Γιατί καθυστερεί η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί καθυστερεί η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν;
Οι Ταλιμπάν αργούν να ανακοινώσουν νέα κυβέρνηση - Οι εσωτερικές αντιφάσεις, ο ρόλος των εγγυητριων δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν, από όταν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, σαρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, έχουν εξαγγείλει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα είναι μια "συμπεριλιπτική" (δηλαδή θα περιέχει σιίτες και εκπροσώπους από όλες τις φυλές των επαρχιών του Αφγανιστάν). Έκτοτε ο σχηματισμός κυβέρνησης αναβάλλεται διαρκώς.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Ταλιμπάν καθυστερούν τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Αρχικά, αναμενόταν να ανακοινώσουν οι Ταλιμπάν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον συνιδρυτή της οργάνωσης, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, την Παρασκευή.

Ο πρώτος βασικός λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση της κυβέρνησης αργεί, είναι ότι οι στόχοι που θέλει να πετύχει δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν . Ο πρώτος στόχος είναι να η κυβέρνηση να είναι μια ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς και ο δεύτερος είναι αυτή η κυβέρνηση να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρώτος στόχος είναι δύσκολος να επιτευχθεί γιατί όσοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην "συμπεριληπτική" κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή ή βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν (ή έστω στο δρόμο για να φύγουν) είτε βρίσκονται στις ομάδες που συγκροτούν την αντίσταση στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Παντζίρ, όπου έχουν αναφερθεί σοβαρές μάχες και θύματα. Η καθυστέρηση ανακοίνωσης κυβέρνησης την Παρασκευή, εκτιμάται ότι συμβαίνει γιατί αναμένεται να καμφθεί η αντίσταση στην Παντζίρ άμεσα.

Ο δεύτερος στόχος είναι δύσκολος γιατί η διεθνής κοινότητα περιμένει πρώτα τον σχηματισμό κυβέρνησης, για να αξιολογήσει τις προθέσεις των Ταλιμπάν.

Τί συμβαίνει με τις εγγυήτριες δυνάμεις;

Οι δυνάμεις που έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή είναι σε αναβρασμό. Πρώτα και κύρια, το Πακιστάν έχει αναλάβει να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, επικεφαλής του Πακιστανικού Συστήματος Πληροφοριών (ISI), Αντιστράτηγος Φαίζ Χάμιτ, βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει την ηγεσία των Ταλιμπάν, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας ανώτερων Πακιστανών αξιωματούχων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Πακιστάν, απόσπασε δήλωση από τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, Καμάρ Τζαβέντ Μπάτζουα, το Σάββατο ότι το Ισλαμαμπάντ θα "βοηθήσει" τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν μια συμπεριληπτική διοίκηση στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Μπάτζουα δήλωσε ότι το Πακιστάν "θα συνεχίσει να παλεύει για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, καθώς και θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς".

Αυτή τη στιγμή, η χώρα-κλειδί για τα πράγματα στο Αφγανιστάν είναι το Κατάρ. Αυτό, διαφαίνεται αρχικά από το γεγονός ότι πολλές χώρες όπως η Ιταλία αποφάσισαν να μεταφέρουν τις λειτουργίες των πρεσβειών τους από το Αφγανιστάν στη Ντόχα. Επισφραγίζεται δε, από το γεγονός ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν -δύο κορυφαία μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν- κατευθύνονται προς το Κατάρ σήμερα για να συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη στο κράτος του Κόλπου για τη βοήθειά του στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, αντικατοπτρίζουν τη σημασία που αποδίδει η Δύση στο Κατάρ ως κράτος-διαμεσολαβητής με τους Ταλιμπάν. Η σημαντική ιδιαιτερότητα του Κατάρ είναι ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα έμπιστος σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ταλιμπάν. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή και, ταυτόχρονα, έχει δώσει πολιτικό καταφύγιο στους ηγέτες των Ταλιμπάν εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider