Εξεταστική Επιτροπή: Η Ελεγκτική Αρχή των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξεταστική Επιτροπή: Η Ελεγκτική Αρχή των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους
Για την Opinion Poll δεν είχαμε ποτέ αίτημα να ασχοληθούμε με αυτήν την εταιρεία.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις εταιρείες ερευνών και δημοσκοπήσεων. Έχουμε εταιρείες οι οποίες γενικά απ' ό,τι φαίνεται είναι καλές» κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων, καθηγητής Θεόδωρος Χατζηπαντελή, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Ζατζηπαντελής ανέφερε πως η Αρχή της οποίας προΐσταται είναι ανεξάρτητη, απαρτίζεται από καθηγητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, και δουλειά της είναι, εάν κάποιος ζητήσει να γίνει έλεγχος σχετικά με κάποια δημοσκόπηση, να το πράττει. Δεν έχει οποιουδήποτε είδους σχέση με τον ΣΕΔΕΑ, όπου και αυτός έχει μια δική του εσωτερική διαδικασία για να ελέγχει τα τεχνικά και τα άλλα χαρακτηριστικά των ερευνών.

Κατέθεσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος όλων των δημοσκοπήσεων. Όταν κάποιος θέλει να γίνει έλεγχος μιας έρευνας , έχει την δυνατότητα να προσφύγει στην Αρχή και να το ζητήσει.

Η Αρχή δεν ασχολείται με το προφίλ μίας εταιρείας δημοσκοπήσεων ή εάν αυτή έχει άλλη θυγατρική ή μητρική εταιρεία, με το εάν παίρνει ή δεν παίρνει δουλειές από τον δημόσιο τομέα. «Η δική μας δουλειά εξαντλείται στο να ελέγξουμε αν μία έρευνα που έχει δημοσιοποιηθεί, είναι συμβατή με αυτά τα οποία λέει, και τις επιστημονικές αρχές» ανέφερε ο κ. Χατζηπαντελής.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η Αρχή ελέγχει οποιαδήποτε προσφυγή γίνει σ' αυτήν. Ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός. Δεν έχει δυνατότητα να επιβάλει οποιουδήποτε είδους κύρωση. Αν πρόκειται για εταιρεία που είναι στο μητρώο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενημερώνεται το ΕΣΡ, και αυτό κινεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες - ενώ αν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, ενημερώνεται ο Σύνδεσμος για να ασχοληθεί περεταίρω.

Πληροφόρησε επίσης, ότι η Αρχή έχει αποστείλει δύο περιπτώσεις εταιρειών στο ΕΣΡ - την Bridging Europe και τη την Vox Pop - αλλά ως Αρχή δεν ξέρει επισήμως τι έχει γίνει, καθώς δεν έχει ενημερωθεί από το ΕΣΡ.

Σχετικά με τα τελευταία δύο χρόνια, είπε πως δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στην Αρχή. Γενικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας της Αρχής, έχουν γίνει πάρα πολύ λίγες καταγγελίες, λιγότερες από δέκα με δεκαπέντε.

Για το αν «είθισται οι φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα να αναθέτουν έρευνες σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και κοινής γνώμης», απάντησε καταφατικά («φυσικά»), σημειώνοντας όμως κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, αποτελεί μονάχα ένα μικρό μερίδιο των παραγγελιών, της τάξης του 5%, καθώς η βασική δουλειά των εταιρειών, είναι συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς και αφορά έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Για την επίδραση των δημοσκοπήσεων στο κοινό, απάντησε μέσω της ακαδημαϊκής έρευνας, ότι παγκοσμίως και στα συνέδρια πολιτικής επιστήμης που πραγματοποιούνται, βλέπουμε ότι η επίδραση των ερευνών σε προσωπικές συμπεριφορές είναι πολύ μικρή. Το να βγάλει κανείς μια κατασκευασμένη δημοσκόπηση δεν θα τον οδηγήσει στην επιτυχία, είπε ο κ. Χατζηπαντελής. Πιθανόν να τον οδηγήσει στο να ξοδέψει τα λεφτά του, αλλά στην επιτυχία δεν θα τον οδηγήσει. Φυσικά μπορεί να διαμορφώσει ένα κλίμα ή να δημιουργήσει ένα αντικείμενο συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά κάνοντας μια έρευνα και βγάζοντας ένα ψεύτικο αποτέλεσμα, δεν κερδίζεις. Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, είναι δεδομένο ότι η επίδραση της έρευνας είναι πάρα πολύ μικρή.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας Opinion Poll που αναφέρονται και στην πρόταση της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως στην Αρχή δεν έχει γίνει καμία αναφορά και για αυτό δεν έχει γίνει και οποιαδήποτε έρευνα. Πρόσθεσε πως η Opinion Poll είναι μια εταιρεία, η οποία είναι ορατή, υπάρχει εδώ και καιρό και δεν είναι σαν κάποιες άλλες που εμφανίζονται και μετά χάνονται… . Εμείς, είπε, «δεν είχαμε ποτέ όχληση από κάποιον ή αίτημα να ασχοληθούμε με αυτήν την εταιρεία […] αν κάνετε μια προσφυγή θα την ελέγξουμε. Δεν είναι τίποτα φοβερό. Ειλικρινά σας το λέω, θα κάνω εγώ προσωπικά προσφυγή, θα πληρώσω εγώ το παράβολο, σαν άτομο, για να ελεγχθεί και να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση. Αντιθέτως, θεσμικά, αυτεπάγγελτα, δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο».

Σχετικά με την θυγατρική της εταιρείας «Reposition Strategy LTD» της «Opinion Pool» που συνήψε τρείς απευθείας συμβάσεις με φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, συνολικού ύψους 270.000 ευρώ ανέφερε πως αυτό για την «Opinion Pool», προφανώς και δεν προσκρούει σε κάποιο κώδικα δεοντολογίας.

Παρατήρησε πως εάν κάποια εταιρία κατασκευάζει αποτελέσματα, αυτό μπορεί να ελεγχθεί και θα είναι κόλαφος για την ίδια, και καταστροφή για το επαγγελματικό της μέλλον, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις.

Υπογράμμισε ότι την ευθύνη για την ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας την έχει η εταιρεία. Από εκεί και πέρα, το πώς αυτά αξιοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης ή τι σχόλια γράφει κάποιος, είναι δικό του θέμα. Άλλο είναι το «εργαλείο» έρευνας και ανάλυσης και άλλο πράγμα η εργαλειοποίηση μιας έρευνας.

Εξήγησε τέλος, ότι μια εταιρεία δεν απαγορεύεται να κάνει έρευνα για δικούς της λόγους, αρκεί να το δηλώνει στην ταυτότητα της έρευνας.

Σχόλιο ΝΔ- μελών της Εξεταστικής Επιτροπής

Xείμαρρος αποκαλύψεων ήταν ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων, Θεοδωρος Χατζηπαντελής, στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι μόνο δύο εταιρίες έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ, την Bridging Europe και την Vox Pop οι οποίες ήταν εκείνες που κατέγραφαν στα ευρήματά τους μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ! Κατά την κατάθεσή του, ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι δεν υπήρξε ποτέ, καμία καταγγελία για την Opinion Poll, την εταιρία που στοχοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να στήσει το αφήγημα της πρότασης για εξεταστική επιτροπή η οποία γυρίζει μπούμεραγκ για την Κουμουνδούρου.

Οι απαντήσεις του μάρτυρα έφεραν σε αμηχανία τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα στη σύγχυσή τους από τη μία μπέρδευαν το μεθοδολογικό εργαλείο που είναι μια δημοσκόπηση με την «εργαλειοποίηση» των ευρημάτων από τους σχολιογράφους, και από την άλλη έστηναν νέο επικοινωνιακό σώου με απειλές κατά του μάρτυρα.

Δήλωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική

Κόλαφος για την Ν.Δ. και τα ψεύδη της η σημερινή κατάθεση του μάρτυρα Θεοδ. Χατζηπαντελή προέδρου της Ελεγκτικής Αρχής των δημοσκοπήσεων.

Από την κατάθεσή του προέκυψε ξεκάθαρα, ότι ουδέποτε ελέγχθηκε αρμοδίως η Opinion Poll για την επίδικη δημοσκόπηση της 31-5-21, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Ν.Δ. η οποία - υπενθυμίζεται - είχε αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε χωρίς περιστροφές ότι δεν μπορεί μια δημοσκόπηση να μην γνωστοποιεί την ταυτότητα της έρευνας καθώς και τον εντολέα της.

Είναι προφανές ποιοι είναι οι λόγοι που η Ν.Δ. αρνείται να καταθέσει στην Επιτροπή ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll, Μιχ. Διαμαντής, προκειμένου να εξηγήσει πώς μέσω άλλης εταιρίας συνδεδεμένης με την Opinion Poll, πήρε με απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ από το Δημόσιο, για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας.

Η απάντηση στο ερώτημα τι φοβούνται και τον κρύβουν, όπως κρύβουν και τον Στ.Πέτσα, έχει ήδη δοθεί από την ίδια την Ν.Δ. η οποία συνηθισμένη στην εργαλειοποίηση των δημοσκοπήσεων και στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ακολουθεί την ίδια τακτική και στην Εξεταστική Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider