Αμυράς: Η κρίση της ΡΑΕ για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών δεν δεσμεύει την περιβαλλοντική αρχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμυράς: Η κρίση της ΡΑΕ για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών δεν δεσμεύει την περιβαλλοντική αρχή
«Δεν αποφασίζει η ΡΑΕ το πού θα μπουν οι ανεμογεννήτριες», εξήγησε ο Γιώργος Αμυράς.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών αποφασίζεται βάσει του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, βάσει του πλαισίου χωροθέτησης και μετά από μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος νωρίτερα σήμερα κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Ικαρία και Εύβοια. «Η κρίση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με τη χωροθέτηση ή μη ενός έργου, σε οποιαδήποτε ζώνη, σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την περιβαλλοντική αρχή, η οποία είναι αρμόδια στη συνέχεια να αποφανθεί οριστικά και δεσμευτικά. Δεν αποφασίζει η ΡΑΕ το πού θα μπουν οι ανεμογεννήτριες», εξήγησε ο Γιώργος Αμυράς.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στην Ικαρία σημειώνοντας ότι τυχόν εγκατάσταση 150 ανεμογεννητριών απειλούν με διάλυση το φυσικό οικοσύστημα. «Δεν σοκάρει καν πλέον, ότι όλα αυτά τοποθετούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, παρά την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβρη, παρά τις προειδοποιητικές επιστολές και τις συμπληρωματικές καταγγελίες εναντίον μας για αυτά τα ζητήματα και παρ' ότι είμαστε στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επειδή δεν κάνουμε τη δέουσα εκτίμηση, που θα μας οδηγούσε να απορρίπτουμε όλα τα αιολικά σε NATURA. Απειλεί όμως και το πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα, το Δάσος Ράντη, ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα, που, πέρα από τη σημαντική φυσική αξία του, έχει παλαιολιθική, νεολιθική ιστορική και πολιτιστική αξία», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Ο ίδιος κάλεσε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξηγήσει, πώς «η άδεια παραγωγού που δόθηκε συνάδει με τη συμμόρφωσή μας στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το ότι χωροθετούμε δράσεις και έργα σε NATURA χωρίς να έχουμε διαχειριστικές μελέτες».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, αναφέρθηκε επίσης στη βεβαίωση παραγωγού που χορηγήθηκε από τη ΡΑΕ, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Κάρυστο. «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εξελιχθεί για την Εύβοια σε έναν μηχανισμό αθρόων αδειοδοτήσεων, χωρίς την τήρηση των ελάχιστων προϋποθέσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η νοτιοκεντρική Εύβοια και ειδικά η Καρυστία έχει καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια. Ήδη λειτουργούν στην περιοχή τετρακόσιες δεκατρείς ανεμογεννήτριες και έχουν άδεια εγκατάστασης άλλες 163, δηλαδή μέχρι τώρα 576. Η συζήτηση δε σήμερα, αφορά στις επόμενες 124 άδειες παραγωγού που έχουν εκδοθεί και άλλες 147 που είναι υπό αξιολόγηση, καθώς και άλλες που θα παρουσιαστούν για να ξεπεράσουν τις 1000 που είναι ο στόχος της ΡΑΕ». Ο κ. Αποστόλου επισήμανε εξάλλου, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας έχει υποβάλει αίτημα για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής ανάπτυξης που σχεδιάζεται για αιολικό πάρκο.

«Η ΡΑΕ δεν έδωσε καμία άδεια εγκατάστασης. Βεβαίωση παραγωγού έδωσε, που είναι το πρώτο σκαλοπάτι, το πρώτο βήμα από μία μεγάλη σκάλα που πάει πολύ μακριά, με ελέγχους, τόσο από την εθνική όσο και την ενωσιακή νομοθεσία, και με κατάληξη στην περιβαλλοντική ή μη αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων», ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς. Υπενθύμισε δε, ότι υπάρχει ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε φάση ανανέωσης. «Υπάρχει ο ν. 3468/2006. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών. 'Αρα, μη λέμε ότι όποιος θέλει, όπου θέλει, βάζει ανεμογεννήτριες. 'Αλλωστε, το 95% των αδειών απορρίπτονται», είπε ο Γιώργος Αμυράς και επισήμανε τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ για κατανάλωση από καθαρές πηγές ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider