Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;
Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο.

Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο. Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η αλλαγή του κλίματος και άλλοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει περισσότερες αβεβαιότητες στην παραγωγή και την προμήθεια τροφίμων με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τους κερδοσκόπους σήμερα;

1. Εποχές αβεβαιότητας: Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται εποχές αβεβαιότητας όπως η αστάθεια στη γεωργική παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, επιδημιών, καταναλωτικής ζήτησης και πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων. Η αβεβαιότητα δημιουργεί ευκαιρίες για κερδοσκοπία στην αγορά. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν σήμερα οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και τεράστιες καταστροφές γεωργικές εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τον πόλεμο που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

2. Απότομη μείωση προσφοράς: Αυτό ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλία. Με τις καταστροφές, μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκε απότομα η προσφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ όσα ήταν εμπορεύσιμα δεν μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στους προορισμούς τους λόγω του πλημμυρισμένου οδικού δικτύου. Ξεκάθαρη απόδειξη εκτόξευσης τιμών ήταν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σχετικά γρήγορα.

3. Ανεπαρκής διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επιτρέπει στους επενδυτές και τους εμπόρους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές. Το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά και στη χώρα μας. Το κράτος προσπαθεί να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει επαρκώς.

4. Κυβερνητικές πολιτικές: Οι κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμίσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Αποφάσεις όπως εμπορικοί περιορισμοί, επιδοτήσεις και εξαγωγικοί φόροι μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να μειώσουν ή να αυξήσουν την κερδοσκοπία.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει την κοινωνική ανισότητα καθώς επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά που δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν τη διασφάλιση της δίκαιης και βιώσιμης πρόσβασης στα τρόφιμα και να παρακολουθούν τις αγορές προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Προς το παρόν, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο, θα δούμε τέτοια φαινόμενα, παροδικά ή μονιμότερα. Στο μέλλον, η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και η αντιμετώπιση των παραγόντων που ευνοούν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προσβασιμότητας των τροφίμων για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και αναπτυξιακό και καινοτομικό κόμβο

23:37

Τη ζωή του έχασε 75χρονος σε τροχαίο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23:15

Μπανγκλαντές: Ο νέος πρωθυπουργός, αφιέρωσε τη νίκη του σε εκείνους που «θυσιάστηκαν» για τη δημοκρατία

22:47

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη

22:18

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

21:47

Χαρακόπουλος: Στην Αλβανία έχει βαθιές ρίζες η ορθόδοξη παράδοση

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»

18:46

Μελόνι: Δεν συμμερίζομαι τις κριτικές του Μερτς στην κουλτούρα του MAGA

18:31

Εντοπίστηκαν νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων mpox

18:25

Κοινή δήλωση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

18:08

Συνελήφθη εκ νέου ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

18:04

Ρεζά Παχλαβί: Ο γιος του τελευταίου Ιρανού σάχη κάνει έκκληση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του

17:59

Πέλλα: Απέσπασαν χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ με τηλεφωνική απάτη

17:49

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μουσικό γκαλά «Ελπίδα και Αγάπη» για τη στήριξη της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

17:20

Ρούτε: Η Μόσχα υφίσταται εξωφρενικές απώλειες στην Ουκρανία

17:00

Δημογραφικό: 45αρης ο μέσος Ευρωπαίος - Ποιες χώρες έχουν τον πιο νεανικό πληθυσμό και ποιες είναι οι πιο γερασμένες

16:48

Μελόνι: Πρωτοβουλία αναστολής χρέους λόγω κλιματικών καταστροφών για τα αφρικανικά κράτη

16:37

Φάμελλος: Δεν αποτελεί λύση καμία κομματική περιχαράκωση - Δεν αποτελεί λύση η κομματική αυτονομία

16:28

Μητσοτάκης: Σύσκεψη σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για το ΚΑΤ

16:20

Ελληνικό FBI: Οι 10+1 υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider