Η ελληνική οικονομική διπλωματία παρούσα στην προσέγγιση της ΕΕ στην κεντρική Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελληνική οικονομική διπλωματία παρούσα στην προσέγγιση της ΕΕ στην κεντρική Ασία
Η ελληνική οικονομική διπλωματία παρούσα στην προσέγγιση της ΕΕ στην κεντρική Ασία - Συμμετοχή Κ. Φραγκογιάννη στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ε.Ε. - Κεντρικής Ασίας στο Κιργιστάν

Στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ε.Ε. - Κεντρικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.

Ο κος Φραγκογιάννης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ με τον υπουργό Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Κυργιζίας, Ρουσλάν Καζακμπάεφ. Στην συνάντησή τους, που ξεπέρασε την μια ώρα, συζητήθηκαν οι πυλώνες που διαμορφώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν:

α) τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, β) τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Κιργιζία για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατασκευές, γ)

στο άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και την δημιουργία αγοράς για τα προϊόντα τους, δ) στην πολιτική στήριξη για Ενισχυμένη Εταιρική Σχέση του Κιργιστάν με την ΕΕ και ε) στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κος Φραγκογιάννης παρουσίασε στον υπουργό Εξωτερικών της Κιργιζίας το επιτυχημένο μοντέλο που ακολούθησε η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, με απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Καζακμπάεφ για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, με πιθανή επίσκεψη του στη χώρα μας. Ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων θα συνεργαστεί στη βάση του επιχειρηματικού μοντέλου του Enterprise Greece για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ανάπτυξης αντίστοιχου φορέα στην Κιργιζία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα η ανταλλαγή ενημέρωσης για επενδυτικές προοπτικές που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή για Έλληνες επιχειρηματίες στους τομείς της πράσινης ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, με πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην Κιργιζία στο μέλλον.

Στο κλίμα καλής συνεργασίας που εγκαινίασε η επίσκεψη αυτή στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε τον κ.Καζακμπάεφ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δωρίσει μια παρτίδα εμβολίων μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 και ταυτόχρονα 30 ετών ανεξαρτησίας της Κιργιζίας που θα γιορταστούν το 2022.

Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ ΕΕ- Κεντρικής Ασίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης παρουσίασε την δυναμική που έχει σήμερα η Ελλάδα.

Ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμμετέχοντας σε πάνελ του συνεδρίου τόνισε ότι η χώρα μας βγήκε δυνατή από την κρίση της πανδημίας σημειώνοντας μεταρρυθμιστική υπερκέραση σε τομείς καινοτομίας και ψηφιακής μετάβασης στον δημόσιο τομέα.

Μιλώντας στην ενότητα του Φόρουμ με θέμα τη διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσδιόρισε τις προϋποθέσεις για την άνθιση της επιχειρηματικότητας και τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχει πετύχει.

Τα μυστικά της επιτυχίας στο σύγχρονο κόσμο του επιχειρείν και όχι μόνο, όπως ανέφερε, είναι η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς, η αξιοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου και η ταχεία αφομοίωση καινοτομίας και τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επέλεξε να παρουσιάσει δύο παραδείγματα υπερκέρασης: Το πρώτο αφορούσε την πράσινη ενέργεια και την έξυπνη κινητικότητα και δεν είναι άλλο από το εγχείρημα της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο και βιώσιμο» νησί της Μεσογείου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το project, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη COP26, μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το δεύτερο αφορούσε την ταχεία ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα - ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και της πανδημίας - ώστε σήμερα περισσότερες από 1.200 κρατικές υπηρεσίες να είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά, και ώστε να έχουν καταγραφεί, το 2020, 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές επενδύσεις που εξασφάλισε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco και η Volkswagen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Μητσοτάκη στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ ΕΕ- Κεντρικής Ασίας: Η Ελλάδα παρούσα στην κεντρική Ασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider