Ενεργειακή Κατανάλωση στα Κτίρια: Η αναθεώρηση της Οδηγίας EPBD και η Ελληνική Πραγματικότητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργειακή Κατανάλωση στα Κτίρια: Η αναθεώρηση της Οδηγίας EPBD και η Ελληνική Πραγματικότητα
H συζήτηση γύρω από την ενεργειακή μετάβαση επικεντρώνεται συχνά μόνο στην απανθρακοποίηση  του ενεργειακού συστήματος με τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών.

H συζήτηση γύρω από την ενεργειακή μετάβαση επικεντρώνεται συχνά μόνο στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος με τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Αλλά ο βασικός πυλώνας σε αυτήν την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ένα «καθαρό» ενεργειακό σύστημα παραμένει η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που δηλώνεται ρητά και με την αρχή της «Ενεργειακής Απόδοσης Πρώτα».

Ενδεικτικά, σε εθνικό επίπεδο το 2023 καταναλώθηκαν 14,850 ktoe συνολικά, κάτι που σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2021, την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είδαμε μείωση -3% στην τελική κατανάλωση ενέργειας την ίδια χρονική περίοδο. Το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής κατανάλωσης γίνεται από τους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων με 40% και 29% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας τη σημασία τους. Ενθαρρυντικό είναι βέβαια ότι σε επίπεδο ανθρακικής έντασης, δηλαδή πόσοι αέριοι ρύποι παράγονται ανά καταναλισκόμενη ενέργεια, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια σταθερά καθοδική πορεία, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 35% και αναδεικνύοντας έτσι την επιτυχημένη πορεία προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους γηραιότερους της Ευρώπης, με πάνω από τα μισά κτίρια να έχουν κτιστεί πριν από το 1980, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων βρίσκονται στις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις (Ε-Η), σε ποσοστό 66%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Φυσικά, το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί φιλόδοξα μα και καλά προετοιμασμένα σχέδια για ανανέωση σε βάθος του κτιριακού στόλου. Έτσι στο ανανεωμένο ΕΣΕΚ, το ΥΠΕΝ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα για μείωση της τάξης του 27% μέχρι το 2050. Τέλος, μια περιοχή ενδιαφέροντος γύρω από τα κτίρια, που θα απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια, είναι αυτή των «έξυπνων» τεχνολογιών και η ενσωμάτωσή τους στα κτίρια. Τεχνολογίες όπως έξυπνοι θερμοστάτες και άλλες συσκευές αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, διατηρώντας παράλληλα και άνετες συνθήκες διαβίωσης για τους ενοίκους. Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δοθεί σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα υιοθετούνται σε όλο και μεγαλύτερες κλίμακες.

Μια επίσης σημαντική εξέλιξη στον τομέα των κτιρίων είναι και η πρόσφατη ψήφιση του αναδιατυπωμένου EPBD (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων) από την ΕΕ, που περιλαμβάνει αναθεωρημένους στόχους που αποσκοπούν στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και της απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 στον κτιριακό τομέα. Ενδεικτικά μέχρι το 2030, όλα τα νέα κτίρια απαιτείται να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2. Η οδηγία επιβάλλει επίσης μείωση κατά 16% στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια κατοικιών, προωθώντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα. Τέλος, η σταδιακή κατάργηση των λεβήτων με ορυκτά καύσιμα υπογραμμίζει τη μετάβαση προς καθαρότερα ενεργειακά συστήματα. Αυτοί οι στόχοι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του κτιριακού τομέα στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τον αποτελεσματικό μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Συνεπώς, έχει έρθει η ώρα να ξανασκεφτούμε με μια εναλλακτική οπτική τις πολλαπλές πτυχές της ενεργειακής μετάβασης με όρους βιωσιμότητας, οικονομικότητας, ενεργειακής ασφάλειας και δημοκρατίας. Ο τομέας της ενεργειακής αποτελεσματικότητας καθώς και άλλες παρόμοιες και αλληλένδετες θεματικές θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium «Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World», το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

19:28

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες παρά το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης στη Μέση Ανατολή

19:23

Οι ΗΠΑ παρατείνουν για 30 ημέρες την άρση κυρώσεων στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται δια θαλάσσης

19:20

Ισχυρή επιτάχυνση της ανάπτυξης για την SKY express το α’ τρίμηνο του 2026

19:16

Λίβανος: Πάνω από 3.000 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

19:08

ΥΠΕΘΟΟ: «Οι ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Ανδρουλάκη για το ιδιωτικό χρέος»

19:00

Ελλάκτωρ: Στο 10,41% το ποσοστό της Motor Oil, αυξήθηκε στο 64,626% της Reggeborgh

18:52

Η Αγάπη Σμπώκου η νέα πρόεδρος του ΣΕΤΕ

18:51

Τουρκία: Πυρά ενόπλου κοντά στην Μερσίνη - 4 νεκροί και 8 τραυματίες

18:45

Παράσχης: Ενστάσεις του ΣΕΤΕ για το Ειδικό Χωροταξικό

18:43

Η Ουκρανία καταδικάζει τα γυμνάσια με πυρηνικά στη Λευκορωσία και ζητά την επιβολή κυρώσεων

18:40

Euronext Athens: Εισαγωγή νέων μετοχών της Trastor

18:31

ΠΟΥ: Η Ταϊβάν αποκλείστηκε από την ετήσια γενική συνέλευση κατόπιν αιτήματος της Κίνας

18:22

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση εξαγοράς της Κρητικός από την Μασούτης - Οι δεσμεύσεις

18:16

Ευρώπη Holdings: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 50% της Alpha Insurance Brokers στη Ρουμανία

18:16

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιόρισε τις απώλειες, δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο

17:59

Κούβα: «Στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει αιματοχυσία»

17:51

Λιθουανία: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο drone που συνετρίβη - Εικάζεται ότι ανήκει στους Ουκρανούς

17:43

Ρωσία: Η κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2» στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν - Σι

17:26

Βρετανία: Δεν επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στην ΕΕ o δήμαρχος του Μάντσεστερ

17:22

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στη Μέση Ανατολή

17:19

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια η ψήφιση της «Αναμόρφωσης του Κληρονομικού Δικαίου»

17:08

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ για το Final Four της Euroleague

17:03

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εγχώριες ομάδες που συνδέονται με ΗΠΑ, Ισραήλ

17:01

Wall Street: Γύρισε στο «κόκκινο» με πετρέλαιο και chips στο επίκεντρο

reader insider