Βρετανία: Ο Τζόνσον δεν απαντά για τα κορονοπάρτι λόγω των αστυνομικών ερευνών

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Ο Τζόνσον δεν απαντά για τα κορονοπάρτι λόγω των αστυνομικών ερευνών
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Η βρετανική αστυνομία εξετάζει πάνω από 500 έγγραφα και πάνω από 300 φωτογραφίες για το εάν οι συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ παραβίασαν τους κανόνες του lockdown.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα πάρτι του lockdown στο γραφείο και την κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ διότι δεν θέλει να προκαταλάβει την έρευνα της αστυνομίας για τις 12 αυτές συναθροίσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η βρετανική αστυνομία εξετάζει πάνω από 500 έγγραφα και πάνω από 300 φωτογραφίες στο πλαίσιο της έρευνας για το εάν οι συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στις οποίες παρευρέθη ο ίδιος ο Τζόνσον, παραβίασαν τους κανόνες του lockdown. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

«Εάν αρχίσει πράγματι να απαντά συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν παραπεμφθεί στην αστυνομία, θα κατηγορηθεί, για την ακρίβεια δικαιώς και ορθώς, ότι προκαταβάλλει ή παρεμποδίζει ή παρεμβαίνει σε εκείνη την έρευνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του ίδιου του Τζόνσον και η στήριξη προς Συντηρητικό κόμμα έχουν καταβυθιστεί από τότε που αποκαλύφθηκαν τα πάρτι αυτά στα τέλη της περασμένης χρονιάς, γεγονός που θέτει σοβαρή απειλή στην πρωθυπουργία του.

Σύμφωνα με πορίσματα της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στη Ντάουνινγκ Στριτ διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με αλκοόλ όταν ήταν σε ισχύ οι κανόνες για το lockdown. Η Γκρέι είπε ότι υπήρξαν «σοβαρά λάθη ηγεσίας» και ότι δεν έπρεπε να δοθεί άδεια για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί: το 69% σε δημοσκόπηση της Savanta ComRes και το 63% σε δημοσκόπηση του YouGov.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Κρι Στάρμερ δήλωσε χθες ότι ο Τζόνσον είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί της χώρας και θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ η Συντηρητική, πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ρώτησε εάν ο Τζόνσον είχε απλά αγνοήσει τους κανόνες της COVID ή δεν τους κατάλαβε.

Αν και υπάρχουν αυξανόμενες διαφωνίες εντός του δικού του κόμματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας θα πρέπει 54 από τους 359 Συντηρητικούς βουλευτές να υποβάλουν επιστολές μη εμπιστοσύνης και ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμα συγκεντρωθεί.

Αφού είπε αρχικά ότι δεν έχουν παραβιαστεί κανόνες, ο Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη δική του παρουσία σε κάποιες από αυτές τις συναθροίσεις.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι παρευρέθη σε τουλάχιστον μία από αυτές αλλά δήλωσε πως πίστευε ότι ήταν συνάντηση εργασίας. Χθες, αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να πει εάν είχε παρευρεθεί σε συνάθροιση στο δικό του διαμέρισμα, πάνω από το γραφείο του στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτη, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι η έρευνα της αστυνομίας δεν θα πρέπει να απαγορεύει στον Τζόνσον να απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο.

«Αυτό που συνέβη είναι ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ζήτησε να μην δημοσιευθεί η πλήρης έκθεση αυτή τη στιγμή, αλλά η ιδέα ότι αυτό αποτρέπει τον πρωθυπουργό από το να δηλώσει εάν ήταν σε ένα πάρτι μια συγκεκριμένη ιδέα είναι απολύτως ανοησία», δήλωσε ο Στάρμερ στην τηλεόραση του BBC TV.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να δημοσιεύσει τα όποια επικαιροποιημένα στοιχεία υπάρξουν από την Γκρέι, η οποία δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να υποβάλει μια «ουσιαστική έκθεση» λόγω της έρευνας της αστυνομίας, το οποίο σημαίνει ότι και πάλι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω καταστροφικές αποκαλύψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Συγγνώμη» από τον Τζόνσον για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