Μητσοτάκης: Εθνική παραχώρηση η Συμφωνία των Πρεσπών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Εθνική παραχώρηση η Συμφωνία των Πρεσπών
Με δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και με αποδόμηση σημείο προς σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Επιτέθηκε δε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είχε δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Με δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και με αποδόμηση σημείο προς σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρέθεσε, δε, επτά αλήθειες που καθιστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών μείζονα εθνική υποχώρηση, τονίζοντας, την ίδια ώρα, ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο που έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε..

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είπε ναι, εκεί που άλλοι είπαν όχι», ενώ επιτέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είχε δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν». Έστειλε, δε, και σαφές μήνυμα σε κάθε έναν βουλευτή να διαλέξει «με ποιον είναι» και να λάβουν καθαρά θέση, λέγοντας, εν προκειμένω το μεγάλο «όχι»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα σε εθνική περιπέτεια διαρκείας και χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως «εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Μίλησε για μια κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων». «Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «τα προσωπεία πέφτουν και τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτο-γελοιοποίηση».

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποίησε το Σκοπιανό και ότι καίγεται για να υπηρετήσει «αλλότρια συμφέροντα και ιδιοτελείς προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».

«Επείγεστε, γιατί θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα»

«ΗΒουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το κατεξοχήν υλικό προς συζήτηση: Το πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο; Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα, αλλά αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφέρθηκε, δε, στην περίφημη «ρηματική διακοίνωση», λέγοντας ότι «ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη“Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». «Η Συμφωνία σας των Πρεσπών, λοιπόν, ξεκινά με την ίδια την παραβίαση των όρων της. Όλα αυτά εξηγούν γιατί επείγεστε. Επείγεστε γιατί θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερακαι γιατί ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επτά αλήθειες καθιστούν τις Πρέσπες εθνική παραχώρηση

Ο κ. Μητσοτάκης, μετέπειτα, επέμεινε σε «επτά αλήθειες», αποδομώντας τη ρητορική της κυβέρνησης εδώ και μήνες αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι αυτές ακριβώς οι αλήθειες καθιστούν τις Πρέσπες «εθνική παραχώρηση».

Αλήθεια πρώτη: η εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια

«Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Τώρα, όμως, αυτή η σταθερή εθνική επιλογή αλλάζει βίαια. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα και τη γλώσσα των γειτόνων, τις οποίες η κυβέρνηση δέχτηκε ως «μακεδονικές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλήθεια δεύτερη: η γλώσσα

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, δε, και στην κριτική για «μακεδονική γλώσσα». «Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά: Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων –τα δημοσίευσε η «Καθημερινή»- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία «μακεδονική» γλώσσα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλήθεια τρίτη: η εθνότητα

«Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται -προσέξτε- τα εξής: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε, δε, ότι η εθνότητα των γειτόνων δεν θα αποκαλείται καν ««βορειομακεδονική», λέγοντας ότι εκεί αποδίδεται και η ηθελημένη σύγχυση γύρω από τον όρο nationality. «Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα του κράτους –να είναι, δηλαδή, «βορειομακεδονική». Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε, δε, παραδείγματα κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και στα οποία η ονομασία του κράτους συμπαρασύρει τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις αφορούν, καθώς και την ιθαγένεια και εθνότητα. «Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλήθεια τέταρτη: το erga omnes

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επί της ουσίας, για «κενό» ergaomnes.“Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επέμεινε, δε, και για το ζήτημα των εμπορικών σημάτων, λέγοντας ότι εκεί το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. «Εκατοντάδες εταιρίες που χρησιμοποιούν το επίθετο Μακεδονικός ή Μακεδονικό στο brand τους είναι τραγικά εκτιθέμενες αφού το ζήτημα των εμπορικών σημάτων παραπέμπεται στο μέλλον», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος το παράδειγμα των «μακεδονικών ροδακίνων».

Αλήθεια πέμπτη: Καμία αναφορά στην ελληνικότητα της Μακεδονίας

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ως προς την Ελλάδα. «Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση!», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η περιοχή έχει όνομα, κύριε Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εν μέσω χειροκροτημάτων από την πτέρυγα της ΝΔ.

Αλήθεια έκτη: Απεμπολήθη το χαρτί του ΝΑΤΟ, δεν απεμπολώ το βέτο στην Ε.Ε.

«Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι με την υπογραφή των Πρεσπών, απεμπολήθηκε το χαρτί της πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ. «Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ε.Ε., λέγοντας ότι με βάση τη Συμφωνία η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό. «Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί «ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια». Και ξεκαθάρισε ότι αυτό το δικαίωμα, δεν πρόκειται να το απεμπολήσει.

Αλήθεια έβδομη: Τι κερδίζει η Ελλάδα;

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή», τόνισε η ΝΔ. «Για παράδειγμα, αντανακλά στην παλιά διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, καθώς η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει ξεχωριστό έθνος και θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και τελικά, μπορείτε να μου εξηγήσετε η Ελλάδα τι ακριβώς κερδίζει από αυτή τη συμφωνία, εκτός από τα καλά λόγια που εισπράττει ο κ Τσίπρας επειδή έβαλε άρον άρον τους γείτονες στο ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπατε ναι, εκεί που όλοι είπαν όχι

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ ουδενί δεν αποτελεί συνέχεια της «εθνικής στρατηγικής». Επικαλέστηκε, προς τούτο, φράσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου από το 1993 και το 1983 αντίστοιχα, προκειμένου να καταδείξει ότι υπήρχε διακομματική συναίνεση στο παρελθόν, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε. «Μόνον εσείς κάνετε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν. Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονικό» λαό, «μακεδονική» ιθαγένεια και «μακεδονική» γλώσσα, τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική εκείνων που ήταν κάθετα αντίθετη σ’ αυτή την πολιτική», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε ότι ποτέ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής ή η Ντόρα Μπακογιάννη ποτέ δεν θα δέχονταν την ονομασία «Μακεδόνας» για τον λαό των γειτόνων ή τον όρο «μακεδονική» για τη γλώσσα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του StateDepartment, με βάση το οποίο ο Νίκολα Γκρουέφσκι φέρεται να λέει ότι ποτέ ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε σε «Μακεδονικό λαό και μακεδονική γλώσσα» και αντιπαρέβαλε τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή από τα όσα συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση.

Ήσασταν έτοιμος να δεχθείτε το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαια, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπέγραφε κείμενα να ονομαστούν οι γείτονες «Μακεδόνες» και να τελειώνουμε». «Χθες η κ. Χριστοδουλοπούλου μας θύμισε ότι ήταν και υπερήφανη όταν υπέγραφε, παρέα με τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Τσακαλώτο, να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» σκέτο το 2008. Την ώρα που εμείς δίναμε τη μεγάλη μάχη στο Βουκουρέστι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι τον Μάιο ήταν έτοιμος να πει «ναι» στο «Μακεδονία του Ίλιντεν», όταν του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «Πώς σου φαίνεται το Ίλιντεν;» και λέγοντας ότι κόντεψε…να του πέσει το τηλέφωνο, όταν το άκουσε. «Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Περήφανοι για τη στάση μας

Ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε, ακόμα, τη στάση της ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας ότι επέδειξε εθνική ευθύνη. Τόνισε ότι η ΝΔ απαίτησε τη συνεργασία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εργαλειοποιήσει το εθνικό ζήτημα. «Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε ότι η ΝΔ εξ αρχής μίλησε για τις πληγές που ανοίγουν οι Πρέσπες, αλλά και ότι ενημέρωσε το ΕΛΚ εγκαίρως, διαφωνώντας ανοιχτά ακόμα και με την Καγκελάριο Μέρκελ. Υπενθύμισε, δε, ότι η ΝΔ κατέθεσε, όταν έπρεπε, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία.

«Είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Και γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια. Γιατί βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα και τους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τώρα θα διαλέξετε με ποιον είστε

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές, γιατί αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. «Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού».

«Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι κάθε άλλη στάση αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις.

«Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές. «Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό», είπε και κάλεσε τους βουλευτές να πουν το μεγάλο «όχι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider