Τσίπρας: Αρνητικός αιφνιδιασμός του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αρνητικός αιφνιδιασμός του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο "μια παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού"» σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Οι εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς τέθηκαν στο επίκεντρο συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «έχουμε μεγάλη ανησυχία με τις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς. "Έχω και έχουμε ως κόμμα που κυβέρνησε την χώρα 4,5 δύσκολα χρόνια, πλήρη εικόνα των δυσκολιών, των αδυναμιών και της ανάγκης να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Από την άλλη έχουμε και την πλήρη εικόνα των μεγάλων πληγών για τους Έλληνες φορολογούμενους και για το ελληνικό δημόσιο", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε λόγο για αρνητικό αιφνιδιασμό όσον αφορά την στάση του ΤΧΣ στις πρόσφατες εξελίξεις της Τράπεζας Πειραιώς. "Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για την μετατροπή των Cocos" τόνισε, προσθέτοντας πως "είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα συνέβαινε, διότι υπήρχε κεφαλαιακή επάρκεια και δυνατότητα αποπληρωμής αυτού του ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η δόση όμως δεν πληρώθηκε για δεύτερη φορά και με βάση την δέσμευση που υπήρχε στην εν λόγω συμφωνία μετατράπηκαν σε μετοχές για το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ αύξησε τη συμμετοχή του στην Πειραιώς από το 26% στο 61,3% γράφοντας ζημιές σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας δύο ερωτήματα:

"Πρώτον, γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο το Ταμείο δεν προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη;". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το τοκομερίδιο θα μπορούσε να έχει πληρωθεί σε μετοχές γεγονός που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και επεσήμανε ότι γεννούνται ερωτηματικά για τη στάση που κράτησε το ΤΧΣ σε αυτές τις αποφάσεις που ζημίωσαν ήδη ευθέως την περιουσία του Δημοσίου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε "ενόψει της μεθαυριανής διαδικασίας, για ποιο λόγο σχεδιάζεται αυτή η ΑΜΚ με τρόπο τέτοιο ώστε να στερείται το δικαίωμα του ΤΧΣ να συμμετάσχει κατά το ποσοστό της αναλογίας του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το υψηλό ποσοστό που είχε μετά την εξέλιξη των CocCoς. Να μην συμμετάσχει δηλαδή ούτε το ελληνικό δημόσιο ούτε οι παλαιότεροι μέτοχοι" κατά προτεραιότητα με το ποσοστό που τους αντιστοιχεί. "Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά δημιουργεί μια προοπτική μεγάλων απωλειών στο ελληνικό δημόσιο" τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε "κρίσιμο ερώτημα" το γιατί δεν συμμετέχει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ, καταβάλλοντας ανάλογο ποσοστό του μεριδίου του. "Τι έγινε με την μετατροπή των cocos και γιατί δεν αντέδρασε το Ταμείο και δεύτερον, γιατί τώρα δεν συμμετέχει , γιατί δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση καταβάλλοντας ένα ανάλογο μερίδιο και αν έχετε εκτιμήσει ποιο θα είναι το πλαίσιο των απωλειών από την εν εξελίξει διαδικασία για το ελληνικό δημόσιο” τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στη διοίκηση του ΤΧΣ το ζήτημα που εγείρουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται "γιατί δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο "μια παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού" αφού όπως τόνισε "βλέπουμε, να απαγορεύεται στον μέτοχο του δημοσίου να βγάλει κέρδη στο μέλλον για λογαριασμό του Έλληνα φορολογούμενου".

Αναφερόμενος στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο υπερέβη τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γνωρίζουμε, υπογράμμισε, πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνανε και επί των ημερών μας για να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος παρά το γεγονός ότι εκείνες οι ημέρες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι οι σημερινές . "Ελπίζω να μην ξανάρθουν τέτοιες δυσκολίες διότι φοβάμαι ότι και η πανδημία θα αφήσει πολύ μεγάλες πληγές και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα", πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι "μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αγορά να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Και με βάση τους κανόνες της αγοράς να έχει και το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος τις ίδιες δυνατότητες για κέρδη και να μην συνεισφέρει μόνο στις ζημιές"».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος, Βαγγέλης Πιλάλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider