Σι Τζινπίνγκ: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ στην βάση του «αμοιβαίου σεβασμού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σι Τζινπίνγκ: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ στην βάση του «αμοιβαίου σεβασμού»
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο χώρες χρειάζεται να «διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους» στο μεταξύ, «έτσι ώστε να επαναφέρουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στην σωστή τροχιά αξιόπιστης και σταθερής ανάπτυξης».

Πριν από την αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ — υπό τον όρο αμοιβαίου σεβασμού.

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο «αμοιβαίος σεβασμός» για να ζητήσει ευνοϊκότερη επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις των Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το CNBC, σε επιστολή που απευθυνόταν στην Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Και οι δύο χώρες θα κερδίσουν από τη συνεργασία και θα χάσουν από την αντιπαράθεση», ανέφερε ο Σι στην επιστολή. «Η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή».

«Ακολουθώντας τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας αμοιβαίας ωφέλειας, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση των συναλλαγών και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς», σύμφωνα με την επιστολή.

Το κείμενο διαβάστηκε στα αγγλικά από τον πρεσβευτή της Κίνας στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου γκαλά της Εθνικής Επιτροπής Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά το πρωί της Τετάρτης, ώρα Πεκίνου.

Ο Σι επίσης είπε πως η Κίνα θα ήθελε να εργαστεί με τις ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση τοπικών και διεθνών ζητημάτων όπως και παγκόσμιων προκλήσεων».

Προσέθεσε πως οι δύο χώρες χρειάζεται να «διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους» στο μεταξύ, «έτσι ώστε να επαναφέρουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στην σωστή τροχιά αξιόπιστης και σταθερής ανάπτυξης».

Συνολικά, τα σχόλια του Σι διατήρησαν τον στέρεο, ήρεμο τόνο στην γλώσσα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο, όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σε σχέση με σκληρότερες επισημάνσεις που έκαναν Κινέζοι αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες.

Oι σχέσεις Τραμπ - Σι

Η επιστολή προκύπτει καθώς ο Σι αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα. Ο Κινέζος ηγέτης κατήργησε τα χρονικά περιθώρια της προεδρικής θητείας, επιτρέποντας του να παραμείνει πρόεδρος πέρα από τις δύο θητείες.
Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κράτησε μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, αρχής γενομένης από το εμπόριο. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ έβαλε αρκετές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σε «μαύρη λίστα» για την αποτροπή αγοράς σημαντικών προμηθειών από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διατήρησε την σκληρή στάση του Τραμπ, και εργάστηκε πιο στενά με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ για να ασκήσει ασφυκτικότερη πίεση στην Κίνα.

Ο Σι, ακολουθώντας τον Τραμπ, έστειλε συγχαρητήρια μηνύματα σε ένα γκαλά στην Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας το 2017, σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Τότε, ο Σι είχε μεταχειριστεί παρόμοια γλώσσα με αυτή που χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider