Συμφωνία των Πρεσπών, η τελευταία πράξη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία των Πρεσπών, η τελευταία πράξη
Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών, με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τη ΝΔ να παραμένει η μόνη εκκρεμότητα.

Η συζήτηση για το Σκοπιανό ξεκίνησε στα τέλη του 2017. Πλέον έναν και πλέον χρόνο μετά, η Συμφωνία των Πρεσπών που συνάφθηκε τον Ιούνιο του 2018, αφού πέρασε τη βάσανο του δημοψηφίσματος και των διαδικασιών Συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, έφτασε στην ελληνική Βουλή και απέχει ελάχιστα από την ολοκλήρωσή της. Με άλλα λόγια, η Βουλή είναι προ μιας ιστορικής απόφασης.

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε χθες κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προβλέπεται ότι με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα και αύριο, κατά πάσα πιθανότητα ως τα Μεσάνυχτα.

Αυτό, όμως, μπορεί να ανατραπεί από μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ, η οποία είναι υπό συζήτηση στο εσωτερικό του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εισηγήσεις υπάρχουν και για την κατάθεση και για τη μη κατάθεσή της, αλλά η επικύρωση της απόφασης πρέπει να αναμένεται οριστικά σήμερα, μετά την πρωινή σύσκεψη που θα γίνει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Για την κυβέρνηση, πάντως, είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο κατάθεσης μιας πρότασης μομφής δεν…τρομάζει. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μόλις προ ολίγων ημερών διαπιστώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής στον Αλέξη Τσίπρα, συνεπώς, αν κατατεθεί πρόταση μομφής, θα δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να πάρει μια δεύτερη κοινοβουλευτική νίκη και μάλιστα με ευρύτερη πλειοψηφία σε σχέση με το άθροισμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως και να έχει, πάντως, με μομφή ή χωρίς, η κυβέρνηση διαθέτει τους απαιτούμενους 151 βουλευτές, προκειμένου να πετύχει την επικύρωση της Συμφωνίας: σε αυτούς προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι στηρίζουν τη Συμφωνία και θα την υπερψηφίσουν σε κάθε σενάριο. Η ύπαρξη αυτής της πλειοψηφίας, δε, κάνει την κυβέρνηση να αισθάνεται…άνετη απέναντι και σε κάθε ενδεχόμενη προκληση από τη μεριά της ΝΔ.

Αυτό που, πάντως, φέρνει αμηχανία στα κυβερνητικά στελέχη, είναι η στάση του μέχρι προ ολίγων ημερών κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει «απασφαλίσει» και εναντίον του πρωθυπουργού, ενώ έχει βάλει στο στόχαστρό του και πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως της Έλενας Κουντουρά, την οποία ελέγχει δια της κοινοβουλευτικής οδού για τις δαπάνες της στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ ήταν ακόμα…βουλευτής των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε και έτοιμος να υπερψηφίσει μια πρόταση μομφής της ΝΔ, κάτι που εντάσσεται στη νέα πολιτική στρατηγική του, καθώς συμμετέχει σε επαφές με κόμματα και πρόσωπα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δεξιού μετώπου. Υπό αυτό το πρίσμα συναντήθηκε χθες και με τον Τάκη Μπαλτάκο στη Βουλή, ο οποίος έχει δημιουργήσει με τον Δημήτρη Καμμένο το κόμμα «Κίνηση Ελληνισμού» και έχουν ήδη ανακοινώσει εκλογική σύμπραξη με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider