Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;
Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο.

Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο. Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η αλλαγή του κλίματος και άλλοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει περισσότερες αβεβαιότητες στην παραγωγή και την προμήθεια τροφίμων με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τους κερδοσκόπους σήμερα;

1. Εποχές αβεβαιότητας: Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται εποχές αβεβαιότητας όπως η αστάθεια στη γεωργική παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, επιδημιών, καταναλωτικής ζήτησης και πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων. Η αβεβαιότητα δημιουργεί ευκαιρίες για κερδοσκοπία στην αγορά. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν σήμερα οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και τεράστιες καταστροφές γεωργικές εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τον πόλεμο που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

2. Απότομη μείωση προσφοράς: Αυτό ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλία. Με τις καταστροφές, μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκε απότομα η προσφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ όσα ήταν εμπορεύσιμα δεν μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στους προορισμούς τους λόγω του πλημμυρισμένου οδικού δικτύου. Ξεκάθαρη απόδειξη εκτόξευσης τιμών ήταν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σχετικά γρήγορα.

3. Ανεπαρκής διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επιτρέπει στους επενδυτές και τους εμπόρους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές. Το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά και στη χώρα μας. Το κράτος προσπαθεί να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει επαρκώς.

4. Κυβερνητικές πολιτικές: Οι κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμίσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Αποφάσεις όπως εμπορικοί περιορισμοί, επιδοτήσεις και εξαγωγικοί φόροι μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να μειώσουν ή να αυξήσουν την κερδοσκοπία.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει την κοινωνική ανισότητα καθώς επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά που δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν τη διασφάλιση της δίκαιης και βιώσιμης πρόσβασης στα τρόφιμα και να παρακολουθούν τις αγορές προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Προς το παρόν, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο, θα δούμε τέτοια φαινόμενα, παροδικά ή μονιμότερα. Στο μέλλον, η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και η αντιμετώπιση των παραγόντων που ευνοούν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προσβασιμότητας των τροφίμων για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δένδιας: Παρακαταθήκη του Ι. Καποδίστρια η ανάγκη να έχει στέρεους και δυνατούς θεσμούς η πατρίδα μας

23:36

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η ταπείνωση είναι χάρη, είναι σοφία, είναι δύναμη, είναι ειρήνη

23:15

Ισραήλ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα ως τις 28 Φεβρουαρίου

22:46

Ηγουμενίτσα: Αστυνομικό μπλόκο σε 75 κιλά χασίς

22:17

Εννέα στους δέκα πολίτες κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του Υπ .Υγείας

21:47

Σύλληψη 39χρονης για εξύβριση και απειλή γιατρού σε εφημερία νοσοκομείου

21:18

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

21:00

Δένδιας – Μαρινάκης «έδειξαν» προς την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση

20:44

Τραμπ: Ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν

20:30

Υπ. Υγείας: Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

20:10

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σίνδος

20:01

Ιράν: Απελευθερώθηκε ο Ερφάν Σολτανί που θεωρήθηκε ότι κινδύνευε με εκτέλεση

19:49

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

19:36

Η «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί τα περιθώρια κέρδους της Apple

19:00

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο πυρετός των δισεκατομμυρίων και η ώρα της αλήθειας

18:47

Ινδία: 20ετής φοροαπαλλαγή σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν data centers

18:33

Ιταλία: Συνελήφθη νέος άνδρας ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Τορίνο

18:22

Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς

18:16

Ελβετία: Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήλθε σε 41

18:05

OPEC+: Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

17:49

Θεοδωρικάκος: Εθνικό καθήκον ενότητας η επιστολική ψήφος των ομογενών

17:32

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα στη Νέα Πέραμο

17:11

Από το 2001 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στον ΠΟΥ περίπου 100 κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία

17:00

«Γαλάζια» τα ευέλικτα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – «Κλειδώνουν» οι κανόνες για τη λιανική

16:46

Τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επισκέπτεται ο ΥΦΥΠΕΞ Χ. Θεοχάρης

16:36

Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ

16:29

Προβλήματα απ’ την επέλαση της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας

15:57

BYD: Πτώση πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

15:42

Μεντβέντεφ: Αποτελεσματικός ηγέτης που επιδιώκει την ειρήνη ο Τραμπ

15:28

Τσαβδαρίδης: Στο ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ημαθίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider