Τσακλόγου: Καμία αύξηση στα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσακλόγου: Καμία αύξηση στα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – κάτι που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως είπε-, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021, πως δεν πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία. Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε δυστυχώς δεν παρέχουν ορθή πληροφόρηση στους ασφαλισμένους» τόνισε απαντώντας στον βουλευτή του Κινάλ Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο ίδιος κάλεσε ασφαλισμένους «να μην φύγουν», γιατί όπως είπε «θα χάσουν γενναία ποσοστά αναπλήρωσης».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «αντίστοιχες διατάξεις με αυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν θεσπιστεί και για τους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα. Τα γενικά όρια συνταξιοδότησης παραμένουν στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης ή εξήντα επτά με δεκαπέντε, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι επίσης η υπουργική απόφαση που αναφέρετε στην ερώτησή σας, η οποία δηλώνει σαφέστατα ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη μεταβατική περίοδο και συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο είτε πριν είτε μετά -γιατί αυτό είναι το ερώτημά σας- την 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν το μεταβατικό όριο».

Μην φύγουν θα χάσουν γενναία ποσοστά αναπλήρωσης

Ο Πάνος Τσακλόγου έδωσε το μήνυμα σε εργαζόμενους που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης «να μην κάνουν το λάθος να φύγουν. Θα πάρουν μικρότερες συντάξεις. Είναι γενναία τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα τελευταία χρόνια» τόνισε.

Ο υπουργός και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Πισσαρίδη, είπε ότι υπάρχει σύγχυση με το θέμα του ορίου ηλικίας. «Έχω πει ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη δεν έλεγε αυτό το πράγμα το οποίο λέτε, αλλά έλεγε να μην ανοίξουμε καινούργιες ιστορίες με τα όρια, όχι για όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα» απάντησε στον κ. Κεγκέρογλου. «Η τωρινή Κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας. Συγκεκριμένα στην ερώτησή σας αναφέρεστε στον ν. 4336 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με τον οποίο θεσπίστηκαν οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που αργότερα εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Θα ήθελα να δηλώσω εξαρχής και κατηγορηματικά ότι παρότι ήταν η προηγούμενη και όχι η τωρινή Κυβέρνηση που νομοθέτησε τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δεν είναι στις προθέσεις μας οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάτι επίσης ουσιώδες που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, απαντώντας στην ερώτησή σας, είναι ο τρόπος που ορίζει τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η νομοθεσία μας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης -όπου αυτό προβλέπεται- που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.

Από τον ν. 4336/2015 και τις διατάξεις του που έχει για τα όρια ηλικίας, προκύπτουν τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων: Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το προβλεπόμενο ηλικίας έως και την ισχύ του νόμου του 2015. Αυτοί οι ασφαλισμένοι μπορούσαν και εξακολουθούν να μπορούν να ασκήσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα όποτε το επιθυμούν.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ασφαλισμένοι που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την ισχύ του ν. 4336/2015, δηλαδή συμπλήρωναν το παλαιό όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης. Για αυτή την κατηγορία με το άρθρο 2 θεσπίστηκαν μεταβατικά όρια ηλικίας που προσδιορίζονται μέσα από συγκεκριμένους πίνακες».

Παραδείγματα

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε δύο παραδείγματα: Ασφαλισμένος που το 2012 είχε συμπληρώσει δέκα χιλιάδες πεντακόσιες μέρες ασφάλισης και συμπλήρωσε το πεντηκοστό ένατο έτος, δηλαδή το παλιό όριο συνταξιοδότησης του 2016, δικαιούται σύνταξης με τη συμπλήρωση της ηλικίας των πενήντα εννέα ετών και εννέα μηνών.

Ο δεύτερος ασφαλισμένος με τον ίδιο αριθμό μερών ασφάλισης, που συμπληρώνει το πεντηκοστό ένατο έτος, δηλαδή το παλιό όριο συνταξιοδότησης το 2021, δικαιούται σύνταξης στα εξήντα ένα έτη και οκτώ μήνες, σύμφωνα με τους πίνακες των μεταβατικών ορίων της ηλικίας και όχι με το νέο γενικό όριο.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δεν έχουν συμπληρώσει είτε το παλιό ηλικιακό όριο είτε τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης. Για αυτούς τα όρια ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ορίζονται τα εξήντα δύο έτη, με σαράντα χρόνια ένσημα ή τα εξήντα επτά με δεκαπέντε.

Με αφορμή τα παραπάνω παραδείγματα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων και διαφορετικών ορίων ηλικίας.

«Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν αλλάζουν και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.

Επιπλέον, θέλω να επαναλάβω ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι ξεκάθαρο ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεών του μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -αυτό το μεταβατικό όριο ηλικίας. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021, πως δεν πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία. Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε δυστυχώς δεν παρέχουν ορθή πληροφόρηση στους ασφαλισμένους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα αδείας: Πώς υπολογίζεται και πότε δίνεται - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε χρεώσεις χειραποσκευών και καθυστερήσεις πτήσεων

Θα εξελιχθεί σε σήριαλ η εξαγορά του ΧΑ από τη Euronext;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider