DW: Έκκληση Μέρκελ να ψηφιστεί ο Λάσετ - «Κινδυνεύει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Έκκληση Μέρκελ να ψηφιστεί ο Λάσετ - «Κινδυνεύει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ»
Υποστήριξε ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα. Το διακύβευμα είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και οι πολιτικές που θα δρομολογηθούν στην οικονομία και τη φορολόγηση.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής με αφορμή νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και βοήθειες για τα θύματα των πλημμυρών του καλοκαιριού διεξάχθηκε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα του προεκλογικού αγώνα και των δημοσκοπήσεων που βλέπουν την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών. Σε σημερινή δημοσκόπηση (ινστιτούτο Forsa) το ποσοστό του SPD κυμαίνεται στο 25% και των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο 19%. Στη συζήτηση βουλή συμμετείχαν εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ και οι υποψήφιοι καγκελάριοι των κομμάτων.

Στην αρχή της ομιλία της η κ. Μέρκελ εστίασε την προσοχή της στις επιτυχίες των κυβερνήσεων της τα τελευταία 16 χρόνια, για να περάσει στη συνέχεια σε μια πρωτοφανή για τα δικά της δεδομένα παρέμβαση υπέρ του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Άρμιν Λάσετ. Υποστήριξε ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα. Το διακύβευμα είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και οι πολιτικές που θα δρομολογηθούν στην οικονομία και τη φορολόγηση. Ενώ προειδοποίησε για μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με τη στήριξη του κόμματος Η Αριστερά, η κ. Μέρκελ, τόνισε ότι σταθερότητα, μέτρο και πολιτική του κέντρου διασφαλίζει μια κυβέρνηση του Άρμιν Λάσετ.

Ψύχραιμη αντίδραση Σολτς

Χωρίς να αναφέρει το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς, επεσήμανε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις οφείλονται στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στις δημοσκοπήσεις. Κατόπιν επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των κεντρικών στόχων μιας κυβέρνησης που θα ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες. Προτεραιότητα έχουν η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους και σταθερές συντάξεις. Παράλληλα ο κ. Σολτς επεσήμανε την αναγκαιότητα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και τη συμμετοχή της Γερμανίας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Κατέστησε δε σαφές, ότι μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη είναι μόνο εφικτή στο ΝΑΤΟ και με τη διατλαντική συνεργασία.

Όπως και ο κ. Σολτς, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, απέφυγε να αναφερθεί με ποιους θα συνεργαστεί το κόμμα της μετά της εκλογές. Στην ομιλία της κατηγόρησε τα νυν κυβερνητικά κόμματα ότι δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση «κρυβόταν πίσω από τον Βίκτορ Όρμπαν». Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναζητήσει συμμάχους στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Α. Μπέρμποκ, στο επίκεντρο της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει όμως να βρίσκεται η προστασία του κλίματος. Με αυτή την έννοια, πράγματι οι εκλογές είναι καθοριστικές για τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Η πολιτικός των Πρασίνων κατηγόρησε CDU, CSU αλλά και το SPD για απραξία σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών κομμάτων. Ενώ τόνισε τη σημασία της προστασίας του κλίματος, επεσήμανε, πως ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να είναι συμβατός με πολιτικές που θα είναι φιλικές προς τη βιομηχανία. Το στίγμα τις ομιλίας του κ. Λάσετ ήταν ότι σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Iστορικό χαμηλό για το CDU/CSU τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές

Γερμανικές εκλογές: Γιατί αναμένονται διαμάχες πτερύγων και απώλεια της φυσιογνωμίας των CDU/CSU

gazzetta
gazzetta reader insider insider