Κικίλιας: Έρχεται πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ για την ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Έρχεται πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ για την ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

Πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ για την στήριξη των υγειονομικών που παρουσιάζουν συναισθηματική εξουθένωση (burnout), λόγω του παρατεταμένου στρες που δημιουργούν οι συνθήκες εργασίας τους, εξαιτίας της πανδημίας, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανέφερε, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση (κυνισμό), χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί το πρόγραμμα, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

"Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες της χώρας, τους υγειονομικούς μας. Γιατροί, νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., πρωταγωνιστές στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις Κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα», πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout».

Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση (κυνισμό), χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας¨, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Η δράση του Υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

· Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.

· Η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.

· Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.

· Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

"Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.