Η Ε.Ε. και η Astra Zeneca έφτασαν σε συμφωνία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ε.Ε. και η Astra Zeneca έφτασαν σε συμφωνία
Εμβόλια κορονοϊού στην ΕΕ
Η μήνυση της Κομισιόν απέναντι στην Aztra Zeneca λήγει με αμοιβαία συμφωνία. Ποιοι είναι οι όροι.

Σε διευθέτηση της διαφωνίας τους έφτασαν σύμφωνα με ανακοινώσεις, η Κομισιόν και η Aztra Zeneca. Η μηνυτήρια αναφορά της Κομισιόν που επιδόθηκε στις 26 Απριλίου, αφορούσε αθέτηση των όρων της προμήθειας εμβολίων (200 εκατομμύρια δόσεις).

Ο φαρμακευτικός συμφώνησε να παράσχει 60 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις έως το τέλος του τρίτου τριμήνου, άλλες 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 και τέλος, 65 εκατομμύρια μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει παραδώσει 140 εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα.

Οι χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα λαμβάνουν "ανώτατο όριο έκπτωσης" για τυχόν καθυστερημένη παράδοση στις δόσεις: 10 % για καθυστερήσεις ενός μήνα. 25% για δύο μήνες και 40% για τρεις μήνες ή περισσότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η AstraZeneca.

Η έκπτωση δεν θα ισχύει εάν η καθυστέρηση είναι πέρα ​​από τον "λογικό έλεγχο" της AstraZeneca, "η οποία θα φέρει το βάρος της απόδειξης", σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η Ε.Ε. ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας τον Απρίλιο, αφού η εταιρεία απέτυχε να προμηθεύσει εγκαίρως τις χώρες της Ε.Ε. με τις προσυμφωνημένες δόσεις. Η Astra Zeneca διατάχθηκε να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή θα αντιμετωπίσει πρόστιμα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η εταιρεία παρέδωσε σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις, το ένα τρίτο από όσα είχε υποσχεθεί στην αρχική συμφωνία που είχε συνάψει με την Ε.Ε. Η χθεσινή συμφωνία τερματίζει την αγωγή της Ε.Ε. που επρόκειτο να συνεχιστεί στα βελγικά δικαστήρια τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρούουντ Ντόμπερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τα βιοφαρμακευτικά προϊόντα της AstraZeneca σε δήλωσή του στον Τύπο έγραψε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία κατανόηση, η οποία μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η πανδημία".

Δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα η συμφωνία

"Ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε., υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη σε ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία που επετεύχθει δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον εμβολιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να δωρίσει πολλές από αυτές τις δόσεις. Πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω της παγκόσμιας δράσης COVAX μέχρι το τέλος του έτους καια ρκετές από αυτές τις δωρεές θα είναι εμβόλια της Astra Zeneca.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider