών και εξέταση των λόγων της αμφιβολίας, για να τονίσει την αναγκαιότητα «να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη». Τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο». Υπογράμμισε την ανάγκη για μια «νέα αίσθηση της κοινής λογικής», «μια διαχείριση αποτελεσματική και για όλους, ριζικά διαφορετική από την λιτότητα που χαρακτήρισε τα σκοτεινά χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008». Τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της ελπίδας, η ώρα να κάνουμε αυτήν την κοινή λογική, μόνιμο και δομικό στοιχείο». «Γνωρίζουμε», είπε, «πως οι ιδέες μετρώνται από τις συνέπειες τους και, όπως φωτισμένα έλεγε ο ελληνικής καταγωγής διανοητής, Κορνήλιος Καστοριάδης, αν η δημοκρατία επιθυμεί να είναι πλήρης, τότε πρέπει να ξεκινά από μέσα μας, στην καθημερινότητα οργανώσεων όπως η δική σας». Η κ. Ντίαζ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί «προκειμένου να μετουσιώσει αυτή τη δημοκρατία για την οποία μιλούσε ο Καστοριάδης και για να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, τη νεολαία και τις γυναίκες, όλες και όλους τους πολίτες που αναζητούν πολιτική, κοινωνική και κλιματική ασφάλεια σε καιρούς τόσο αβέβαιους». Η Γ. Ντίαζ θυμήθηκε μια φράση που της είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στο Σαντιάγο της Κομποστέλα το 2014: «Μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί» - με την ίδια να προσθέτει στο μήνυμα της καταληκτικά: «Να συνεχίσουμε από την Ελλάδα και την Ισπανία ν' ανοίγουμε δρόμους περπατώντας».

Ενρίκο Λέττα: Μαζί στη μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γενικός γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και την «πολιτική μάχη» που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μια πολιτική μάχη που δίνουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, σ' αυτή τη δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας». Μιλώντας για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων, ανέφερε ότι «τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε την Ευρώπη της Ειρήνης, μια Ευρώπη που να επιτρέπει σε όλους μας να υλοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις μεγάλες αξίες που μοιραζόμαστε, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης. «Σε αυτή τη μάχη είμαστε μαζί», είπε, προσθέτοντας τη βεβαιότητα του ότι «μαζί θ΄αλλάξουμε ακόμα περισσότερο και προς το καλύτερο αυτήν την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις

Όλες οι ειδήσεις

19:04

Μητσοτάκης: Διαρκής και με διασφαλισμένους πόρους η πολιτική μας για τα άτομα με αναπηρία

18:56

BoE: Παρακολουθούμε στενά τις αγορές μετά την «κατάρρευση» της στερλίνας

18:49

Το Amanzoe γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία

18:43

Real Consulting: Αυξημένα κατά 15% τα EBITDA στο α' εξάμηνο

18:37

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται «για αρκετές συνεδριάσεις»

18:24

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν - «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη με την Τουρκία»

18:22

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ - Ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου η πιλοτική λειτουργία της Κάρτας αναπηρίας

18:10

Bloomberg: Η ΕΕ σκέφτεται να βάλει στον «πάγο» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

18:09

Ιταλικές εκλογές: Κρεμλίνο και Μπλίνκεν δηλώνουν έτοιμοι για «εποικοδομητικές» σχέσεις με τη Ρώμη

18:03

Γαλλία: Σε επίπεδα ρεκόρ ο κρατικός δανεισμός για το 2023 - Στα 270 δισ. ευρώ

17:52

Σκυλακάκης: Η ελληνική θα παραμείνει μακριά από την ύφεση - Καλύτερο των εκτιμήσεων το 2022

17:47

Τουρκία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας πρέσβης για τα τεθωρακισμένα στα νησιά - Άμεση απάντηση της Αθήνας

17:40

Το Littlemill 45 ετών είναι ίσως το σπανιότερο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο

17:32

«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο και νέες απώλειες

17:32

Ευρώ και στερλίνα στην «μέγγενη» του δολαρίου

17:30

Μακρόν για Ιταλία: Σεβόμαστε την επιλογή των πολιτών - Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί

17:17

Τιτάν: Η Κομισιόν ενέκρινε καινοτόμο έργο χρήσης πράσινου υδρογόνου

17:10

Τουρισμός: Πόλος έλξης επισκεπτών η Άνδρος για τα μονοπάτια της

17:10

30 υποτροφίες έως 25.000 ευρώ από την COSMOTE για πρωτοετείς φοιτητές με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες

17:02

Θεσσαλονίκη: Επαγγελματικές συμφωνίες άνω των 2 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας

16:54

Μικτά πρόσημα για τη Wall Street μετά το ράλι δολαρίου και ομολόγων

16:50

Ο Καναδάς αίρει όλα τα ταξιδιωτικά μέτρα και περιορισμoύς κατά του κορονοϊού

16:44

Γεωργακόπουλος (Intrum): Οι αυξημένες εισπράξεις από ρυθμίσεις, δείγμα ότι δεν αναμένεται βαθιά κρίση

16:41

Ρωσία: Στρατεύσιμος αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία

16:32

Ε. Βρεττού (Attica Bank): Το ESG κριτήριο επιλογής ανάπτυξης – Θα καθοδηγήσουμε τους πελάτες μας στο ταξίδι υγιούς μετάβασης

16:27

Θ. Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Δεν θα υπάρξει νέο κύμα NPLs παρά την αύξηση επιτοκίων και ενεργειακού κόστους

16:25

Ουγγαρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει ο Όρμπαν

16:23

Fed Σικάγο: H οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο

16:13

Εκλογές στη ΓΣΕΒΕΕ: Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ο Γιώργος Καββαθάς

16:02

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη, κυρίως στα δυτικά και βόρεια