Brexit: Η σύγκρουση με την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία είναι «πονοκέφαλος» για τον Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Η σύγκρουση με την ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία είναι «πονοκέφαλος» για τον Τζόνσον
Ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ θα επιδιώξει «σημαντική αλλαγή» στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διέπει τις εμπορικές ροές με την Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βρετανία κατευθύνεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο και να απειλήσει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ θα επιδιώξει «σημαντική αλλαγή» στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διέπει τις εμπορικές ροές με την Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης», δηλώνει ο Φροστ σε κείμενο ομιλίας του που πρόκειται να εκφωνηθεί στη Λισαβόνα την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε για να αντικατοπτρίσουμε τις ανησυχίες όλων στη Βόρεια Ιρλανδία, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος».

Το ρήγμα απειλεί να ξεσπάσει την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει με μια σειρά από άλλους πονοκεφάλους. Αλλά οι προοπτικές έναρξης μιας άλλης διαμάχης με τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να απομακρύνει την προσοχή από το πώς η Βρετανία ταλανίζεται από την κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων που έχει επιδεινωθεί από το Brexit.

Η Βρετανία παραμένει σε διαμάχη με τη Γαλλία για τα δικαιώματα αλιείας και οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου πέρασαν το Σαββατοκύριακο προβληματιζόμενοι πώς να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που φιλοξενεί ο Τζόνσον στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πάνω στην κατάσταση προϋπολογισμού που θα λήξει στις 27 Οκτωβρίου, καθώς αυξάνονται οι εικασίες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να άρει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

«Από κρίση σε κρίση»

Τόσο η αντιπολίτευση των Εργατικών όσο και ορισμένοι Συντηρητικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα.

«Κινούνται από κρίση σε κρίση που με υπομονή δεν τίθεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο πρώην συντηρητικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Χάσελτιν σε συνέντευξή του στο Sky News.

Μιλώντας στο BBC, η Έμιλι Θόρνμπερι των Εργατικών είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δέχεται το ένα μετά το άλλο τα κύματα της κρίσης. Δεν πρέπει να είμαστε σε μια κατάσταση όπου περιμένουμε να υπάρξει κρίση και μετά να αντιδράσουμε ».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit πέρυσι, ο Τζόνσον συμφώνησε σε τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της βρετανικής ηπειρωτικής χώρας. Η συμφωνία επέτρεψε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να «απελευθερωθεί» από τους κανονισμούς της ΕΕ και απέφυγε την προοπτική σκληρών τελωνειακών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει την ΕΕ να καταργήσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αρνούμενο να εφαρμόσει βασικά στοιχεία της συμφωνίας. Η ΕΕ είπε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο, αλλά είναι πρόθυμη να κάνει προσαρμογές για να διευκολύνει τα εμπόδια μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βαθιές αλλαγές

Οι παρατηρήσεις του Φροστ που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνει για βαθύτερες αλλαγές από ό, τι η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να κάνει. Ο Φροστ θα πει στους διπλωμάτες ότι μια σημαντική αναθεώρηση του συμφώνου θα είναι «προϋπόθεση» για τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Φροστ είπε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς ότι η κατάργηση της εξουσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας είναι μια «κόκκινη γραμμή» για το Ηνωμένο Βασίλειο που προκάλεσε μια έντονη ανταλλαγή δημοσιεύσεων στο Twitter με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Ο Κόβενι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα «κόκκινη γραμμή» στην πρόοδο την οποία γνωρίζουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διαβεί. Ο Φροστ απάντησε ότι η απαίτηση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν είναι καινούργια και ότι «το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ακούσει».

Την Πέμπτη, ο Σέφκοβιτς υπέδειξε ότι το μπλοκ ήταν πρόθυμο να προσφέρει στην κυβέρνηση του Τζόνσον μεγαλύτερη ευελιξία στην αποστολή φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία και στον έλεγχο των τροφίμων. Οι τελωνειακοί έλεγχοι θα απλοποιηθούν επίσης και οι τοπικοί οργανισμοί θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία, είπε ο Σέφκοβιτς.

Ο Τζόνσον απείλησε ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου, το οποίο δίνει σε κάθε πλευρά το δικαίωμα να αναστείλει τμήματα της συμφωνίας εάν προκαλεί «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες». Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΕ θα έχει το δικαίωμα να λάβει αμοιβαία μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς και αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την ευρύτερη εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε. και Μπόρις Τζόνσον σε τροχιά απόφασης για τη Β. Ιρλανδία

Η ΕΕ σχεδιάζει προτάσεις για να αποφύγει μια σύγκρουση με τον Μπ. Τζόνσον για την Β. Ιρλανδία

Brexit: Η Βρετανία ανεβάζει τους τόνους για τη Βόρεια Ιρλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider