Μπορέλ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Σύμφωνα με το Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, θα εξετάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ (Coreper), σύμφωνα με δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Ζ. Μπορέλ, σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αναλύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή η συζήτηση οδήγησε σε μια απόφαση για έναρξη εργασιών για ένα νομικό πλαίσιο καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται ευθέως στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Το COREPER θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις και ειδικότερα να αρχίσει να εργάζεται επ' αυτών. Ο Ζ. Μπορέλ απέφυγε να δώσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο τόνισε ότι είναι σαφές ότι το COREPER θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε μάλιστα, ότι κατά τη συζήτηση, οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι όλοι οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι, ότι η όποια επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα έχει πολιτικές συνέπειες με «υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική κρίση, λέγοντας: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο , αλλά αναμένουμε το καλύτερο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider