ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή μήνυση εις βάρος της Τζόρτζια για ρατσιστικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή μήνυση εις βάρος της Τζόρτζια για ρατσιστικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο
σημαία των ΗΠΑ
H μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «τo πρώτo από πολλά βήματα που παίρνουμε για να διασφαλίσουμε πως όλοι όσοι δικαιούνται να ψηφίσουν, θα ψηφίζουν».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταθέτει μήνυση στην πολιτεία της Τζόρτζια για παραβίαση των εκλογικών κανόνων, σύμφωνα με το CNBC.

«Όπου βλέπουμε παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων, θα δρούμε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκάρλαντ κατηγόρησε την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου από την Τζόρτζια, πως έχει θεσπιστεί «με σκοπό να αρνηθεί ή να περιστείλει το δικαίωμα των μαύρων πολιτών της Τζόρτζια να ψηφίζουν με βάση τη φυλή ή το χρώμα τους».

Αποκάλεσε την μήνυση του υπουργείου Δικαιοσύνης «την πρώτη από πολλά βήματα που παίρνουμε για να διασφαλίσουμε πως όλοι όσοι δικαιούνται να ψηφίσουν, θα ψηφίζουν».

Η ομοσπονδιακή μήνυση ανακοινώθηκε 3 μήνες μετά από την υπογραφή του νόμου από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ.

Ο νόμος επιβάλλει μια σειρά περιοριστικών και δυνητικά δυσνόητων μέτρων με τους επικριτές του να ισχυρίζονται πως θα βλάψει την προσέλευση στις εκλογές, ιδιαίτερα στις αστικές κομητείες που απαρτίζονται κυρίως από τις φιλο-Δημοκρατικές μειονότητες.

Οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μια πανεθνική κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς και από ομάδες υπεράσπισης των εκλογικών δικαιωμάτων, όπως επίσης κι από μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola και η NCAA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider