Μετοχές: Οι αγορές αποτιμούν την οικονομία σε «ζωντανό» χρόνο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μετοχές: Οι αγορές αποτιμούν την οικονομία σε «ζωντανό» χρόνο
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τον Ιούνιο βρέθηκε στο 3,0%. Πλέον, ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά κοντά στο στόχο της Fed και όλα δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η πτώση του πληθωρισμού να είναι μόνιμη.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τον Ιούνιο βρέθηκε στο 3,0%. Πλέον, ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά κοντά στο στόχο της Fed και όλα δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η πτώση του πληθωρισμού να είναι μόνιμη.

Βέβαια, σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό, αν εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό στις τιμές των ενοικίων ο οποίος είναι στο 7,8%, ο πληθωρισμός είναι κάτω και από το 1,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες για τα ενοίκια, τους τελευταίους μήνες καταγράφονται πιέσεις στις τιμές ενοικίων, κάτι που αναμένεται ότι θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός αυτό, οι αγορές έχουν αποφασίσει ότι μια νέα αύξηση επιτοκίων είναι δεδομένη και αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τα futures της αγοράς επιτοκίων, αλλά και από το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, προχώρησαν πριν λίγες ημέρες και σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Disinflation: Η νέα λέξη που γίνεται trend

Είναι σαφές ότι η απότομη πτώση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε γρηγορότερες εξελίξεις για τις κεντρικές τράπεζες και τις αγορές. Η άνοδος των τελευταίων μηνών για τις αγορές ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί έντονα πτωτικά και αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να ομαλοποιήσουν γρηγορότερα τη νομισματική τους πολιτική, αποφεύγοντας να σπρώξουν την οικονομία σε μια νέα ύφεση.

Πλέον, οι αμερικανικοί δείκτες μετά από 18 άσχημους μήνες, βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιστρέψουν υψηλότερα. Οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες, για μια ακόμα φορά, οδηγούνται σε υψηλότερα επίπεδα έχοντας σημειώσει απώλειες οι οποίες έφτασαν και το 40% ενώ οι τελευταίοι 18 μήνες εξακολουθούν να σημειώνουν αρνητική συνολική απόδοση.

Earnings: Το απόλυτο Turnaround

Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών κατά το 2022 προσέφερε την ευκαιρία για σημαντικές τοποθετήσεις από μεγάλους επενδυτές. Οι τεχνολογικές εταιρίες, έπρεπε να «χωνέψουν» τα υπερβολικά κέρδη της πανδημίας και αυτό έγινε το 2022, όταν είδαν τα κέρδη τους να σημειώνουν κάμψη. Αυτό ωστόσο που δεν κατάφεραν να ερμηνεύσουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αναλυτές, είναι αυτό που είχαμε τονίσει σε ανάλυσή μας κατά τον περασμένο Ιούλιο και Οκτώβριο, όταν και αναφέραμε ότι: «Πολλοί αγνοούν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εταιρίες του παρελθόντος. Έχουν τόσο μεγάλη ρευστότητα και πλέον έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοσυστήματα μέσω της εξαγοράς άλλων εταιριών, όπου αυτά θα οδηγήσουν σε μια απίθανη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδών».

Η παραπάνω άποψη μας, βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην «τρέλα» που ξεκίνησε με το A.I.

Ασφαλώς και δε μπορούσαμε να προβλέψουμε την επόμενη τεχνολογική τάση, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε μας αιφνιδίασε αυτό που συνέβη και για το λόγο αυτό μπορέσαμε να εμπιστευτούμε την άνοδο των δεικτών.

Πλέον, η τάση αυτή σε συνδυασμό με άλλες τάσεις και πηγές εσόδων που έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται, έχουν οδηγήσει στην ισχυρή άνοδο των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet και Nvidia, αναφέρουν αύξηση κερδών κατά 16% για το δεύτερο τρίμηνο (μόλις ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις) και συνεχή αύξηση για τα επόμενα δυο τρίμηνα, δηλαδή για το σύνολο του 2023. Αυτό είναι μια τάση την οποία δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει.

Αγορές: Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα;

Η παραπάνω είναι μια ερώτηση η οποία ακούγεται συνεχώς αν κάποιος παρακολουθήσει το καθημερινό πρόγραμμα του Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί συνεχώς συνεντεύξεις σημαντικών στελεχών του asset management.

Η δική μας απάντηση είναι ότι: αρχικά, τα επίπεδα αυτά, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών. Από την άλλη, υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στους δείκτες.

Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι, μεγάλοι διαχειριστές και ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα, έχουν μείνει εκτός αγορών όλο αυτό το διάστημα, επιλέγοντας να «παρκάρουν» κεφάλαια στα money market funds.

Large Institutional Innvestors: Οι παγίδες στις οποίες έπεσαν

ΠΑΓΙΔΑ 1

Οι αγορές έχουν ήδη σημειώσει κέρδη σχεδόν 20% (με βάση τον S&P 500).

Αυτό σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμοι αυτοί επενδυτές έχουν ήδη χάσει μια μεγάλη και σημαντική άνοδο, η οποία τους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους και από την άλλη για να μπορέσουν να δικαιολογηθούν στους πελάτες τους. Δεδομένου ότι η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει, το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις μετοχές και μάλιστα με ταχύτητα. Άλλωστε, μόνο για φέτος ένα χαρτοφυλάκιο με την ίδια στάθμιση στους δυο μεγαλύτερους δείκτες έχει σημειώσει σημαντικότατες αποδόσεις σε σχέση με τον S&P 500, όπως φαίνεται παρακάτω:

Το παραπάνω γράφημα αποδεικνύει το γιατί δεν πρέπει ποτέ κάποιος να απέχει επενδυτικά από τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

ΠΑΓΙΔΑ 2

Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν επενδύσει σε money market funds τα οποία προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις χωρίς κανένα κίνδυνο.

Έρχονται όμως με ένα κόστος. Την αποχή από τις αγορές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αποδίδουν 9% το χρόνο. Και όταν οι αποδόσεις των money market funds ξεκινήσουν να πέφτουν (σύντομα), τότε οι διαχειριστές θα στραφούν εκ νέου στις μετοχές στηρίζοντας υψηλότερες αποτιμήσεις.

Φαίνεται ότι οι εισροές στα money market funds, έχουν κορυφώσει. Κατά το διάστημα του 2020 όταν και υπήρξε και πάλι έντονη αύξηση των εισροών, όταν ξεκίνησαν οι εκροές οι αγορές είχαν σημειώσει άνοδο 35% από τα covid lows. Σήμερα έχουν σημειώσει περίπου 20% και η έξοδος από τα money market funds δείχνει μόλις να έχει ξεκινήσει.

Bonds: Συνεχή τα σημάδια έναρξης μίας νέας ανόδου

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ, έχουν σταθεροποιηθεί και αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για μια έντονη ανοδική αντίδραση. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3% και αυτό είναι μια πρώτη πολύ θετική ένδειξη.

Η δεύτερη θα είναι μια ξεκάθαρη ρητορική από τη Fed, ότι πλέον οι αυξήσεις επιτοκίων ολοκληρώθηκαν καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν

Σύμφωνα με το παρελθόν, όταν το μήνυμα της Fed για παύση επιτοκίων είναι ξεκάθαρο, τα ομόλογα σημειώνουν ράλι.

- Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:43

Στο 3,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο

15:24

Στάρμερ και Τραμπ μίλησαν για σχέδιο υποστήριξης των πλοίων που περνούν το Ορμούζ

15:07

Ο νέος Γολγοθάς διαρκείας και η Ανάσταση

14:55

Αύξηση 35% στα έσοδα της TSMC το α' τρίμηνο

14:38

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το «Mythos» της Anthropic - Έκτακτη συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζών

14:23

ΗΑΕ: Επανεξέταση διεθνών σχέσεων για τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου

14:09

FT: «Καμπανάκι» για ελλείψεις καυσίμων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

14:00

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

13:43

Στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για άμεσες συνομιλίες

13:32

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Δοκιμαστείτε στο κουίζ

13:20

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως κλειδωμένες στο ΝΑΤΟ»

13:04

Ακίνητα - Συναλλαγές: Πόσο χαμηλότερα «κλείνουν» από τις τιμές αγγελιών - Οι διαπραγματεύσεις σε ακριβές/φθηνές περιοχές

12:52

ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά - Στόχος η μείωση εξάρτησης από Κίνα

12:35

Dolce & Gabbana: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Στέφανο Γκαμπάνα

12:16

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Πάσχα: Η πρόγνωση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα

11:58

Το Ισλαμαμπάντ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

11:49

Ανοδικά το πετρέλαιο, όμως κάτω από τα 100 δολάρια

11:33

Ισλανδία: Ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε έναν ερασιτέχνη φωτογράφο - Δείτε πώς θα κερδίσετε

11:14

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

11:02

Τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

10:40

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά την «θολή» εκεχειρία

10:23

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης

10:06

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): «Η Ελλάδα στις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης» - Τι είπε για Πιερρακάκη

09:55

Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος - Σε επιφυλακή Λιμενικό και Τροχαία

09:43

Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ: «Το καλό που τους θέλω να μην το κάνουν»

09:31

Σε ιστορικό υψηλό το πετρέλαιο της Β. Θάλασσας καθώς το Ιράν διατηρεί τον έλεγχο στο Ορμούζ

09:21

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

09:10

Πυρηνική ενέργεια από ταμπού σε επιλογή; - Τι λένε οι ειδικοί για την Ελλάδα

08:57

Τουρκία: Από «επιθετικός» αγοραστής χρυσού σε ξαφνικές ρευστοποιήσεις

08:48

Εξοικονομώ: Τελευταία ευκαιρία έως 30 Ιουνίου - Ποια προγράμματα κλείνουν και ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider