Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κερδοσκοπία στα τρόφιμα «χτυπά» την Θεσσαλία - Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν;
Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο.

Η κερδοσκοπία στη βιομηχανία τροφίμων είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει την τιμή και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων παγκοσμίως και εννοείται πως δεν είναι μόνο Θεσσαλικό φαινόμενο. Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, η αλλαγή του κλίματος και άλλοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει περισσότερες αβεβαιότητες στην παραγωγή και την προμήθεια τροφίμων με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τους κερδοσκόπους σήμερα;

1. Εποχές αβεβαιότητας: Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται εποχές αβεβαιότητας όπως η αστάθεια στη γεωργική παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών, επιδημιών, καταναλωτικής ζήτησης και πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων. Η αβεβαιότητα δημιουργεί ευκαιρίες για κερδοσκοπία στην αγορά. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν σήμερα οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και τεράστιες καταστροφές γεωργικές εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τον πόλεμο που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

2. Απότομη μείωση προσφοράς: Αυτό ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλία. Με τις καταστροφές, μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκε απότομα η προσφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ όσα ήταν εμπορεύσιμα δεν μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στους προορισμούς τους λόγω του πλημμυρισμένου οδικού δικτύου. Ξεκάθαρη απόδειξη εκτόξευσης τιμών ήταν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σχετικά γρήγορα.

3. Ανεπαρκής διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επιτρέπει στους επενδυτές και τους εμπόρους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές. Το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά και στη χώρα μας. Το κράτος προσπαθεί να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει επαρκώς.

4. Κυβερνητικές πολιτικές: Οι κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμίσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Αποφάσεις όπως εμπορικοί περιορισμοί, επιδοτήσεις και εξαγωγικοί φόροι μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να μειώσουν ή να αυξήσουν την κερδοσκοπία.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει την κοινωνική ανισότητα καθώς επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά που δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν τη διασφάλιση της δίκαιης και βιώσιμης πρόσβασης στα τρόφιμα και να παρακολουθούν τις αγορές προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Προς το παρόν, και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο, θα δούμε τέτοια φαινόμενα, παροδικά ή μονιμότερα. Στο μέλλον, η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία και η αντιμετώπιση των παραγόντων που ευνοούν την κερδοσκοπία στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προσβασιμότητας των τροφίμων για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με τον τεχνολογικό κλάδο στο επίκεντρο

11:07

METRO: σταθερή επένδυση στη βιωσιμότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα για το περιβάλλον

11:04

Υγεία: Η πρόοδος στη μείωση της παιδικής και εφηβικής θνησιμότητας επιβραδύνεται παγκοσμίως

10:43

Θεοδωρικάκος: «Από την επόμενη εβδομάδα η νέα εφαρμογή PosoKanei»

10:28

Τα συγκοινωνούντα δοχεία αμυντικών - ενεργειακών δαπανών και το «άδειο» καλάθι

10:18

Η SenseOne εντάσσεται στη Space Hellas

10:13

Tζιτζικώστας: Καμπανάκι για παγκόσμια κρίση τιμών λόγω Ορμούζ - Διασφαλισμένη η επάρκεια καυσίμων

10:12

Το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ θα αφαιρεθεί από το Κέντρο Κένεντι έπειτα από δικαστική απόφαση

10:03

Το Μουντιάλ βάζει «πλάτη» στην αγορά τηλεοράσεων - Διατηρεί την πρωτιά η Samsung

09:40

Profile: Στροφή στην άμυνα, νέες εξαγορές και στόχος ανάπτυξης 40% το 2026

09:37

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία της φύσης

09:24

ΔΑΑ: Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του έτους

09:13

H Bally’s Intralot υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την evoke plc

09:13

Η Σίφνος ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2026

09:08

ResilienceTech: Παρουσίασε τον πρώτο flight controller που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

08:54

Ο Τραμπ αποδεσμεύει 700 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία άνθρακα

08:54

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για το 2026 - Οι 8 κατηγορίες

08:52

Εγένετο Dakos Food Industries: Η νέα ταυτότητα, οι συνέργειες και οι επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ

08:41

ΗΠΑ: Επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και μέλη της οικογένειας Κάστρο

08:28

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη

08:22

Από το Σέιχ Σου στον Υμηττό: Τα μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων που αλλάζουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

08:21

Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία

08:16

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Δ. Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων

08:15

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Γραμματέας της ΝΔ - Έρχεται ανασχηματισμός

08:08

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση 74 εκατ. στο Λασίθι

08:05

Streem Development - Hull Logistics: «Καθαρός ορίζοντας» για την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:02

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο γαλάζιο ραντάρ - Οι χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά - Το «τρένο» η Αχτσιόγλου

07:52

Πανελλαδικές: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων - Τα θέματα

07:50

Ενέργεια: Επάρκεια αποθεμάτων έως τέλος καλοκαιριού - 600 εκατ. ευρώ την ημέρα το επιπλέον κόστος για την ΕΕ

07:46

ΑΒΑΞ: «Δουλεύει» με διψήφιο ποσοστό κέρδους η κατασκευή, «κρατάνε» ψηλά ανεκτέλεστο και κέρδη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider