Drones και ρομπότ υπάρχουν, λεφτά (για πέταμα) υπάρχουν;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Drones και ρομπότ υπάρχουν, λεφτά (για πέταμα) υπάρχουν;
Η επιλογή είναι θέμα σωστών εκτιμήσεων. Δυστυχώς φέτος, οι εκτιμήσεις όλων μας έπεσαν δραματικά έξω. Όλοι μας περιμέναμε ότι τα σιτάρια θα πάνε καλά σε αποδόσεις.

Η νέα μεγάλη άφιξη στους κάμπους φέτος, ήταν αναμφισβήτητα τα drones. Επαγγελματίες, αναλάμβαναν τους ψεκασμούς χωραφιών με σιτηρά έναντι αμοιβής 2 ή 3 ευρώ (πλέον των φυτοφαρμάκων) αναλόγως της θέσης και της επιφάνειας. Το φαινόμενο εντυπωσιακό: στη μια άκρη του χωραφιού, στεκόταν το συνεργείο από ένα ή δύο άτομα, περιστοιχιζόμενο συνήθως από κάποιους περίεργους ενώ το drone πηγαινοερχόταν στο χωράφι κάνοντας τη δουλειά αντί για τον αγρότη. Ωραίο θέαμα!

Τι εναλλακτικές υπήρχαν τώρα; Η κλασική εφαρμογή με ψεκαστικό που έλκεται από τρακτέρ και ψεκάζει όλο το χωράφι αφήνοντας πίσω του τις χαρακτηριστικές ροδιές που βλέπουμε την άνοιξη στα πράσινα χωράφια. Η λύση αυτή κοστίζει άμεσα ελάχιστα, έχει όμως ένα έμμεσο κόστος, με την έννοια ότι το σιτάρι που πατιέται δεν συλλέγεται, ειδικά στις όψιμες εφαρμογές. Άρα, κρίσιμος παράγοντας για να αποφασίσει κανείς εάν θα κάνει μόνος του τον ψεκασμό ή θα ενοικιάσει drone είναι η αναμενόμενη ποσότητα και η τιμή πώλησης του προϊόντος: τόσο σιτάρι θα καταστρέψω επί τόσα λεπτά το κιλό. Εάν το ποσό αυτό βγαίνει μικρότερο των 2 ή 3 ευρώ το στρέμμα που σου ζητάει το drone, τότε συμφέρει ο ψεκασμός με ίδια μέσα. Εάν βγαίνει μεγαλύτερο, το ανάποδο.

Επομένως, η επιλογή είναι θέμα σωστών εκτιμήσεων. Δυστυχώς φέτος, οι εκτιμήσεις όλων μας έπεσαν δραματικά έξω. Όλοι μας περιμέναμε ότι τα σιτάρια θα πάνε καλά σε αποδόσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία έπεσε έξω, με διάφορα ποσοστά αποτυχίας, μέχρι και 50%!!! Αιτία: μύκητες που έκαναν πάρτυ στα σιταροχώραφα, ακόμη και μετά τις εφαρμογές μυκητοκτόνων.

Αντίστοιχη ήταν και η αποτυχία πρόβλεψης της πορείας των τιμών: πτώση 50% από πέρυσι, δεν την περίμενε κανείς μας!!! Οι περισσότεροι είχαμε βάλει κατώτατο όριο εκτιμήσεις τα 35 με 40 λεπτά. Ακόμη όμως κι αυτές, απέχουν όμως πολύ από τα 25 λεπτά το κιλό που θα πουλήσουν φέτος οι περισσότεροι αγρότες.

Άρα, ο υπολογισμός, συμφέρει να ψεκάσω με drone ή δικό μου ψεκαστικό απεδείχθη αίολος. Όταν οι εκτιμήσεις έχουν ένα τόσο μεγάλο περιθώριο λάθους, τότε η απόφαση είναι τζόγος και όχι επιλογή!!!

Δηλαδή, θα πει κάποιος, να σταματήσουμε την εξέλιξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επειδή η τιμή του σιταριού έπεσε φέτος 50%? Όχι, μακριά από εμάς. Δεν θα κρίνει ένα γεγονός μια ολόκληρη τεχνολογία. Είναι όμως ευκαιρία να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε, είναι ότι οι πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες όπως τα drones, τα ρομπότ, τα υπερσύνθετα μηχανήματα συλλογής χρειάζονται παράλληλα και μια σειρά υποστηρικτικών προϋποθέσεων για να καταστούν βιώσιμα. Δεν αρκεί να έχει κάποιος τα χρήματα να τα αγοράσει. Πρέπει να υπάρξουν και άλλες προϋποθέσεις.

Το πρώτο όπως είπαμε είναι οι σωστές εκτιμήσεις με μικρό περιθώριο λάθους. Φέτος, οι περισσότεροι σιτοκαλλιεργητές μπήκαν μέσα από την καλλιέργεια του σιταριού, και όσοι ενοικίασαν drone μπήκαν ακόμη πιο βαθιά μέσα… Στον σύνθετο κόσμο που ζούμε, οι εκτιμήσεις δεν είναι υπόθεση του καθενός μας. Υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες, ιδιώτες και δημόσιοι λειτουργοί για τη δουλειά αυτή.

Το άλλο θέμα είναι η τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη. Όταν υιοθετείς μια τόσο επαναστατική τεχνολογία, δεν αλλάζεις απλώς τα παλιά πράγματα που ήξερες με τα καινούργια. Χρειάζεται σειρά προσαρμογών, νέες διατάξεις εργασίας, νέα φάρμακα, νέες πρακτικές. Αυτές κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Εάν περιμένεις να πάθεις ζημιά για να μάθεις, πας χαμένος! Χρειάζονται, για παράδειγμα γεωπόνοι με άποψη επί του θέματος και όχι η απλή σύσταση του εμπόρου, ότι εκεί βάλαμε τόσο φάρμακο και εξολόθρευσε όλα τα ζούμπερα…

Με βάση τα κρατούντα σήμερα, το «δοκιμή και λάθος» θα είναι το κυρίαρχο σενάριο. Σε περιβάλλον πτωτικών αποδόσεων, ούτε θέλει κανείς να σκέπτεται τις ανάλογες συνέπειες. Είναι προφανές, ότι εφαρμογές όπως drones ή αγροτικά ρομπότ αναμένεται να έχουν εκπληκτικές εφαρμογές στα χωράφια μας και να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτό της εργασίας, της μειωμένης και κυρίως στοχευμένης εφαρμογής αγροχημικών.

Κάποιος όμως θα πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις αυτές να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και κυρίως να υιοθετηθούν με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και ποιοι εμφανίζονται σαν αρμόδιοι για την δουλειά αυτή; Πρώτα, οι διάφορες Υπηρεσίες του ΥΠΑΤΤ να δημιουργήσουν το πλαίσιο λειτουργίας και να κινητοποιήσουν τους τοπικούς τους γεωπόνους, τα ποικίλα Ινστιτούτα του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να καταρτίσουν αγρότες και να διαδώσουν τα οφέλη, καθώς και να μελετήσουν τοπικές ιδιαιτερότητες και προβλήματα, τα Πανεπιστήμια να καταρτίσουν τους σχετικούς Γεωπόνους, ή ακόμη ακόμη και κάποιοι προοδευτικοί αγροτικοί Δήμοι.

Προς το παρόν στην όλη αυτή ιστορία του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της γεωργίας μας παρόν δηλώνουν μόνο οι έμποροι που πωλούν το σχετικό εξοπλισμό. Έχουν και αυτοί να παίξουν σημαντικό ρόλο αλλά όχι μόνοι τους. Έχουν όμως και κάθε συμφέρον να ωραιοποιήσουν και απλοποιήσουν την κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:40

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Χρ. Σταϊκούρας για το σιδηροδρομικό δίκτυο

12:38

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκε η μετοχή και το δικαίωμα της Attica Bank

12:36

e-ΕΦΚΑ: Μέσα στον Νοέμβριο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

12:26

ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα 173,5 εκατ. ευρώ στο εμπόριο με τη Ρωσία

12:23

Trastor: Προχωρά σε ΑΜΚ 140 εκατ. ευρώ το 2025 για να διευρύνει το free float

12:14

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Υψηλό 12ετίας για το ασήμι

12:07

Ράπτη: Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου η ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού

11:53

Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

11:32

Ρωσία: Η Γιούλια Ναβάλναγια θα επιστρέψει κάποια μέρα στη Ρωσία για να κατέβει ως υποψήφια πρόεδρος

11:27

Κεραμέως: Στα €950 ο κατώτατος μισθός από το 2027 - Νέα αύξηση την άνοιξη του 2025

11:22

ΤτΕ: Διευρύνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο – Πτώση 1,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο

11:03

Η UBS πουλά το 50% της Swisscard στην American Express

11:02

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Διόνυσο Κερατέας

10:53

Καλή εταιρική διακυβέρνηση - Γιατί είναι σημαντική για την ανάπτυξη των ΜμΕ

10:52

Στρατηγική συνεργασία Printec με όμιλο Voyatzoglou για Ρομποτικά Συστήματα Αυτόματης Διαλογής

10:41

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:40

ΔΕΗ: Έξοδος στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

10:25

Νέα δράση κατάρτισης της ΔΥΠΑ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων

10:23

Το bitcoin φλερτάρει με τα 70.000 δολάρια

10:20

Scott Woodgate (Microsoft): Το κυβερνοέγκλημα η τρίτη μεγαλύτερη «οικονομία» παγκοσμίως – Ευάλωτες οι επιχειρήσεις

10:19

Τουλάχιστον 2 νεκροί στο Μεξικό εξαιτίας τροπικής καταιγίδας στην Τσιάπας

10:04

Μολδαβία: Εντελώς οριακή η έκβαση στο δημοψήφισμα για την ΕΕ

09:56

Εξέταση αίματος ρουτίνας μπορεί να εντοπίσει τις έγκυες που διατρέχουν κίνδυνο προεκλαμψίας

09:55

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο - «Make or break» οι 1.470

09:52

ESG: Πώς θα το αξιοποιήσουν οι μικρές επιχειρήσεις

09:46

Ουκρανία: 9 τραυματίες σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

09:30

Στο ΕΒΕΠ αντιπροσωπεία του Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας

09:22

Η Ρωσία χαρακτήρισε «απάτη» τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

08:47

Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο - Τα επόμενα βήματα

08:46

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider