Ελλάδα
23-10-2021 | 10:32

Χαρίτσης: Αδράνεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Newsroom
Μοιράσου το
Χαρίτσης: Αδράνεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιτέλους μέτρα για τις ανατιμήσεις και την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία, την  Πορτογαλία και την Γαλλία», υπογράμμισε o τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Με την ελληνική οικονομία να παραμένει η πιο εύθραυστη στην ευρωζώνη, δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραπέμπει στην προσωρινότητα της κρίσης και στις διεθνείς της προεκτάσεις» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «ενώ ιστορικά η ανάπτυξη της χώρας μας έχει βασιστεί στο χαμηλό ενεργειακό κόστος, μόλις προχθές καταγράψαμε την πιο υψηλή τιμή στην χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας πανευρωπαϊκά», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε προτείνει εδώ και μήνες προγράμματα στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών αξιοποιώντας και το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης «ενώ καταθέσαμε τροπολογία για μείωση στα κατώτατα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, που όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αντί να ρυθμίσει επιτέλους την χονδρεμπορική αγορά και να αξιοποιήσει δημόσια εργαλεία για την άσκηση ενεργειακής πολιτικής, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί πλήρως της ΔΕΗ». «Χάνουμε τους βασικούς εθνικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση της κρίσης» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχολίασε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα από τις  ρητορικές εκκλήσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία», επισημαίνοντας: «Έχουμε προτείνει να υπάρξει σύνδεση της αναβάθμισης της τελωνειακής σύνδεσης της ΕΕ - Τουρκίας με την πίεση προς την Τουρκία να προχωρήσει στην διαδικασία της Χάγης». 

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να υπάρξει προοδευτική διέξοδος για την χώρα μας στις επόμε

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.