Ώρα του Πρωθυπουργού - Μητσοτάκης: Το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα του Πρωθυπουργού - Μητσοτάκης: Το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό (vid)
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Σύροι είναι μόλις 2 στους 10, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία:

Πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων», στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού.

Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου

Αλλάζει ο τρόπος παροχής σσύλου τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων» , στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού.

Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».

Ενισχύουμε τη θωράκιση της χώρας, διεθνοποιούμε το θέμα

Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας.

Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πιο διαδραστική η «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε «ανοικτός» σε αλλαγές στον κανονισμό, ώστε να γίνει πιο διαδραστική η «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider