«Παράθυρο» Σκρέκα για μέτρα ενεργειακής στήριξης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο» Σκρέκα για μέτρα ενεργειακής στήριξης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δημιουργούμε πενταψήφιο αριθμό, έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενεργειακής στήριξης από την κυβέρνηση και στις αρχές του 2022 άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο ΥΠΕΝ απάντησε πως «620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα, δεν είναι “μέτρα – ασπιρίνη”. Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν».

Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από «ποινές» για την εκπομπή αερίων, είπε ο κ. Σκρέκας.

Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από την Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με την ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος είναι ανταγωνιστικότερο τιμολόγιο σε σχέση με το ημερήσιο για αυτό και δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, είπε ο υπουργός, αναφέροντας πως υπάρχει ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ant1news.gr.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, «δημιουργούμε πενταψήφιο αριθμό, έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση και μέσα σε λίγες ώρες από την κλήση, θα φροντίζουμε θα αποκατασταθούν οι παροχές μέσω των δικτύων, με τα τέλη επανασύνδεσης να επιβαρύνουν το Κράτος, το οποίο θα αναλάβει και ένα μέρος των χρεών του νοικοκυριού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Σκρέκας: Σχέδιο για αυτόματο μηχανισμό επιδότησης στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider