Διάσκεψη για το Κίμα - ΗΠΑ: Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάσκεψη για το Κίμα - ΗΠΑ: Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP
Η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λέει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Σκοτία όπου αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη, που θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Τζο Μπάιντεν, προερχόμενος από τη Ρώμη όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20), έφθασε με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στο Εδιμβούργο, προτού απευθυνθεί σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στην COP26 στις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το AFP.

Μιλώντας νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος, πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στη Σκοτία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε πως η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό και τα υπόλοιπα χρόνια αυτής της δεκαετίας.

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους πως η σύνοδος κορυφής της Γλασκόβης είναι μια "απίστευτα σημαντική ευκαιρία για εμάς να εξασφαλίσουμε αρκετές δεσμεύσεις και αρκετή δυναμική".

"Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για εμάς να αναγνωρίσουμε πως η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί όταν όλοι επιστρέψουν από τη Γλασκόβη", προσέθεσε.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε [την προσπάθεια] σε ό,τι αφορά την επίτευξη σημαντικής προόδου και την οικοδόμηση σημαντικής δυναμικής εδώ, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα δρόμου", είπε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

Ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης την Κίνα, τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν το κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν εύκολα να μας δείξουν με το δάκτυλο", είπε.

"Είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς πόρους και πολλές δυνατότητες, και είναι απολύτως ικανή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξαρτάται από αυτήν να το κάνει", είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Θετική στον κορονοϊό η εκπρόσωπος του Λευκού οίκου, Τζεν Ψάκι - Αρνητικός ο Μπάιντεν

Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους - Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider