Υπουργός Δικαιοσύνης Πολωνίας: Θα υπάρξουν βέτο στις ευρωπαϊκές πολιτικές αν οι Βρυξέλλες περικόψουν κεφάλαια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργός Δικαιοσύνης Πολωνίας: Θα υπάρξουν βέτο στις ευρωπαϊκές πολιτικές αν οι Βρυξέλλες περικόψουν κεφάλαια
Ο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, είπε ότι η Κομισιόν θα ενεργούσε «παράνομα» εάν χρησιμοποιούσε τη νέα νομολογία της με σκοπό να παρακρατήσει χρηματοδότηση από την Πολωνία, πιέζοντάς την απέναντι στη διαμάχη που έχουν για το κράτος δικαίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας είπε ότι η χώρα θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ασκήσει βέτο στις ευρωπαϊκές πολιτικές εάν οι Βρυξέλλες περικόψουν τα κεφάλαια στη Βαρσοβία και κλιμακώσουν τον αγώνα της για το κράτος δικαίου.

Ο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, είπε ότι η Κομισιόν θα ενεργούσε «παράνομα» εάν χρησιμοποιούσε τη νέα νομολογία της με σκοπό να παρακρατήσει χρηματοδότηση από την Πολωνία, πιέζοντάς την απέναντι στη διαμάχη που έχουν για το κράτος δικαίου. Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει ήδη καθυστερήσει την έγκριση 36 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του πακέτου ανάκαμψης της Πολωνίας λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πολωνίας-Ε.Ε., αλλά δέχεται πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τον λεγόμενο «μηχανισμό όρων» για να αναλάβει περισσότερη δράση.

Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες μάχονται για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας που η Κομισιόν πιστεύει ότι απειλούν τη δικαστική ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιμένει ότι οι αλλαγές της είναι απαραίτητες για να διορθωθεί ένα αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

Ο Ζιόμπρο, ο οποίος εκτός από υπουργός Δικαιοσύνης είναι επικεφαλής ενός μικρού κόμματος του οποίου οι ψήφοι βοηθούν την κυβέρνηση να διατηρήσει μια ισχνή πλειοψηφία, είπε στους Financial Times ότι περίμενε πως η ΕΕ θα υποχωρήσει. Ωστόσο, είπε ότι εάν ο μηχανισμός επιβολής όρων — τον οποίο η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν ένδικα— χρησιμοποιηθεί εναντίον της Βαρσοβίας, θα ζητηθούν αντίποινα.

«Η Πολωνία πρέπει να απαντήσει στον εκβιασμό της ΕΕ με βέτο σε όλα τα θέματα που απαιτούν ομοφωνία στην ΕΕ. Η Πολωνία θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τη δέσμευσή της στην πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, η οποία οδηγεί σε δραστικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Ζιόμπρο σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Εάν αυτή η διαμάχη κλιμακωθεί, θα απαιτήσω από την Πολωνία να αναστείλει τις συνεισφορές της στην ΕΕ. Θα ήταν δικαιολογημένο αφού η ΕΕ μας αρνείται παράνομα, κονδύλια από έναν κοινό προϋπολογισμό στον οποίο συνεισφέρουμε κι εμείς».

Ενώ τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ασκούν βέτο σε ορισμένους τύπους νομοθεσίας της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών θεμάτων, είναι νομικά υποχρεωμένα να ανταποκρίνονται στις εθνικές συνεισφορές τους στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Ως μέρος των δικαστικών μεταρρυθμίσεών της, η Πολωνία δημιούργησε ένα πειθαρχικό τμήμα για δικαστές, το οποίο έχει κριθεί παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Πολωνία θα πρέπει να καταργήσει το τμήμα αυτό, να αλλάξει τους πειθαρχικούς κανόνες και να επαναφέρει τους απολυμένους δικαστές ως προϋποθέσεις για την έγκριση του πακέτου ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία.

Ο Ζιόμπρο είπε ότι θα μπορούσε να «επιτρέψει την πιθανότητα» της διάλυσης του πειθαρχικού τμήματος ως μέρος της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου «και ολόκληρου του δικαστικού συστήματος που έχουμε προετοιμάσει».

