Γεωργιάδης από έκθεση BEYOND AI: Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να βρίσκεται στους πρωταγωνιστές διεθνώς στο AI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης από έκθεση BEYOND AI: Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να βρίσκεται στους πρωταγωνιστές διεθνώς στο AI
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ασφαλώς ο Άλμπερτ Μπουρλά έπαιξε κομβικό ρόλο διότι ήθελε να κάνει κάτι στην πόλη του αλλά ήθελε και τη βοήθεια της κυβερνήσεως για να μπορέσει αυτό να πραγματοποιηθεί.

«Όταν ο Τάσος Τζίκας έθεσε για πρώτη φορά στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην αρχή της θητείας μας, το όραμα της ΔΕΘ να διοργανώσουν την έκθεση BEYOND ήμασταν από την αρχή εξαιρετικά υποστηρικτικοί. Θυμάσαι, Τάσο, ότι όχι μόνο σε ενθάρρυνα αλλά είπαμε πως θα βοηθήσουμε και οικονομικά και θα κάνουμε αυτό που μπορούμε για να γίνει» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο BEYOND AI FORUM 2021.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας πως «για εμάς η έκθεση BEYOND στη Θεσσαλονίκη ως μία φυσική συνέχεια της ΔΕΘ δεν είναι απλώς μία ακόμα έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα ή μία ακόμα έκθεση που μπορεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι, και έτσι το οραματιζόμαστε, ως η δυνατότητά μας να προβάλουμε στο εξωτερικό όλη την πρόοδο που η χώρα μας κάνει και θα κάνει τα επόμενα χρόνια -είμαι απολύτως βέβαιος -με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Διότι φιλοδοξούμε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές διεθνώς σε αυτόν τον τομέα».

«Και ναι, το ανθρώπινο δυναμικό το έχουμε. Θα σας πω κάτι που είναι πολύ τιμητικό για τη Θεσσαλονίκη, για την Ελλάδα και σημαντικό για την ελληνική οικονομία: Η επένδυση της Pfizer, της οποίας το νέο campus εγκαινιάσαμε την Τρίτη με τον κύριο Πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε στο γραφείο μου τον Αύγουστο του 2019. Τότε η Pfizer κοιτούσε 12 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις για το πού θα εγκαταστήσει το digital center το οποίο σχεδίαζε».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ασφαλώς ο Άλμπερτ Μπουρλά έπαιξε κομβικό ρόλο διότι ήθελε να κάνει κάτι στην πόλη του αλλά ήθελε και τη βοήθεια της κυβερνήσεως για να μπορέσει αυτό να πραγματοποιηθεί. «Εν πάση περιπτώσει, καταλήξαμε σε μία συμφωνία η οποία προέβλεπε τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη 200 θέσεων εργασίας. Και έτσι ανακοινώθηκε από τον κύριο Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2019» επισήμανε.

Αναλυτικά τι δήλωσε στη συνέχεια:

«Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω πια της πανδημίας, ο κύριος Μπουρλά ήταν στην Αθήνα, ζήτησε να με συναντήσει και ήρθε στο γραφείο μου. Εκεί μου ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνουν τελικά 200 προσλήψεις αλλά θα μεγαλώσουν το project και θα το φτάσουν στις 500 προσλήψεις.

Παρενθετικά λέω ότι σήμερα το έχουν μεγαλώσει περαιτέρω και το έχουν φτάσει στις 700 προσλήψεις. Δηλαδή, το έχουν υπερτριπλασιάσει σε δύο χρόνια από την αρχική μας συμφωνία.

Όταν τον ρώτησα, με χαρά φυσικά, γιατί ποιος Υπουργός Ανάπτυξης δεν χαίρεται ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα, μου απήντησε ως εξής:

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την πόλη μου - ξέρετε ότι ο Άλμπερτ είναι Σαλονικιός περήφανος - διότι στην εταιρεία έχουν ενθουσιαστεί από την ποιότητα και τον αριθμό των βιογραφικών που έλαβαν για να πιάσουν δουλειά στη Pfizer».

Και ανακάλυψαν ότι μπορούν να βρουν εξαιρετικά παραγωγικά στελέχη να δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής.

Άρα, και μπορούν να έχουν καλή δουλειά και μπορούν να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και έτσι η εταιρεία, όχι για να μας κάνει χάρη, όχι γιατί απλώς είναι από τη Θεσσαλονίκη ο Άλμπερτ Μπουρλά, αλλά γιατί κερδίζει και η ίδια από το καλό δυναμικό που βρήκε, μεγάλωσε την επένδυσή της.

Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση, η σημερινή συμφωνία, μάλλον η έναρξη λειτουργίας της CISCO σήμερα, συμβάλλει καθοριστικά διότι έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε σε αυτό το δρόμο ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν στο μέλλον να αποτελέσουν τα επόμενα στελέχη τέτοιου είδους επενδύσεων.

Διότι μην ξεχνάτε ότι η δική μας δουλειά είναι να προσελκύουμε τις επενδύσεις αλλά για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις και να μείνουν αυτές οι επενδύσεις εδώ θα χρειαστούν ανθρώπινο δυναμικό.

Και είναι τόσο ταχεία πια η εξέλιξη της τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, που είναι και το σημερινό θέμα εδώ, αλλάζει τα πάντα. Έχω την τύχη ο γιος μου να ασχολείται ιδιαίτερα με αυτό από μικρός, από τα 8 του χρόνια και τώρα στα 16 του να είναι έτοιμος για να πάει να σπουδάσει ακριβώς αυτό το πράγμα και μου τα εξηγεί και τα περισσότερα δεν τα καταλαβαίνω.

Αλλά αυτό που καταλαβαίνω, όμως, σίγουρα ως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, παραδείγματος χάριν, είναι ότι το Industry 4, δηλαδή η νέα βιομηχανική επανάσταση που σήμερα ζούμε, στηρίζεται κυρίως σε δύο πράγματα: στην τεχνητή νοημοσύνη και στη ρομποτική.

Και μπορεί να δώσει το Industry 4 στην Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είχαμε πριν από 30 ή 40 χρόνια και που οδήγησε στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της Ελλάδος και - για να πούμε την αλήθεια - σχεδόν όλης της Δύσης.

Γιατί αυτό; Γιατί όταν άρχισε η αποβιομηχάνιση, στην Ελλάδα ταχύτερα και για άλλους λόγους αλλά γενικά στη Δύση, υπήρχε ένας ανταγωνιστής ανίκητος: Ο κινέζος εργάτης που με 60 δολάρια το μήνα μπορούσε να παράγει ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Και σιγά – σιγά όλες οι βιομηχανίες πήγαν από τη Δύση στην Ανατολή.

Σήμερα αυτό δεν είναι πια το ίδιο. Σήμερα ο Κινέζος βγάζει 600 δολάρια το μήνα. Και το ναύλο του κοντέινερ από την Κίνα από 5.000 ευρώ που είχε έφθασε τώρα να έχει 14.000 ευρώ. Και ο χρόνος για να φτάσει από την Κίνα στην Ευρώπη είναι 40 ημέρες. Ενώ αν το παράγει στην Ελλάδα, το μεταφέρεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα είναι στον καταναλωτή στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο.

Άρα, λοιπόν, αν καταφέρουμε να φτιάξουμε βιομηχανίες που θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική -και μπορούμε να το κάνουμε - θα έχουμε ξαφνικά εκτίναξη της παραγωγικότητας της χώρας και εκ νέου εκβιομηχάνισή της, μετά την αποβιομηχάνιση που είχαμε πριν από μερικές δεκαετίες.

Άρα, όλη αυτή η τεχνολογία που τώρα εδώ συζητάμε και προβάλουμε στην BEYOND, δεν είναι μία τεχνολογία πλέον θεωρητική για να λέμε τι καλά που τα πάει η ανθρωπότητα. Είναι τεχνολογία που μπορεί να φέρει παραγόμενο πλούτο στη χώρα και να αλλάξει τη μοίρα των Ελλήνων. Για αυτό μας ενδιαφέρει να διοργανώνεται η BEYOND.

Και να το πούμε, Τάσο μου, γιατί ακούστηκαν κάποιες μεμψιμοιρίες ότι «λέει η ΔΕΘ φέτος δεν είχε πολύ κόσμο», όπως είδα ότι κάποιος έγραψε στο διαδίκτυο.

Πρέπει να ξέρετε και να είστε πάρα πολύ υπερήφανοι. Καταφέραμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος με τη Helexpo - ΔΕΘ και το σύνολο της κυβέρνησης προφανώς να κάνουμε την πρώτη μεγάλη έκθεση μέσα στην πανδημία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και φυσικά είχε λιγότερο κόσμο από άλλες χρονιές αφού οι κανόνες του covid δεν επέτρεπαν την αθρόα συμμετοχή του κόσμου. Αλλά κατεγράφη ως γεγονός, έγινε η ΔΕΘ. Ήταν η μόνη που έγινε στην Ευρώπη και η πρώτη μέσα στον covid. Γράφτηκε στις εφημερίδες. Πέρασε το μήνυμα στο διαδίκτυο. Προβλήθηκε η Ελλάδα. Αυτά που θέλαμε τα πετύχαμε. Και το ίδιο τώρα με την BEYOND.

Είναι το πρώτο βήμα. Θα είμαστε και του χρόνου εδώ να τη στηρίξουμε και του παραχρόνου διότι οι προσπάθειες κρίνονται από τη διάρκεια και από την προσήλωση σε ένα στόχο που τελικά οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα.

Και αυτό είναι που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη χώρα. Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Αφήνει πίσω τη μεμψιμοιρία και την γκρίνια και πάμε μπροστά για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Και την Ελλάδα που ονειρευόμαστε την προβάλει η BEYOND. Και να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και τις συμμετέχουσες εταιρείες που έσπευσαν να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της ΒΕΥΟΝD, να φτιάξουν περίπτερα, να προβάλουν τις δραστηριότητές τους, τα ψηφιακά τους προϊόντα, την υψηλή τους τεχνολογία και έτσι να κάνουν αυτή την έκθεση πραγματικότητα.

Άρα, λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην BEYOND».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider