Η δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη και ο επίλογος των Πρεσπών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη και ο επίλογος των Πρεσπών

Το κοντράστ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο εμφανές: από τη μία, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια». Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε εκθέσει επτά σημαντικούς λόγους, για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση, είχε καλέσει τους βουλευτές να αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και να πουν το μεγάλο «Όχι».

Η αντιπαράθεση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, βέβαια, δεν θύμιζε άλλα κοινοβουλευτικά τους ραντεβού. Έγινε μεν με ένταση, με υψηλούς τόνους, αλλά και με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Πόλωση, βεβαίως, και υπήρχε στην αίθουσα, καθώς είναι σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως διαιρετική τομή για το πολιτικό σύστημα, αλλά και ως επιταχυντής εξελίξεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικομματισμού. Αλλά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον.

Ο κ. Τσίπρας, από τη μία, επέλεξε να εμφανιστεί στην Ολομέλεια ως ένας πρωθυπουργός που είναι στον αντίποδα της αδράνειας. Υπέρμαχος της δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, με άλλα λόγια, και της επίλυσης εκκρεμοτήτων. Πέραν αυτού, όμως, έσπευσε να «καρφώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ., όχι μόνο για τους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά για την «υποκριτική» στάση τους στη διαδικασία. ««Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς...», τη φέρνουν οι «προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας» και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς «μόνιμους ιδιοκτήτες», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έτσι το στίγμα του.

«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας συνοψίζοντας έτσι το κεντρικό όφελος που αποκομίζει η χώρα μας από τη Συμφωνία.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κινήθηκε σε εξίσου υψηλούς τόνους, έκρυβε και μια είδηση: πέρα από τη δομική του κριτική στη Συμφωνία, την οποία κατέκρινε σημείο προς σημείο, τόνισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όταν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να είναι διόλου συγκαταβατικός κατά τη διαδικασία ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων.

Όλα αυτά έγιναν χθες όμως. Για σήμερα, είναι προγραμματισμένη η…τελευταία πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 14:30 και την κυβέρνηση να πηγαίνει, κατά τα φαινόμενα, για 153 ψήφους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider