Μητσοτάκης: Παρουσίαση του master plan για το ΟΑΚΑ - : Ιδιωτικά κεφαλαία 100 εκατ. ευρώ - 1.000 θέσεις εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Παρουσίαση του master plan για το ΟΑΚΑ - : Ιδιωτικά κεφαλαία 100 εκατ. ευρώ - 1.000 θέσεις εργασίας
«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας με χωριστές γειτονιές για την προπόνηση των αθλητών μας αλλά ανοικτό για την ατομική άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Το έργο «είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

Σε συνδυασμό με την ανάδειξη άλλων χώρων, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, «το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε όμως πως «το μεγάλο όφελος» από την όλη παρέμβαση «θα είναι κοινωνικό», καθώς «το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους». «Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του ΟΑΚΑ. Το νέο και σύγχρονο ΟΑΚΑ θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση», ανέφερε παρουσιάζοντας το Master Plan ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες. Το Master Plan που παρουσιάστηκε για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, στοχεύει στην ανάδειξη του ΟΑΚΑ ως υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000€ από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους αθλητές και τους αθλούμενους, η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα συμβάλλουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης. Πιο συγκεκριμένα, για το Κεντρικό Στάδιο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Για το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου το Master Plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης - αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.

Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η χρήση του ως κέντρου υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές δράσεις του Ολυμπιακού Πόλου.

Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έχει σχεδιαστεί η αποκατάστασή του, η αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κλπ), η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων, η ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, η δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς, η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, και η δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Master Plan αναμένεται να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος αξίζει να αναφερθούν οι εξής ενέργειες:

- Η σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές.
- Η αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό τη διοργάνωση ATP και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων.
- Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
- Η σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.
- Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντονισμός Μητσοτάκη - Αναστασιάδη, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider