Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;
Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο.

Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο. Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η αλλαγή του κλίματος και άλλοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει περισσότερες αβεβαιότητες στην παραγωγή και την προμήθεια τροφίμων με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τους κερδοσκόπους σήμερα;

1. Εποχές αβεβαιότητας: Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται εποχές αβεβαιότητας όπως η αστάθεια στη γεωργική παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, επιδημιών, καταναλωτικής ζήτησης και πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων. Η αβεβαιότητα δημιουργεί ευκαιρίες για κερδοσκοπία στην αγορά. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν σήμερα οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και τεράστιες καταστροφές γεωργικές εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τον πόλεμο που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

2. Απότομη μείωση προσφοράς: Αυτό ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλία. Με τις καταστροφές, μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκε απότομα η προσφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ όσα ήταν εμπορεύσιμα δεν μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στους προορισμούς τους λόγω του πλημμυρισμένου οδικού δικτύου. Ξεκάθαρη απόδειξη εκτόξευσης τιμών ήταν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σχετικά γρήγορα.

3. Ανεπαρκής διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επιτρέπει στους επενδυτές και τους εμπόρους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές. Το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά και στη χώρα μας. Το κράτος προσπαθεί να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει επαρκώς.

4. Κυβερνητικές πολιτικές: Οι κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμίσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Αποφάσεις όπως εμπορικοί περιορισμοί, επιδοτήσεις και εξαγωγικοί φόροι μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να μειώσουν ή να αυξήσουν την κερδοσκοπία.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει την κοινωνική ανισότητα καθώς επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά που δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν τη διασφάλιση της δίκαιης και βιώσιμης πρόσβασης στα τρόφιμα και να παρακολουθούν τις αγορές προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Προς το παρόν, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο, θα δούμε τέτοια φαινόμενα, παροδικά ή μονιμότερα. Στο μέλλον, η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και η αντιμετώπιση των παραγόντων που ευνοούν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προσβασιμότητας των τροφίμων για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΟΣΥ για ατύχημα με λεωφορείο στου Παπάγου: «Δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα»

23:37

Ο Ρούτε ενημέρωσε τον Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον

23:23

Wall Street: Άγγιξε ρεκόρ ο Dow Jones - Πτώση 1,46% για Nasdaq με βαρίδι τις Big Tech

23:09

Η Κύπρος απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

22:54

«Βουτιά» για το πετρέλαιο μετά τα βήματα προόδου στο Ουκρανικό

22:39

Γάζα: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα – Το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει στην ειρηνευτική πρόταση

22:25

Απώλειες για τον χρυσό ενόψει Τζάκσον Χολ

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 19/08/2025: Δείτε τα αποτελέσματα

21:57

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:43

Πιθανή τριμερής Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι στη Βουδαπέστη - Bloomberg: Η κλήση στον Όρμπαν

21:28

Τουρκία: Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2026 θα φιλοξενηθεί στην Άγκυρα

21:14

Με 1,17% η Morgan Stanley στην ΕΧΑΕ

21:00

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα

20:45

Axios: Ο Ρούμπιο επικεφαλής για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Τι θέλει ο Πούτιν από το Πεκίνο

20:30

Νετανιάχου: O Μακρόν υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό - Aντιδρά η Γαλλία

20:16

Γερμανία: Ιστορική η χθεσινή συνάντηση - Ο Τραμπ έχει μετακινηθεί προς την ευρωπαϊκή θέση

20:02

Κάγια Κάλας: Από Σεπτέμβριο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

19:50

Ρεκόρ βροχής 197 ημερών στην Αθήνα - Σε ποια γειτονιά καταγράφηκε

19:35

Η Ιαπωνία στρέφεται στα drone Bayraktar της Τουρκίας

19:22

Ο Τραμπ, ο Ζελένσκι και η διπλωματία του γκολφ

19:11

Ευρωαγορές: Σε υψηλό πέντε μηνών οι δείκτες μετά τις συνομιλίες

19:00

Φινλανδία: Νεκρός 30χρονος βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο

18:50

Συνελήφθη 57χρονος στη Λέσβο που ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς

18:42

Ουκρανία και εγγυήσεις ασφαλείας: Έτοιμος να βοηθήσει με αεροπορική υποστήριξη ο Τραμπ

18:34

ΓΓ Εμπορίου: Πρόστιμο 216.500 ευρώ στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

18:26

Οι έξι πόλεμοι που «έληξε» ο Τραμπ

18:17

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σορούς στρατιωτών

18:08

Attica Bank: Μετονομάζεται σε CrediaBank – Νέος κωδικός μετοχής στο ΧΑ

18:04

AFP: Ο Πούτιν πρότεινε διμερή με Ζελένσκι στη Μόσχα - «Όχι» από τον Ουκρανό πρόεδρο

18:04

ΝΑΤΟ: Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών γενικών επιτελείων αύριο για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider