Μετοχές: Οι αγορές αποτιμούν την οικονομία σε «ζωντανό» χρόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετοχές: Οι αγορές αποτιμούν την οικονομία σε «ζωντανό» χρόνο
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τον Ιούνιο βρέθηκε στο 3,0%. Πλέον, ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά κοντά στο στόχο της Fed και όλα δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η πτώση του πληθωρισμού να είναι μόνιμη.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τον Ιούνιο βρέθηκε στο 3,0%. Πλέον, ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά κοντά στο στόχο της Fed και όλα δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η πτώση του πληθωρισμού να είναι μόνιμη.

Βέβαια, σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό, αν εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό στις τιμές των ενοικίων ο οποίος είναι στο 7,8%, ο πληθωρισμός είναι κάτω και από το 1,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες για τα ενοίκια, τους τελευταίους μήνες καταγράφονται πιέσεις στις τιμές ενοικίων, κάτι που αναμένεται ότι θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός αυτό, οι αγορές έχουν αποφασίσει ότι μια νέα αύξηση επιτοκίων είναι δεδομένη και αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τα futures της αγοράς επιτοκίων, αλλά και από το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, προχώρησαν πριν λίγες ημέρες και σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Disinflation: Η νέα λέξη που γίνεται trend

Είναι σαφές ότι η απότομη πτώση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε γρηγορότερες εξελίξεις για τις κεντρικές τράπεζες και τις αγορές. Η άνοδος των τελευταίων μηνών για τις αγορές ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί έντονα πτωτικά και αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να ομαλοποιήσουν γρηγορότερα τη νομισματική τους πολιτική, αποφεύγοντας να σπρώξουν την οικονομία σε μια νέα ύφεση.

Πλέον, οι αμερικανικοί δείκτες μετά από 18 άσχημους μήνες, βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιστρέψουν υψηλότερα. Οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες, για μια ακόμα φορά, οδηγούνται σε υψηλότερα επίπεδα έχοντας σημειώσει απώλειες οι οποίες έφτασαν και το 40% ενώ οι τελευταίοι 18 μήνες εξακολουθούν να σημειώνουν αρνητική συνολική απόδοση.

Earnings: Το απόλυτο Turnaround

Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών κατά το 2022 προσέφερε την ευκαιρία για σημαντικές τοποθετήσεις από μεγάλους επενδυτές. Οι τεχνολογικές εταιρίες, έπρεπε να «χωνέψουν» τα υπερβολικά κέρδη της πανδημίας και αυτό έγινε το 2022, όταν είδαν τα κέρδη τους να σημειώνουν κάμψη. Αυτό ωστόσο που δεν κατάφεραν να ερμηνεύσουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αναλυτές, είναι αυτό που είχαμε τονίσει σε ανάλυσή μας κατά τον περασμένο Ιούλιο και Οκτώβριο, όταν και αναφέραμε ότι: «Πολλοί αγνοούν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εταιρίες του παρελθόντος. Έχουν τόσο μεγάλη ρευστότητα και πλέον έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοσυστήματα μέσω της εξαγοράς άλλων εταιριών, όπου αυτά θα οδηγήσουν σε μια απίθανη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδών».

Η παραπάνω άποψη μας, βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην «τρέλα» που ξεκίνησε με το A.I.

Ασφαλώς και δε μπορούσαμε να προβλέψουμε την επόμενη τεχνολογική τάση, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε μας αιφνιδίασε αυτό που συνέβη και για το λόγο αυτό μπορέσαμε να εμπιστευτούμε την άνοδο των δεικτών.

Πλέον, η τάση αυτή σε συνδυασμό με άλλες τάσεις και πηγές εσόδων που έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται, έχουν οδηγήσει στην ισχυρή άνοδο των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet και Nvidia, αναφέρουν αύξηση κερδών κατά 16% για το δεύτερο τρίμηνο (μόλις ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις) και συνεχή αύξηση για τα επόμενα δυο τρίμηνα, δηλαδή για το σύνολο του 2023. Αυτό είναι μια τάση την οποία δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει.

Αγορές: Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα;

Η παραπάνω είναι μια ερώτηση η οποία ακούγεται συνεχώς αν κάποιος παρακολουθήσει το καθημερινό πρόγραμμα του Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί συνεχώς συνεντεύξεις σημαντικών στελεχών του asset management.

Η δική μας απάντηση είναι ότι: αρχικά, τα επίπεδα αυτά, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών. Από την άλλη, υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στους δείκτες.

Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι, μεγάλοι διαχειριστές και ιδιαίτερα αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα, έχουν μείνει εκτός αγορών όλο αυτό το διάστημα, επιλέγοντας να «παρκάρουν» κεφάλαια στα money market funds.

Large Institutional Innvestors: Οι παγίδες στις οποίες έπεσαν

ΠΑΓΙΔΑ 1

Οι αγορές έχουν ήδη σημειώσει κέρδη σχεδόν 20% (με βάση τον S&P 500).

Αυτό σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμοι αυτοί επενδυτές έχουν ήδη χάσει μια μεγάλη και σημαντική άνοδο, η οποία τους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους και από την άλλη για να μπορέσουν να δικαιολογηθούν στους πελάτες τους. Δεδομένου ότι η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει, το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις μετοχές και μάλιστα με ταχύτητα. Άλλωστε, μόνο για φέτος ένα χαρτοφυλάκιο με την ίδια στάθμιση στους δυο μεγαλύτερους δείκτες έχει σημειώσει σημαντικότατες αποδόσεις σε σχέση με τον S&P 500, όπως φαίνεται παρακάτω:

Το παραπάνω γράφημα αποδεικνύει το γιατί δεν πρέπει ποτέ κάποιος να απέχει επενδυτικά από τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

ΠΑΓΙΔΑ 2

Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν επενδύσει σε money market funds τα οποία προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις χωρίς κανένα κίνδυνο.

Έρχονται όμως με ένα κόστος. Την αποχή από τις αγορές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αποδίδουν 9% το χρόνο. Και όταν οι αποδόσεις των money market funds ξεκινήσουν να πέφτουν (σύντομα), τότε οι διαχειριστές θα στραφούν εκ νέου στις μετοχές στηρίζοντας υψηλότερες αποτιμήσεις.

Φαίνεται ότι οι εισροές στα money market funds, έχουν κορυφώσει. Κατά το διάστημα του 2020 όταν και υπήρξε και πάλι έντονη αύξηση των εισροών, όταν ξεκίνησαν οι εκροές οι αγορές είχαν σημειώσει άνοδο 35% από τα covid lows. Σήμερα έχουν σημειώσει περίπου 20% και η έξοδος από τα money market funds δείχνει μόλις να έχει ξεκινήσει.

Bonds: Συνεχή τα σημάδια έναρξης μίας νέας ανόδου

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ, έχουν σταθεροποιηθεί και αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για μια έντονη ανοδική αντίδραση. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3% και αυτό είναι μια πρώτη πολύ θετική ένδειξη.

Η δεύτερη θα είναι μια ξεκάθαρη ρητορική από τη Fed, ότι πλέον οι αυξήσεις επιτοκίων ολοκληρώθηκαν καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν

Σύμφωνα με το παρελθόν, όταν το μήνυμα της Fed για παύση επιτοκίων είναι ξεκάθαρο, τα ομόλογα σημειώνουν ράλι.

- Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Ιράκ: Συνελήφθη ο «Σκορπιός» - Ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών στην ΕΕ

23:29

Δήμος Αθηναίων: Τι αποφασίστηκε για το ύψος των κτιρίων - Το μήνυμα Δούκα

23:12

Wall Street: Ο Dow Jones απέτυχε να κάνει το «πράσινο» 9x9 - Ράλι 74,4% για GameStop

23:02

Κέρδη για το πετρέλαιο υπό τον... φόβο του OPEC

22:52

Κασσελάκης: «Χρειάζεται να έχουμε μια καλύτερη ζωή τώρα και όχι μια σταθερότητα στον πάτο»

22:42

Μελίντα Γκέιτς: Αποχωρεί από το φιλανθρωπικό ίδρυμα με 12,5 δισ. δολάρια

22:32

Σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα υπό Κικίλια για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη

22:22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Β. Μακεδονία: Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών

22:12

Άλμα 50% για τη μετοχή της Novavax - Γκάζι από το deal με Sanofi

22:02

Η OpenAI φέρνει τεράστια αναβάθμιση για το ChatGPT: Έρχεται το νέο GPT-4o

21:52

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η AI «χτυπάει» την εργασία σαν τσουνάμι

21:42

Αιχμηρή επιστολή Σχοινά στην EBU για το «μπλόκο» στη σημαία της ΕΕ στον τελικό της Eurovision

21:32

Απώλειες 1% για τον χρυσό πριν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

21:22

Αθήνα και Άγκυρα για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας»

21:12

Νέο «όχι» της Anglo American στην πρόταση εξαγοράς 43 δισ. δολ. από BHP

21:02

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης

20:52

Κασουλίδης (πρώην ΥΠΕΞ Κύπρου): Χωρίς την Ελλάδα δεν θα πετυχαίναμε την ένταξή μας στην ΕΕ

20:48

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ: Επί τάπητος η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

20:35

Ποιοι και γιατί εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς

20:27

«Βουτιά» 19% για το κακάο - Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1980

20:18

Μιχαηλίδου για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εξασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων

20:08

Κυβερνητικές πηγές: Tέλη 2024 η νέα συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας

19:57

Χασούρα 1 δισ. δολαρίων για τους «σορτάκηδες» μετά την εκτίναξη 110% για τη μετοχή της GameStop

19:49

Κύκλος Ιδεών: Η πορεία της χώρας κατά τη Μεταπολίτευση ενισχύθηκε από την ένταξή της στην Ευρώπη

19:41

Ξεκίνησε η δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά – Διαχωρίστηκε η υπόθεση για τη σύζυγό του

19:29

Τζέφερσον (Fed): Σταθερά επιτόκια μέχρι να δούμε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί

19:17

Κύκλος Ιδεών: «Τα διεθνή και εγχώρια ορόσημα στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης»

19:04

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ιστορικά υψηλά

18:53

SSM: Η έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στη Ρωσία είναι μειωμένη κατά 55%

18:41

Γερμανία: Στόχος βανδαλισμού το μνήμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

gazzetta
gazzetta reader insider insider