Ελλάδα
22-10-2021 | 17:26

Μητσοτάκης: Κρίσιμες για την ενέργεια οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Κρίσιμες για την ενέργεια οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία ενημέρωση 07:33 μ.μ.

Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο όπως και για το γεγονός πως ό,τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ.

"Μπορεί ένα δύο χρόνια πριν να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον αγωγό east med ή το υγροποιημένο αέριο από την Αίγυπτο, αλλά τώρα με την ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη", υπογράμμισε.

Ειδικά για την Κύπρο τόνισε πως τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων ισχύουν στο ακέραιο και η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο και της προκλητικότητας. "Γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε και να επιλέγουμε", τόνισε.

Επανερχόμενος στο μεταναστευτικό μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά τώρα βλέπουν με τη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν να αυξήσουν πίεση στην ΕΕ.

"Υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ανάγκη να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Διότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, κινδυνεύει το οικοδόμημα του Σένγκεν", δήλωσε τονίζοντας πως αυτό θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί σταυρόλεξο που δεν έχει λυθεί και η πιο εύκολη πτυχή του είναι η φύλαξη των συνόρων. "Και εκεί διακρίνω μία αλλαγή και μία εναρμόνιση πιστεύω και πολλών άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας", συνέχισε.

Για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς 

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό».

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο» τόνισε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

MUST READ

Μητσοτάκης πριν την Σύνοδο Κορυφής: Θα ενημερώσω για τη συμφωνία με Αίγυπτο - Η ενέργεια στο επίκεντρο