Ολλανδία: Nα «παγώσουν» τα 36 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Πολωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολλανδία: Nα «παγώσουν» τα 36 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Πολωνία
«Είναι πολύ σημαντικό και προτεραιότητα να καλέσουμε την Επιτροπή να μην εγκρίνει το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης», δήλωσε ο Ρούτε σε τοποθέτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τρίτη. 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακρατήσει 36 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία μετά από την αμφιλεγόμενη πολωνική δικαστική απόφαση που υπονόμευσε έναν πυλώνα ένταξης στην Ένωση.

Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει ήδη καθυστερήσει την αξιολόγηση του αιτήματος της Πολωνίας για χρηματοδότηση και εξακολουθεί να αποφασίζει εάν και πότε θα αποδεσμεύσει τα χρήματα. Η Βαρσοβία αιτείται 23,9 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 12,1 δισ. ευρώ για δάνεια χαμηλού επιτοκίου από το μπλοκ.

«Είναι πολύ σημαντικό και προτεραιότητα να καλέσουμε την Επιτροπή να μην εγκρίνει το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης», δήλωσε ο Ρούτε σε τοποθέτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Θα καλέσω την επιτροπή στο συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα - που υποστηρίζεται επίσης από το Σώμα - να μην εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης, σε κάθε περίπτωση να περιμένουμε μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του ποιου δικαστηρίου έχει προτεραιότητα».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 21-22 Οκτωβρίου για μια σύνοδο κορυφής.

Επίσης την Τρίτη, η πλειοψηφία των νομοθετών του ολλανδικού κοινοβουλίου υποστήριξε μια πρόταση που καλεί τον Ρούτε να ζητήσει από την Κομισιόν και την ολλανδική κυβέρνηση να μην εγκρίνουν τα κεφάλαια. Αυτό θα συνεπαγόταν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παγώσει επίσης τα χρήματα.

Η πρόταση είναι σημαντική επειδή μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα να «παγώσει» τις πληρωμές του προϋπολογισμού σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Φρένο έκτακτης ανάγκης

Η ολλανδική κίνηση υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό κόμμα του Ρούτε καθώς και από την ομάδα υπέρ της ΕΕ D66. Και οι δύο βρίσκονται σε τετραμερείς συνομιλίες για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

«Δεν με νοιάζει πώς το κάνει αυτό ο Ρούτε, είτε με το φρένο έκτακτης ανάγκης είτε με άλλο τρόπο», σύμφωνα με τον βουλευτή της D66 Σιέρντσμα που συνέταξε την πρόταση, σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Αυτό δεν είναι εναντίον της Πολωνίας ή του λαού της, αυτό είναι ενάντια στην κυβέρνηση της Πολωνίας».

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας επιδοκίμασε την Τρίτη μια απόφαση που αμφισβητεί την έννομη τάξη της ΕΕ λέγοντας ότι η πολωνική νομοθεσία μπορεί να την παρακάμψει. Η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ είναι εγγεγραμμένη στη συνθήκη της.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν σε μια συγκέντρωση στη Βαρσοβία το βράδυ της Κυριακής για να ακούσουν τον ηγέτη της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να βγάλει την Πολωνία από την ΕΕ, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 120 πόλεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραγιέφσκι χαρακτήρισε την κατηγορία «fake news» και είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει από το μπλοκ.

«Η ΕΕ δεν είναι ένα a la carte μενού - δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις βασικές αξίες της ΕΕ και απλώς να κάνετε μια δωρεάν βόλτα», δήλωσε ο Σιέρντσμα. «Αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Η EE θα δώσει «σταθερή απάντηση» στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Πολωνία και Ουγγαρία αψηφούν την ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider