Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε και εμείς

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε και εμείς
Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και κάλεσε στη δημιουργία μιας νέας «φιλικής εταιρείας» στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία. Θα κερδίσουμε. Μαζί όμως», τόνισε κλείνοντας.

Τελευταία Ενημέρωση 12:40

Με αναφορές στην ελληνική επανάσταση απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ελληνική Βουλή, τονίζοντας τον ελληνικό χαρακτήρα της Μαριούπολης που πλήττεται σφοδρά από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

«Κάθε μέρα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, μέσω τηλεσύνδεσης. «Όλοι έχουμε δει το έργο των Ρώσων. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί», συνέχισε, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη την πόλη. «Μια ειρηνική πόλη που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Έτσι λέμε και εμείς».

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και κάλεσε στη δημιουργία μιας νέας «φιλικής εταιρείας» στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό.

«Θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι», συνέχισε, αναφερόμενος στην εισβολή, καλώντας για περισσότερη δράση προκειμένου να λογοδοτήσει η Ρωσία. Ειδικότερα, όσον αφορά τις κυρώσεις, ο Ζελένσκι είπε πως για όσο διαρκεί ο πόλεμος θα πρέπει οι πόρτες για τις ρωσικές τράπεζες να κλείσουν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία. Θα κερδίσουμε. Μαζί όμως», επεσήμανε.

«Δόξα στην Ουκρανία», είπε κλείνοντας.

«Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην αρχή της συνεδρίασης, κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία καθώς και στη Μαριούπολη και υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί». «Ζήτω η ελευθερία, ζήτω η Ουκρανία», είπε, κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Αντιδράσεις για τη συμμετοχή μέλους του τάγματος του Αζόφ

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά Έλληνα ομογενούς -που μίλησε στην ελληνική Βουλή- ότι πολεμάει με το τάγμα του Αζόφ εναντίων των Ρώσων.

«Μάχομαι μέσα από το τάγμα Αζόφ στην ουκρανική άμυνα για να διώξουμε τους ναζί», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ομογενής Μιχαήλ, ο οποίος εμφανίστηκε διαδικτυακά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ομιλία Ζελένσκι: Ελευθερία και Δημοκρατία η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση

Δένδιας στο NATO: Η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Ζελένσκι: Η καθυστέρηση της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κοστίζει ζωές Ουκρανών

gazzetta
gazzetta reader insider insider