Ωστόσο, η ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων του πειθαρχικού τμήματος για απόλυση περίπου 600 δικαστών ή το να επιτραπεί στους δικαστές να αμφισβητήσουν το καθεστώς των δικαστών που διορίστηκαν από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη δικαστική της αναθεώρηση, θα ήταν «απαράδεκτο».

Μερικοί απολυμένοι δικαστές είχαν διαπράξει ποινικά αδικήματα, είπε, και το να επιτραπεί στους δικαστές να αμφισβητήσουν ο ένας το καθεστώς του άλλου θα οδηγούσε σε «αναρχία», δήλωσε ο Ζιόμπρο, συμπληρώνοντας ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει αδύνατους όρους γιατί ο πραγματικός της στόχος δεν είναι να επιτύχει ένα υποτιθέμενο κράτος δικαίου αλλά να αλλάξει την κυβέρνηση στην Πολωνία».

«(σ.σ. Η Κομισιόν) στέλνει ένα μήνυμα στους Πολωνούς: αν στηρίξετε αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα πάρετε χρήματα από την ΕΕ. Δεν είναι το ενδιαφέρον τους για το κράτος δικαίου αλλά μια αντίφαση. Μια πολιτική επιταγή που επιβάλλεται με εκβιασμό και μια προσπάθεια να υπονομευτεί μια δημοκρατική απόφαση πολλών εκατομμυρίων Πολωνών», είπε ο Ζιόμπρο.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες βλέπουν την αντιπαράθεση με την Πολωνία -το πέμπτο πολυπληθέστερο κράτος μέλος της Ε.Ε.- ως θεμελιώδη απειλή για τους κανόνες που ενώνουν τα μέλη της και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την έννομη τάξη της μετά το Brexit.

Ωστόσο, ο Ζιόμπρο είπε ότι η αντιπαράθεση αυτή είναι πολιτική και ότι η Πολωνία είναι αντικείμενο «βίαιης επίθεσης».

«Η ΕΕ ακολουθεί μια επιθετική πολιτική και δεν ενδιαφέρεται για το κράτος δικαίου. Είναι απλώς μια πρόφαση», επανέλαβε, προσθέτοντας: «Ο βάναυσος οικονομικός εκβιασμός υποτίθεται ότι θα αναγκάσει την Πολωνία να συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση της ΕΕ σε ένα ομοσπονδιακό κράτος το οποίο διαχειρίζονται επίσημα οι Βρυξέλλες, αλλά με πρακτικούς όρους, το κάνει το Βερολίνο. Πριν από αυτό υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την πτώση της δημοκρατικά σχηματισμένης πολωνικής κυβέρνησης, η οποία αντιτίθεται σε αυτήν την κατεύθυνση αλλαγής στην Ευρώπη».

Οι τεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας κήρυξε βασικά μέρη του δικαίου της ΕΕ ασύμβατα με το σύνταγμα της Πολωνίας, έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη θέση της Πολωνίας στην Ε.Ε.

Ο Ζιόμπρο, του οποίου το κόμμα της Ενωμένης Πολωνίας έχει χαράξει μια πιο ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική γραμμή από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, είπε ο ίδιος τον Αύγουστο ότι η Πολωνία δεν πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. «με κανένα τίμημα». Ερωτηθείς για τη μελλοντική σχέση Πολωνίας-Ε.Ε., ο Ζιόμπρο είπε ότι η θέση της Πολωνίας ήταν «στην Ένωση στην οποία εντάχθηκε: βασισμένη στην εταιρική σχέση κυρίαρχων εθνικών κρατών, όχι στην κυριαρχία των ισχυρότερων και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που στερείται δημοκρατικών ελέγχων».

Ωστόσο, επέμεινε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί καμία παραχώρηση προς τις Βρυξέλλες που θα οδηγούσαν σε περιορισμό της πολωνικής κυριαρχίας. «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ η Πολωνία να έχει το καθεστώς αποικίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider