Ισραήλ: Yποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών δημόσιων προσώπων, μεγάλης κλίμακας, από την αστυνομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Yποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών δημόσιων προσώπων, μεγάλης κλίμακας, από την αστυνομία
H αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες για την υποκλοπή πληροφοριών «χωρίς εξουσιοδότηση».

Τελευταία ενημέρωση: 14:08

Για υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μεγάλη κλίμακα, κατηγορείται η ισραηλινή αστυνομία,

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από ισραηλινή εφημερίδα αναφέρουν πως η αστυνομία του Ισραήλ έκανε χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της οικονομικής εφημερίδας Calcalist που οδήγησαν τη δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα στις 20 Ιανουαρίου, η αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες για την υποκλοπή πληροφοριών «χωρίς εξουσιοδότηση», χωρίς όμως να κατονομάζει το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO.

Σήμερα η εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η χρήση του προγράμματος Pegasus έγινε συνηθισμένη πρακτική για τη συγκέντρωση πληροφοριών και χρησιμοποιήθηκε κυρίως, χωρίς δικαστική άδεια, σε βάρος του Αβνέρ Νετανιάχου, ενός εκ των γιων του πρώην πρωθυπουργού, συμβούλων επικοινωνίας αυτού του τελευταίου, καθώς επιφανών δημοσιογράφων και δημάρχων.

«Από διευθυντές υπουργείων έως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες: η μαζική προσβολή με το Pegasus έχει επηρεάσει τους πάντες, από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και των Αιθιόπων, έως στελέχη μεγάλων εταιριών, δημάρχους και συνεργάτες του πρωθυπουργού», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έναρξη εξωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας

Ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιαακόβ Σταμπτάι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ομάρ Μπαρ-Λεβ την έναρξη εξωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» και να «ρυθμιστεί η χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία».

Σε αυτό, ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για την Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συστήνει κρατική επιτροπή έρευνας.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλα ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι υπήρχαν υποψίες πως η αστυνομία είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός μάρτυρα-κλειδί στη δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός όμιλος κυβερνοασφάλειας NSO, ιδιοκτήτης του Pegasus, δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει την πώληση του λογισμικού στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ενεπλάκη στη λειτουργία του συστήματος από τη στιγμή που πωλήθηκε σε κυβερνητικούς πελάτες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FBI: Παραδέχτηκε ότι «δοκίμασε» το λογισμικό υποκλοπών της Ισραηλινής NSO Group

H NSO, που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, εξετάζει την πώλησή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider